Йшов до успіху, але не дійшов: Хто такий Олександр Слобоженко та в чому його звинувачують

Йшов до успіху, але не дійшов: Хто такий Олександр Слобоженко та в чому його звинувачують
Йшов до успіху, але не дійшов: Хто такий Олександр Слобоженко та в чому його звинувачують

26-річний підприємець-мільйонер, блогер Олександр Слобоженко – хрестоматійний приклад пацана, який ішов до успіху, але не дійшов. На заваді стали правоохоронці та журналісти-розслідувачі.

16 серпня 2024 року Бюро економічної безпеки повідомило Слобоженку про підозру в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах – 213 млн грн. Отримував її він власноруч.

слобоженко eiqreitidzqroz

Олександр Слобоженко отримує підозру

2 вересня суд обрав підприємцю запобіжний захід – тримання під вартою. Але Слобоженко вже не в Україні. Раніше в ЗМІ з’явилася інформація, що його помітили біля одного з готелів Варшави. Підприємця оголосили в розшук.

Хто такий Слобоженко

Олександр Слобоженко народився 1998 року на Київщині. Зростав у скромній родині без батька, тому, за його словами, почав рано працювати – допомагав на будівництві, роздавав листівки.

"Бачив сльози, скандали, розпач і мами, і бабусі, мене це сильно зачіпало маленьким. Я пам’ятаю, що плакав у подушку, і казав, що я заміню батька, досягну, у мене немає варіантів. Я розумів, що немає батька, опора є в дідусі, але опори фінансової немає, без цього дуже важко будувати сім’ю", – розповідав він в інтерв’ю Раміні Есхакзай.

Ще підлітком Слобоженко зацікавився електронною комерцією. А в 2016-му захопився арбітражем трафіку.

Арбітраж трафіку – це маржинальний бізнес із залучення нових клієнтів. Вебмайстер закуповує трафік (відвідувачів) на різних майданчиках і спрямовує його в потрібному клієнту руслі. Оплата зазвичай відбувається за певну дію (cost per action), наприклад, купівлю товару. Тобто ідея арбітражу трафіку полягає в тому, щоб дешево його купити і дорого продати замовнику.

У 2019 році Олександр Слобоженко заснував арбітражну компанію Traffic Devils. 90% виторгу компанії, за словами самого підприємця, приносить ніша гемблінгу – азартні ігри, зокрема онлайн-казино.

Ця вертикаль на ринку арбітражу трафіку вважається сірою, тобто не поза законом, а на його межі. Утім, через ризики гемблінг приносить арбітражникам великі прибутки. А компанія Слобоженка стала доволі успішною. Уже в 22 роки він був доларовим мільйонером і публічно озвучував, що заробляє на місяць не менше $1 млн.

Що цікаво, Traffic Devils, як пише Forbes, зі старту працювала без офіційної реєстрації. Лише в листопаді 2023-го з’явилися дві юрособи – ТОВ "Трафік Девілс" і ТОВ "Трафік Девілс Едженсі".

Кінцевим бенефіціаром, за даними YouControl, "Трафік Девілс" вказаний Дмитро Гнітуленко. Виторг компанії за 2023 рік – 3800 грн. Кінцевий бенефіціар "Трафік Девілс Едженсі" – Владислав Степанець. Виторг за 2023-й – 900 грн.

Олександр Слобоженко жив на широку ногу – дорогі речі, нерухомість, елітні машини, подорожі, розваги. Усе транслював у соцмережах, навіть закуповував рекламу, щоб розширити аудиторію. На його сторінку в Instagram підписано майже пів мільйона людей. Хоча зараз вона закрита від сторонніх очей налаштуваннями приватності.

слобоженко

Сторінка Олександра Слобоженка в Instagram

В Instagram Слобоженко неодноразово хизувався купівлею розкішних автомобілів, здебільшого спортивних: Lamborghini, Ferrari, Mercedes Maybach, McLaren, Chevrolet Corvette, BMW M3 Competition. За його словами, загальна вартість автопарку торік становила $3 млн.

Триб життя молодого мільйонера і зіграв з ним злий жарт.

За даними NGL.media, у червні 2020 року Національна поліція відкрила перше кримінальне провадження проти Слобоженка за статтями про ухилення від сплати податків та про "легалізацію майна, отриманого злочинним чином". Податківці нарахували, що він тоді заборгував держбюджету майже 54,8 млн грн. Ця справа, яку підприємець називає сфабрикованою, завмерла на етапі досудового розслідування у 2022 році.

Знову привернув увагу правоохоронців Слобоженко вже 2023 року. БЕБ відкрило провадження проти нього за підозрою у несплаті податків (ст. 212 ККУ), організації азартних ігор (ст. 203-2 ККУ) та легалізації доходів, здобутих злочинним шляхом в особливо великому розмірі (ст. 209 ККУ).

За оцінкою БЕБ, держава недоотримала понад 213 млн грн податків. Натомість ці кошти легалізували шляхом придбання низки об’єктів нерухомості й елітних авто.

"Щоб приховати доходи та ухилитись від сплати податків і зборів компанію не реєстрували як юридичну особу та не ставили на облік як платника податків в органах ДПС України, трудові договори з працівниками не укладалися", – повідомляли в Бюро економічної безпеки.

Водночас штат Traffic Devils, як стверджують у самій компанії, налічує понад 400 співробітників, 80 з яких працюють в Україні. Компанія позиціонує себе як "автоматизований сервіс для оренди програм від найбільшої арбітражної команди СНД". До повномасштабного вторгнення у 2022 році Traffic Devils мала офіси в Москві та Санкт-Петербурзі.

За даними БЕБ, Слобоженко запровадив механізм отримання доходів шляхом переведення коштів у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців, зареєстрованих на нього та довірених осіб, з подальшим їх обміном в готівку, яку отримували в пунктах обміну валют.

Для цього довірені особи реєстрували криптовалютні гаманці, використовуючи свої особисті дані та документи, на які надходила криптовалюта за надані компанією послуги з арбітражу трафіку. Віртуальні активи переводили на електронні гаманці Слобоженка, а також обмінювали в долари США.

До речі, Слобоженко раніше казав, що планує створити арбітражну компанію, яка працюватиме з криптовалютними проєктами. "У нас вже є спроби, але хочемо створити маркетингове агентство повного циклу для крипти", – зазначав він у спілкуванні з Forbes.

За даними видання, проти Слобоженка та його компанії також є справа про кардинг – використання чужих платіжних карток без згоди власника. Forbes цю інформацію підтвердили джерела в БЕБ та СБУ.

Traffic Devils нібито використовувала дані чужих кредитних карток для оплати за трафік. "Вони брали кошти з крадених кредитних карток і ними розраховувалися за трафік. Маржинальність цього бізнесу була не 35% по ринку, а повних 100%", – наводить видання слова свого співрозмовника, наближеного до БЕБ.

У Слобоженка кажуть, що підозру за цією справою не отримували.

Сам нічого не має

Прикметно, що Олександр Слобоженко практично нічим не володіє. Як з’ясували журналісти, в його власності офіційно перебуває автомобіль Mitsubishi Lancer 2009 року випуску та мотоцикл BMW S1000RR 2019 року.

Водночас він казав, що його особистий автопарк налічує понад 18 автомобілів.

слобоженко

Скриншот зі сторінки Олександра Слобоженка в Instagram

Але машини, як і нерухомість записані на маму та бабусю.

Наприклад, торік бабуся Слобоженка стала власницею двох квартир у розкішному київському хмарочосі Taryan Towers. За словами самого підприємця, обійшлися вони в $700 тис.

"Чому Слобоженко не записує власне майно на себе? Один з варіантів – щоб у разі проблем із законом майно не підпало під арешт. Хоча хтозна – може він хвилюється, що через новий закон про мобілізацію у нього вилучать Ferrari та Lamborghini на потреби фронту?", – запитують журналісти NGL.media.

Хай там що, наразі в межах кримінального провадження арештовані 8 транспортних засобів, серед яких елітні супер/спорткари, квартири й інша нерухомість у столиці.

Непридатний до служби

"Я прекрасно розумію, що дуже багато є тих, хто мене не знає. Це нормально, я не співак, не актор, не футболіст. Але через те, що Михайло Ткач та Українська правда випустили про мене ролик, я думаю, що це відео подивиться більше людей, які мене ніяк не знають", – так Слобоженко розпочав своє відеозвернення після матеріалу УП про закордонний відпочинок мільйонера з друзями під час повномасштабної війни, який опублікували в квітні цього року.

Журналістів зацікавило, як підприємець регулярно виїжджає за кордон, враховуючи обмеження для чоловіків призовного віку. З’ясувалося, що Олександр Слобоженко виключений з військового обліку через непридатність до служби.

"На відео, опублікованих в соцмережах молодого чоловіка, він займається справами не для важко хворих – окрім гонок на дорогих авто, він тисне штангу, стрибає сальто у водойму, катається на водних і звичайних мотоциклах, снігоходах тощо", – звернули увагу журналісти Української правди.

За даними NGL.media, довідку про непридатність Слобоженку видав Голосіївський районний ТЦК у Києві ще в жовтні 2022 року. Висновок підписав голова військово-лікарської комісії Голосіївського району Володимир Приходько. На початку минулого року його звинуватили в отриманні хабарів за зняття з військового обліку. Приходько вже не очолює районну ВЛК і звільнився зі своєї основної роботи в одній з київських лікарень. Зараз він очікує на вирок.

"Ми не можемо стверджувати, що саме Слобоженко був одним із "клієнтів" Приходька, адже до винесення вироку такі деталі справи не розголошуються. Однак активне життя Слобоженка, де присутні екстремальні розваги й алкоголь, дає привід сумніватись у його проблемах зі здоров’ям", – кажуть журналісти NGL.media.

Проте вперше з початку великої війни Слобоженко виїхав з України 9 квітня 2022 року, коли ще не був визнаним непридатним до служби. В одному зі своїх дописів в Instagram він стверджував, що виїхав легально, але не уточнював як саме.

NGL.media з’ясували, що тоді Слобоженко виїхав з країни як волонтер. За даними Укртрансбезпеки, у систему "Шлях" його внесла Закарпатська обласна військова адміністрація.

В інтерв’ю Раміні Есхакзай Слобоженко раніше казав, що "поки воює грошима".

"Я вирішив відсвяткувати в Україні. Минулого року вдалося зібрати $300 тис., 12 млн грн, при тому, що 50% запрошених – доларові мільйонери. Цього року думав, хоча б $100 тис. зібрати, якщо не назбираю, свої докладу, бо якось незручно. У мене цього року було фінансово активних друзів приблизно 20%, але ми зібрали $400 тис. Воюю поки грошима, допомогою хлопцям", – розповів він про те, як збирав гроші для ЗСУ під час святкування дня народження.

"Умение вовремя закрыть рот спасает жизни"

Після публікації розслідування, журналістам Української правди почали приходити електронні листи з погрозами. А Михайлу Ткачу на додачу – з пропозицією "укласти мирову" за грошову винагороду. Автором повідомлення, на його думку, є сам Слобоженко, хоча останній усе заперечує.

слобоженко

Ось такий лист отримали співробітники Української правди 13 травня

"У мене є хоч трохи мізків, щоб не займатись такими розсилками", – каже Слобоженко.

Кіберполіція відкрила відповідне провадження щодо погроз, але не розкриває деталі, щоб не зашкодити слідству.

***

Чи винен Олександр Слобоженко в злочинах, у яких його звинувачують, має визначити суд. Утім, навіть у разі відповідної ухвали покарати його за всією суворістю закону буде вкрай складно – хіба оголошувати чоловіка в міжнародний розшук і запитувати екстрадицію. Але такої честі не отримують навіть наші топкорупціонери.

biz.censor.net

Автор: Владислав Недашківський

Сторінка для друку

Читайте по темі:

На Київщині викрили діяльність 5 підпільних гральних закладів
"Перевірці не підлягають": Хто і як зловживає привілеями на дорогах під час війни
Контрабанда Козловського, Гельзіна та Альперіна: Чи зупинить БЕБ виробництво контрафактних сигарет в Україні?
Ухилення від податків серед британського малого бізнесу зросло до 81%: нові шахрайські схеми
Журналістка забороненого видання "Страна.ua" Світлана Крюкова подала до суду на блогера і волонтера Ігоря Лаченкова
Тютюнова імперія Мамая: БЕБ викрило масштабну схему контрабанди в Одесі
В Одеській області викрито організовану групу контрабандистів: вилучено 700 тисяч пачок сигарет на 108 мільйонів гривень
Блогер Бабич заявив про відмову від українського громадянства та готовності вбивати українців в російській армії
Закриття підпільних тютюнових фабрик: реальний крок чи фікція?
Син Байдена визнав провину у справі про ухилення від сплати податків

Коментарі:

comments powered by Disqus