Німецький аншлюс Камишина. «Укрзалізниця» свідомо прокотила українських виробників повз тендери на чверть мільярда гривень

Німецький аншлюс Камишина. «Укрзалізниця» свідомо прокотила українських виробників повз тендери на чверть мільярда гривень
Німецький аншлюс Камишина. «Укрзалізниця» свідомо прокотила українських виробників повз тендери на чверть мільярда гривень

Приватне підприємство "Адмірал" виграло аукціони в системі "Укрзалізниці" на постачання імпортних скріплень "Vossloh" на загальну суму 223 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро», пишуть « Наші гроші ».

Перемога стала можлива завдяки тендерному заточенню. «Укрзалізниця» вимагала, щоби скріплення були пристосовані до швидкості руху поїздів 200 км/год, що вже давно є нормою в Європі. Але в Україні немає жодної ділянки залізниці, де була б можлива така швидкість поїздів. Отже, українські виробники ніколи серійно не проводили таких скріплень, і не могли провести відповідних кваліфікаційних випробувань, бо в Україні їх навіть провести ніде через відсутність швидкісних ділянок.

 eiqrhiqqeiqtxroz

Зрештою, у закупівлях було прямо прописано назву кріплень німецького виробника «Vossloh». Таким чином, було виключено можливість запропонувати скріплення якогось іншого світового виробника.

Олександр Камишин із «УЗ» замішаний у корупції

"Адмірал" має поставити кріплення "Vossloh", виготовлене на заводі "Vossloh fastening system GmbH" (м. Вердоль, Німеччина) та його дочірньому підприємстві "Vossloh Skamo Sp zoo" (Скальмержице, Польща). Таким чином, валюта за скріплення залишить Україну за вирахуванням невідомої частки, яка має осісти на рахунках «Адмірала».

Олександр Камишин із «УЗ» замішаний у корупції

Це сталося після підписання меморандуму між Укрзалізницею з німецькою Deutsche Bahn у вересні 2022 року щодо розширення коридорів для перевалки між широким та європейським шляхами. Також керівник УЗ Олександр Камишин зустрічався з німецьким президентом Штайнмаєром під час його візиту до України.

При цьому тендерний переможець не надав у складі пропозиції цілу низку документів на німецько-польську продукцію, які вимагала Укрзалізниця. А саме акт (протокол) кваліфікаційних випробувань, будь-який документ щодо інспекторського контролю продукції, жоден документ щодо протипожежної безпеки неметалевої частини скріплень. Отже, він має бути відхилений за невідповідність його тендерної пропозиції вимогам ЦОІ, Гніванського та Коростенського заводів. Проте Гніванський завод за одним із двох своїх тендерів 21 жовтня вже уклав угоду , за іншими – підписання на 26 жовтня ще очікувалося.

Нагадаємо, в Україні є два виробники скріплень «Корпорація КРТ» та «Механіка». Вони навіть не подавали своїх пропозицій на торги. За підрахунками «Наших грошей», анкерне кріплення від корпорації Дубневичів у 2020 році коштувало 420 грн або $16 за комплект. В даний час анкерні скріплення "Vossloh" обійшлися в $19 за штуку.

Ці державні підряди ПП «Адмірал» (Житомир) на 223 млн. грн. є найбільшими в історії фірми. Раніше вона одержувала незначні замовлення Київського метрополітену.

Засновником є Равель Мустафаєв. Він також є співзасновником інших компаній. У ТОВ «Українсько-японська компанія „Універсал груп“» його партнерами є Володимир Лук’янчук та Хомма Масато. У ТОВ "Інтерагропром" його партнером є Юрій Дзюба. На нього в 2017 році переписали власність у ТОВ «Елпром-Україна», яке до цього належало російським компаніям ВАТ «Руселпром» Володимира Дорохіна та ЗАТ «Фінконсул».

Джерело: Skelet.Info

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus