Times: Підтримка Україною повстанців у Західній Африці обернулася дипломатичними конфліктами

Times: Підтримка Україною повстанців у Західній Африці обернулася дипломатичними конфліктами
Times: Підтримка Україною повстанців у Західній Африці обернулася дипломатичними конфліктами

Підтримка Україною повстанців у Західній Африці має протилежний ефект, повідомляє The Times.

Видання нагадує, що після найбільшої поразки найманців "Вагнера", пов’язаних з Кремлем, в Африці (у липні внаслідок засідки загинули десятки росіян), українська військова розвідка швидко взяла на себе відповідальність за успіх операції.

Однак, як зазначає The Times, ці заяви стали символічною поразкою для Києва, коли хунти Буркіна-Фасо, Малі та Нігеру звернулися до Ради Безпеки ООН з вимогою засудити нібито українську підтримку повстанських угруповань у регіоні Сахель, де діють найманці "Вагнера".

На початку цього місяця Малі розірвала дипломатичні відносини з Україною після заяв представника ГУР, що сепаратистське угруповання на півночі Малі отримало від України не тільки розвіддані для здійснення атаки.

Через кілька днів військовий уряд Нігера також розірвав відносини з Україною, звинувативши її у підтримці «міжнародного тероризму».

Читайте по темі: США пропонують надати постійні місця в Радбезі ООН країнам Африки

У спільному листі до Ради Безпеки ООН міністри закордонних справ Малі, Нігера та Буркіна-Фасо закликали припинити «дестабілізуючі дії», які загрожують стабільності регіону та всього континенту.

З часу приходу до влади у 2020 році, ці країни уникали своїх традиційних союзників у Західній Африці та інших регіонах, звертаючись за військовою підтримкою до Москви для боротьби з джихадистським повстанським рухом, який охопив Сахель.

Дипломати підтвердили, що лист, опублікований в акаунті групи "Альянс сахельських держав" на X, був переданий усім 15 членам Ради Безпеки.

Україна не коментувала цей лист, проте раніше заперечувала свою причетність до підтримки повстанців у Малі. Це суперечить заявам речника ГУР Андрія Юсова, який розповів про участь відомства в «успішній операції проти російських військових злочинців».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба нещодавно здійснив свій четвертий дипломатичний тур країнами Африки, але тепер, як зазначає видання, зусиль потрібно ще більше. Блок країн Західної Африки ЕКОВАС, який раніше засудив військові перевороти у Буркіна-Фасо, Нігері та Малі, також висловив свою незгоду з діями України після подій у Малі.

ЕКОВАС виступив із заявою, в якій рішуче засудив будь-яке зовнішнє втручання у справи регіону, яке може загрожувати миру та безпеці в Західній Африці, а також будь-які спроби залучити регіон до сучасних геополітичних конфліктів.

Немає опису. qhiquqiqdkiquxroz

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus