В Україні зміняться вимоги до стажу для пенсії

В Україні зміняться вимоги до стажу для пенсії
В Україні зміняться вимоги до стажу для пенсії

Фактичний пенсійний вік в Україні залежить від кількості страхового стажу – років, протягом яких людина була офіційно працевлаштована та сплачувала внески. Вимога до стажу змінюється щороку, і у 2025 році потрібно буде вже 32 роки стажу для виходу на пенсію у 60 років.

Норма збільшуватиметься до 2028 року, доки не досягне 35 років.

Так, для виходу на пенсію у 60 років у 2025 році потрібно понад 32 роки страхового стажу. У 63 роки – не менше ніж 21 рік стажу, а у 65 років – від 15 до 21 року стажу.

Якщо в українця до 65 років не буде навіть 15 років стажу, пенсію він не отримає. Замість неї нараховуватиметься спеціальна грошова допомога.

Її розмір розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців. При цьому така виплата не може перевищувати прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. 2024 року це 2361 грн, 2025-го, ймовірно, розмір не зміниться.

Читайте по темі: Єврокомісія виділяє 40 млн євро для української енергетики

Тобто вже зараз кожен українець може підрахувати, скільки йому доведеться працювати до виходу на пенсію. Для цього потрібно знати, у якому році майбутньому пенсіонерові виповниться 60 років. Після цього достатньо звіритися з таблицею вимог до стажу (на цій сторінці вище).

Також для перевірки стажу та розрахунку віку виходу на пенсію необхідно зареєструватись у Пенсійному кабінеті. Кожен повнолітній українець може знайти там свою пенсійну справу.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus