В Росії засудили екс-посла України в Казахстані

В Росії засудили екс-посла України в Казахстані
В Росії засудили екс-посла України в Казахстані

В Росії заочно засудили колишнього посла України в Казахстані Петра Врублевського. Басманний районний суд Москви, здобувши популярність за свої неправосудні вироки ("басманне правосуддя"), засудив Врублевського до 6 років колонії за обвинуваченням в розпалюванні ненависті або ворожнечі.

Приводом для переслідування Врублевського стало його інтерв’ю влітку 2022 року казахстанському блогеру Діасу Кузаїрову. Дипломат, зокрема, заявив: "Що більше ми вб’ємо росіян зараз, то менше доведеться вбивати нашим дітям". В фінальну версію інтерв’ю цей вислів не потрапив, проте згодом був поширений в російських ЗМІ.

Російська сторона вимагала висилки Врублевського з Казахстану, але в МЗС республіки заявили, що провели з послом бесіду, після чого той перепросив за свій вислів. Тим не менше, повернення Врублевського до виконання службових обов’язків так і не сталося. Кремль продовжував тиснути на офіційну Астану. Слідування вимогам Москви могло означати для Казахстану втрату обличчя. З іншого боку, ігнорування позиції другого (після Китаю) торговельного партнера та партнера по Євразійському економічному союзу та ОДКБ теж було б неприпустимим.

Ситуацію тоді вирішив президент Володимир Зеленський, звільнивши Врублевського з посади. Тим самим він вирішив складну дилему за Казахстан, справедливо вважаючи збереження відносин із цією державою важливим. Тим не менше, новий посол України в Казахстані так і не з’явився, а рівень відносин був понижений до тимчасового повіреного.

Раніше, політолог Олексій Голобуцький говорив про тісні як формальні, так і неформальні контакти України та Казахстану. Зокрема, такі контакти проводяться на рівні бізнесу та його лобістів. Голобуцький згадував прізвище Наталії Малярчук, екс-голови опікунської ради казахстанського відділення Transparency International, а зараз – членкині Суспільної Ради при Мажилісі (нижня палата парламенту). Зокрема, йшлося про тісні контакти етнічної українки Малярчук із посольством України в Казахстані та неформальні перемовини щодо важливих для України політико-економічних тем.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Путін радився з шаманами щодо війни в Україні - ЗМІ
МЗС Туреччини: Мирні перемовини мають забезпечити повагу до «законних інтересів українського народу»
Зрадник екснардеп Деркач став сенатором від Астраханської області РФ, — ЗМІ
ЗСУ авіабомбою знищили будівлю з російськими військовими у Курській області
Російські банки та бізнеси масово відкриваються на окупованих територіях України
Міністри G7 вимагають, щоб Іран негайно припинив підтримувати РФ
Онлайн-казино і нерухомість: "мийник брудних грошей" Максим Кріппа купив віллу російського олігарха у Чехії
Мийник "брудних" російських грошей Максим Кріппа скуповує нерухомість у Чехії
Прокуратура Італії вимагаю ув’язнити проросійського Маттео Сальвіні до шести років
США і Британія занепокоєні передачею ядерних технологій Росією Ірану, —Bloomberg

Коментарі:

comments powered by Disqus