Генпрокурор МКС вимагає від колегії суддів ухвалити рішення для арешту лідерів Ізраїлю

Генпрокурор МКС вимагає від колегії суддів ухвалити рішення для арешту лідерів Ізраїлю
Генпрокурор МКС вимагає від колегії суддів ухвалити рішення для арешту лідерів Ізраїлю

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду в п’ятницю закликав суддів "негайно" ухвалити рішення щодо його запиту про ордери на арешт прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та інших осіб, пов’язаних із війною Ізраїлю та ХАМАС. Він наполягає, що суд має відповідну юрисдикцію.

Про це повідомляє AP.

"За законом суд має юрисдикцію в цій ситуації", — написав прокурор Карім Хан у 49-сторінковій юридичній записці.

Хан закликав колегію досудових суддів МКС "негайно винести рішення" щодо запитів, які він подав у травні стосовно видачі ордерів на Нетаньягу, його міністра оборони Йоава Галланта та трьох лідерів ХАМАС, двоє з яких наразі вже мертві.

Подана Ханом заява є відповіддю на правові аргументи, викладені десятками країн, науковцями, групами потерпілих і правозахисними групами, які або відхиляли, або підтримували повноваження суду видавати ордери на арешт під час розслідування війни в Газі та нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Запит про арешт і реакція влади Ізраїлю та ХАМАС

У травневому запиті про ордери на арешт Хан звинуватив Нетаньяху, Галланта та трьох лідерів ХАМАСу — Єх’ю Сінвара, Мохаммеда Дейфа та Ісмаїла Ханію — у воєнних злочинах і злочинах проти людяності в секторі Газа та Ізраїлі.

Нетаньяху назвав звинувачення прокуратури на свою адресу "ганьбою" та нападом на ізраїльську армію і взагалі весь Ізраїль. Він пообіцяв продовжувати війну проти ХАМАС.

ХАМАС також засудив дії Хана, заявивши, що вимога про арешт його лідерів прирівнює "жертву до ката".

Ізраїль не є членом суду, тому навіть якщо ордери на арешт будуть видані, Нетаньяху та Галлант не стикаються з безпосереднім ризиком судового переслідування. Але загроза арешту може ускладнити поїздки ізраїльських лідерів за кордон.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus