Судові справи і мільйонні борги: одіозний забудовник Андрій Вавриш, ЖК «Рибальський» та сотні ошуканих сімей

Судові справи і мільйонні борги: одіозний забудовник Андрій Вавриш, ЖК «Рибальський» та сотні ошуканих сімей
Судові справи і мільйонні борги: одіозний забудовник Андрій Вавриш, ЖК «Рибальський» та сотні ошуканих сімей

Будівництво ЖК «Рибальський», яке веде компанія «Сага девелопмент» Андрія Вавриша, обростає все новими подробицями. І ці подробиці дуже неприємні для інвесторів, які купили квартири в майбутньому житловому комплексі.

Про це пише портал Антикор.

На поверхні скандал із Ольгою Фреймут, яка вклала гроші у ЖК «SAGA City Space», але забудовник припинив будівництво, залишивши тим самим телеведучу без квартири. Вона довго судилася, виграла суд, але стягнути гроші, інвестовані в ЖК «SAGA City Space», не може, оскільки на рахунках девелопера коштів немає.

 qhidqxitkikrroz

Ольга Фреймут не самотня – днями ошукані інвестори вже іншого ЖК («Рибальський») навіть провели мітинг, вимагаючи зустрічі з представниками забудовника біля будинку, де вони купили квартири ще у 2018 році. Точніше – біля того, що мало бути будинком, але таким не стало. Результат – нульовий.

Ще один публічний скандал – звинувачення від ще однієї постраждалої – Неллі Вернер, яка заявила ще рік тому, що Андрій Вавриш кинув інвесторів, припинивши роботи на ЖК «Рибальський» і, до того ж, виписує їм штрафи та пеню за нібито прострочені платежі. Сам Вавриш, звичайно, стверджує протилежне і навіть спробував позиватися до пані Вернер за «неправдиву інформацію, яка ганьбить честь і гідність». Щоправда, суд чомусь не побачив у заяві Неллі Вернер ознак неправдивості і відмовив Андрію Вавришу в позові.

Детальніше про все це можна почитати тут: Шахрай Андрій Вавриш ошукав сотні людей: Saga Development на межі банкрутства, будівництво будинків ЖК «Рибальський»

Але все це – квіточки. Тому що вивчення судових реєстрів раптово відкрило жахливу картину. Жахливу для інвесторів, звісно. Які, нагадаємо, купили квартири наперед, внісши гроші до ЖК «Рибальський» на етапі проєкту та котловану. І тепер перед ним постала реальна перспектива внесені гроші втратити. Справа в тому, що будівництво веде дійсно SAGA Development. Точніше – вже не веде, а просто дозбирає гроші з тих інвесторів, які ще вірять обіцянкам Андрія Вавриша. Але замовником будівництва ЖК «Рибальський» є ТОВ «Ріверсайд Девелопмент ЛТД» (Riverside Development). Власне, SAGA Development – це той самий Riverside Development, який змінив назву у 2018 році.

Причини перейменування не пояснювалися, на факт зміни назви ніхто не звернув уваги, а дарма. Справа в тому, що ТОВ «Ріверсайд девелопмент ЛТД» вже на той момент тонула в судових позовах від КМДА, прокуратури та Київського річкового порту. Причиною цих позовів було відведення землі, на якій будується ЖК «Рибальський».

Йдеться про земельні ділянки з кадастровими номерами 800000000:85:316:0069 (площа 12,2332 га), 8000000000:85:316:0040 (площа 0,4871 га) та 8000000000:85:316:0072 (площа 0,2142 га) по вулиці Набережно-Хрещатицькій. Саме там, де будуються нині заморожені черги ЖК «Рибальський».

Була з цього приводу і кримінальна справа (№ 62020100000000655), відповідачем у якій виступали забудовники – ТОВ «Ріверсайд девелопмент ЛТД» та ТОВ «Перфект груп», яким суд забороняв проводити будь-які роботи на вказаних ділянках. Потім, щоправда, це рішення Андрію Вавришу вдалося скасувати у Полтавському суді, але саму кримінальну справу не закрито. Вона просто відкладена в довгий ящик до певного часу. І реанімувати її в умовах української правоохоронної системи не просто, а дуже і дуже просто.

Тому перейменування ТОВ «Ріверсайд девелопмент ЛТД» на ТОВ «Сага девелопмент» мало під собою вагомі підстави – скинути негативний бекграунд та дистанціюватися від скандалу, який регулярно висвітлювався у ЗМІ. Але сама суть суперечки від цього не змінювалася – зміна назви ніяк не впливала на розгляд позову. «Сага девелопмент» суперечку поки що виграє. Поки що – тому що судову епопею ще не завершено – чергове судове засідання призначено на 19 вересня 2024 року. І як ляже карта цього разу – невідомо. Але, судячи з того, що будівництво глухо стоїть вже кілька років, а терміни здачі об’єктів відсуваються на невизначений час, Андрій Вавриш не дуже вірить у свою судову перспективу.

Звичайно, заздалегідь знати, яким саме буде рішення суду стосовно землі під ЖК «Рибальський», неможливо. Але те, що Андрій Вавриш не сподівається виграти його, підтверджується опосередкованими чинниками. Про те, що будівництво заморожене, ми вже згадували. Як і про те, що Ольга Фреймут, яка виграла суд, не може стягнути з ТОВ «Сага девелопмент» гроші через відсутність таких на рахунках девелопера. Адже, якщо, як стверджує Андрій Вавриш, усі чутки про майбутній кидок інвесторів – «наклеп і очорнення», то гроші там мають бути. І повернення внеску одного інвестора з тисяч не позначиться на фінансовому становищі девелопера ніяк. Але грошей нема.

І тому є ще одна причина. Причина давня – історія тягнеться щонайменше з 2012 року. Справа заплутана, але якщо спростити, то йдеться про давній борг пана Вавриша перед ПАТ «Сведбанк» у сумі 2 737 304 доларів 15 центів, які він узяв у кредит у банку ще в 2008 році.

Рішення суду щодо стягнення боргу, яке було ухвалено Бориспільським міськрайонним судом Київської області ще в лютому 2013 року, Андрій Вавриш не виконував, внаслідок чого «Сведбанк» перепоступився правом вимоги боргу колекторській фірмі, та, у свою чергу, перепродала борг іншим колекторам. Але важливо не це. Важливо те, що з’явилося виконавче провадження, в якому державний виконавець наклав арешт як на автомобіль пана Вавриша, так і на його корпоративні права в ТОВ «Сага девелопмент».

Андрій Вавриш активно оскаржує це рішення, але станом на кінець серпня справа перебуває в апеляційній інстанції, а з пана Вавриша намагаються стягнути ще 4 989 099 гривень 18 копійок за п’ятьма виконавчими провадженнями, його майно та рахунки заарештовано. І це – лише сума виконавчого збору, крім самого боргу.

Результат всього цього, як говорилося вище – арешт майна, корпоративних прав і рахунків. Все це Андрій Вавриш, звісно, намагається оскаржити. Але, судячи з тривалості розгляду справ, оскаржити не вдається – виходить лише затягти час. Стягнення боргу перед «Сведбанком» триває вже майже 12 років. Але, зважаючи на все, підходить-таки до свого логічного завершення.

Чим це загрожує інвесторам ЖК «Рибальський», девелопером якого є «Сага девелопмент» Андрія Вавриша? Заморожуванням будівництва. Що вже за фактом сталося як мінімум минулого року. Далі – аукціон та продаж майна ТОВ «Сага девелопмент» з аукціону. Процес це не швидкий, та й невідомо – чи куплять інвестиційне будівництво з порожньою касою, величезними боргами перед інвесторами та незавершеними об’єктами. Дуже сумнівно. До того ж, не треба забувати про спроби КМДА та прокуратури оскаржити виділення землі для ЖК «Рибальський».

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Забруднення Десни: у Броварах зафіксували у воді незначні зміни щодо кисню
Посадовець ДСНС у Києві завдав збитків на 500 тисяч гривень
Уночі окупанти атакували Київ "шахедами", всі збили Сили ППО, - КМВА
Зірка Голлівуду Майкл Дуглас розповів, що його розлютило у Києві
Уламки "Шахеда" впали на території комунального підприємства: Росія вночі атакувала Київ
Елітні будівельні афери Андрія Вавриша: інвестори втратили сотні тисяч доларів через довгобуди "Саги Девелопмент"
Китай наклав рекордний штраф на одну з аудиторських компаній за шахрайство
Нардеп Куницький разом з колегою побив військового в минулому році та не отримав підозру
У Києві затримали проректора університету на хабарі у 2000 доларів
Серед володарів "номерів прикриття" у Києві журналісти виявили луганського бізнесмена Дениса Шумакова

Коментарі:

comments powered by Disqus