Український експрокурор, котрий втік до Канади, привернув увагу місцевих правоохоронці

Український експрокурор, котрий втік до Канади, привернув увагу місцевих правоохоронці
Український експрокурор, котрий втік до Канади, привернув увагу місцевих правоохоронці

Канадські журналісти і правоохоронці зацікавились персоною українського прокурора Офісу генпрокурора Ігоря Стадника після того, як НАЗК розпочало моніторити спосіб життя одіозного прокурора.

Ігор Стадник неодноразово потрапляв у скандали із захистом російського бізнесу, а також займався тиском та переслідуванням банкірів.

Прокурор Ігор Стадник на фоні скандалів за його участі в Україні звільнився та втік до Канади, де перебуває з 2023 року. Відомо, що родина прокурора отримала у Канаді статус тимчасового захисту та посвідки на проживання.  Канадське ЗМІ The Daily Guardian детально розписало злочини, у яких підозрюють Стадника. У публікації згадали, як НАЗК розпочало моніторинг способу життя прокурора у зв’язку із підозрами в корупції.

НАЗК вимагає інформацію про наявність рахунків, номери рахунків, закриття або відкриття рахунків, здійснення операцій без відкриття рахунків, а також інформацію про декларації Стадника за 2020-2023 роки, а також за період з 1 січня 2024 року по дату отримання запиту від НАЗК. Також таку інформацію мають надати родичі чиновника.

Канадські журналісти пригадали, як Ігор Стадник затягував справу ТОВ «Твоя беттінгова компанія». У 2022 році Стадник був одним із кураторів цієї справи і користуючись службовим становищем гальмував розслідування, не передавав матеріали до суду та не притягував винних до відповідальності.

Читайте по темі: У керівника КП "Обрій" Гаєвого виявили незадеклароване авто за 37 тисяч доларів

The Daily Guardian також згадує, як прокурор Ігор Стадник разом із правоохоронцями вчиняв незаконний тиск на банківський сектор України та брав безпосередню участь у переслідуванні працівників  IBOX BANK.

Ігор Стадник – вже колишній прокурор Офісу генерального прокурора України. Відомий кількома резонансними справами, пов’язаними із захистом російських компаній та гальмуванням притягнення їх до відповідальності, а також скандалом із тиском на банкірів та переслідуванням працівників IBOX BANK.

Джерела у Бюро економічної безпеки зазначали, що найбільші фінансові справи, пов’язані з країною-агресором та її бізнесом, потрапляли до прокурора Стадника і його підопічних, а потім ці справи розвалювались – і бізнес країни-агресора залишався без покарання.

У скандальних справах за участі Стадника також був замішаний екс-заступник генпрокурора Дмитро Вербицький, проти якого наразі відкрита кримінальна справа за незаконне збагачення. А Національне антикорупційне бюро заявило, що домагатиметься для Вербицького саме кримінального покарання.

У 2022 році стало відомо про справу ТОВ «Твоя беттінгова компанія», що працювала в Україні під російською торговою маркою 1xBet.

Детективи Бюро економічної безпеки за процесуального керівництва прокурорів Офісу генпрокурора України (саме тоді там працював Стадник) розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами здійснення посадовими особами ТОВ «Твоя беттінгова компанія» незаконної діяльності з організації та проведення азартних ігор, ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 203-2, ч. 3 ст. 212 КК.

Проте, за понад рік прокурор Офісу генерального прокурора Ігор Стадник, який був одним з кураторів справи, не передавав матеріали до суду та не залучав відповідальних до справедливого покарання.

Журналісти підозрюють, що прокурор Ігор Стадник разом зі своїми підопічними допомагали російським власникам компанії «Брокард-Україна» вийти з-під санкцій та зняти арешт із майна в Україні.

У ході розслідування проти «Брокард» було встановлено, що кінцевим бенефіціарним власником компанії є громадянка Російської Федерації. Також було виявлено, що Брокард не виплатив до бюджету України понад 33 мільйони гривень податків.

Подільський районний суд міста Києва  в рамках кримінального провадження у травні 2022 року заарештував корпоративні права та майно ТОВ «Брокард-Україна». За кілька днів компанія оголосила, що ТОВ «Брокард-Україна» та купив француз Філіп Бенас. Але Антимонопольний комітет України заявив, що дозволу на угоду не давав.

Читайте по темі: НАЗК знайшло у Денісової незадекларовані статки на майже 10 млн гривень

У 2023 році завдяки протекції Стадника та його підлеглих Шевченківський райсуд зняв арешт із майна ТОВ «Брокард-Україна».

Прокурор Ігор Стадник разом із підопічними і колегами також підозрювались у виведенні з-під санкцій російських вагонів із добривом. У 2022 році в Україні було арештовано 42 тис. тонн аміаку «Тольяттіазот» / «Міндобрива» та 2,2 тис. тонн калію «Белкалію». Після передачі аміаку та калію до АРМА, агенція продала його підприємствам з ознаками фіктивності за заниженою ціною – це спричинило збитки на 337 млн гривень..

Це сталось через те, що прокурор Стадник не призначив товарознавчу експертизу арештованого майна перед передачею до АРМА – тоді б експертиза встановила ринкову вартість майна і АРМА не змогла б продати добрива за неринковою ціною. Також Ігор Стадник із колегами не проконтролював зберігання цього майна та продаж за ринковою вартістю.

Згодом Шевченківський райсуд також зняв арешт із 35 залізничних вагонів, де знаходились добрива. А Стадник з іншими прокурорами навіть не прийшли на засідання.

Наразі Національне агентство з питань боротьби з корупцією (НАЗК) розпочало моніторинг способу життя одіозного прокурора Ігоря Стадника. Агенція вимагає надати інформацію щодо наявності рахунків, номери рахунків, закриття чи відкриття рахунків, здійснення операцій без відкриття рахунків, а також інформацію декларацій Стадника за 2020-2023 роки, а також за період з 1 січня 2024 до моменту отримання запиту від агентства. Крім того, звітність за аналогічний період має надати дружина прокурора, його тесть та теща.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus