Супермаркети для окупантів. Як «Ашан» та «Леруа Мерлен» допомагали армії РФ

Супермаркети для окупантів. Як «Ашан» та «Леруа Мерлен» допомагали армії РФ
Супермаркети для окупантів. Як «Ашан» та «Леруа Мерлен» допомагали армії РФ

Російські магазини мережі як щедро постачали товарами війська агресора, а й активно допомагали мобілізації.

Російський «Ашан» від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на територіях окупованих областей України. Як показало спільне розслідування The Insider , Le Monde та Bellingcat, постачання військовим позиціонувалися як «гуманітарна допомога» і складалися як із товарів з «ашанівських» складів, так і товарів, зібраних волонтерами на території магазинів «Ашан» у різних регіонах країни. У деяких регіонах поставки організовувалися за безпосередньої взаємодії з місцевими органами влади. Крім постачання товарів, «Ашан» допомагав військкоматам набирати мобілізованих з-поміж своїх співробітників.

Коли після початку повномасштабного вторгнення світові бренди почали залишати Росію, французький «Ашан» залишився, заявивши: «Кинути своїх співробітників, їхні сім’ї, а також своїх клієнтів — це не наш вибір». У тому ж прес-релізі, опублікованому 27 березня 2022 року, за кілька днів після того, як Зеленський попросив французькі компанії піти з російського ринку, «Ашан» стверджував: «Ми щодня випікаємо у наших магазинах свіжий хліб для українців та росіян, що на даний момент життєво необхідно». Наскільки хліб із «Ашана» життєво необхідний для виживання росіян — питання спірне, але, як нам вдалося встановити, на момент цієї заяви «Ашан» вже надавав підтримку не лише своїм співробітникам, а й російським військовим.

15 березня 2022 року контролер управління «Ашан - Санкт-Петербург» Наталія Зельцер надіслала колегам листа наступного змісту:

"Добридень. Колеги, прошу зібрати цесію для гуманітарної допомоги (за списком у вкладенні) і сьогодні вночі відправити на Північний магазин, дайте ОС, коли палети будуть зібрані.

Правила палетування (у тому числі на товар з логістики): зробити афішаж на палеті – ГУМАНІТАРНА ДОПОМОГА.

Логістику прошу організувати перекидання палет на Північний з магазинів:

Літо, Дибенко, Парнас, Борова, Евріка.

Транспортні витрати з допомогою Північного.

Приймання 044 — поставте всі палети в одне місце, окремо від інших, вранці прийму комерція приймати».

До листа додавався список речей.

Нескладно помітити, що всі товари зі списку призначаються для чоловіків (скажімо, мінімальний розмір шкарпеток у списку - 25-й, що відповідає 40-му розміру взуття), є сигарети (які взагалі ніколи не постачаються як гуманітарна допомога), запальнички, бритви, але немає нічого для жінок та дітей. Число товарів (1000 тюбиків зубної пасти, 500 запальничок) говорить про те, що одержувачів було багато, цього вистачило б на один-два батальйони. Загальна вартість цієї березневої партії «допомоги» становила 2 млн рублів.

Далі в листуванні (є в розпорядженні редакції) Зельцер пише в центральний офіс і просить оформити «гумпомощ» як закупівлю з боку десяти юросіб. З московського офісу надходить відповідь із перерахуванням десяти юросіб.

У розпорядженні The Insider є рахунки-фактури від цих юросіб, тож оплата справді була оформлена на них. Однак одна з менеджерів з логістики "Ашан - Санкт-Петербург" заявила The Insider, що насправді "Ашан" виділяв ці предмети безкоштовно зі своїх запасів. Втім, вона уточнила, що не знає, хто був кінцевим одержувачем — військові чи цивільні особи.

Щоправда, приймальник одного з пітерських «Ашанів» Олексій Р., з яким поспілкувався The Insider, стверджує, що всім було все зрозуміло: «Я одразу з першого імейлу сказав, що взагалі до цього не підійду, а коли вони відвантажували, я запитав у Зельцер, куди ця "гумпомощ", вона сказала: "Подумай сам". Я почав наполягати: „І куди ж?“ — і вона відповіла: „На спеціальну військову операцію“, а потім додала: „На жаль“».

1 eiqrqiediqkkroz
Так «Ашан» оформляв коробки із товарами для російських військових в Україні.

The Insider зв’язався з керівниками цих десяти компаній, на які було оформлено гуманітарну допомогу, і деякі з них нічого не приховували. Так, наприклад, директор ТОВ «МТК» Сергій Пома та директор ТОВ «Енергія-3000» Галина Баранова визнали, що допомога надходила саме російським військовим, але подробиці повідомити відмовилися. Дехто відмовився відповідати зовсім, а хтось почав вигадувати «легенду», як, наприклад, директор ТОВ «Вента» Тетяна Некрасова, яка заявила, що футболки та шкарпетки закуповувалися нею для співробітників її складу. Коли The Insider поцікавився, навіщо співробітникам її складу знадобилося 500 запальничок, вона відповіла, що в березні вони побоювалися українських диверсій та відключень електрики. На питання, як запальнички допомогли їй вирішити проблему відключення електрики, Некрасова відповіла: топити піч. На запитання, чи оснащений склад «Венти» дров’яною піччю, вона ствердно відповіла. Після питання, чи не забагато 500 запальничок для компанії, де числиться семеро людей, Некрасова перестала відповідати.

Компанії, обрані для легалізації постачання військовим, пов’язані між собою: всі вони обслуговують петербурзький ГУП «Пасажиравтотранс», який, у свою чергу, належить до міського Комітету з транспорту. Раніше заступник голови Комітету із соціальної політики міста Олександр Любимов вихвалявся, як, виконуючи доручення губернатора Беглова, вони «разом із колегами з Комітету з транспорту» розробили логістику постачання «гуманітарної допомоги» для Міністерства оборони. За його словами, до жовтня вони таким чином зібрали 280 тонн від різних організацій.

Ашан задіяв у постачаннях для окупаційних військ не тільки свої пітерські магазини. Про це свідчить те, що постачання узгоджувалося з московським офісом, і те, що в інших регіонах також було помічено збирання допомоги на території торгових центрів, що належать «Ашану». Так, наприклад, у Самарі, Рибінську та Володимирі на територіях магазинів «Ашан» розташовувалися пункти збору «гуманітарної допомоги для Донбасу».

2

3

Сергій Чубко, керівник НКО «Близькі люди», який займається постачанням допомоги військовим, у Володимирі навіть фотографувався зі співробітником «Ашана» Олексієм Соколовим, підписавши це фото словами: «Заручилися підтримкою партнерів».

4
5

Зазначимо, що, згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести «Ашан» під санкції і призвести до відходу компанії з російського ринку (який для «Ашана», який має в Росії 230 магазинів, становить 10% від обороту, тобто близько €3,2 млрд на рік ).

6
На відео, де російські військові дякують за допомогу волонтерам, можна помітити товари у фірмовому впакуванні «Ашана»

Зважаючи на все, не лише «Ашан», а й «Леруа Мерлен», що також стосується холдингу, також займався поставкою товарів на окуповані території. Принаймні на опублікованому в грудні відео з Маріуполя можна побачити, як члени «Молодої Гвардії Єдиної Росії» розвантажують однакові палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен»:

7
Кадр із відео про постачання «гуманітарної допомоги» у Маріуполі

Цікаво, що «Ашан» підтримував війну не лише так званою гуманітарною допомогою, а й тим, що допомагав владі боротися з ухилистами від призову. «Ашан» збирав і передавав у військкомати дані про своїх співробітників (причому дані про військові квитки у співробітників почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення, у січні 2022 року) і потім, після оголошення мобілізації, допомагав військкоматам виконувати норму: прямо на робочому місці співробітникам вручали повістки та пропонували звільнитися, про це The Insider розповів свідок однієї з таких ситуацій.

8

Російське керівництво «Ашана» від коментарів відмовилося, а у прес-службі французького «Ашана» заявили, що компанія перебуває поза політикою і жодною підтримкою військовослужбовців не займається.

В Auchan Україна заявили, що шоковані розслідуванням журналістів щодо допомоги окупаційним військам з боку російської доньки "Ашана" та вимагають пояснень від французького офісу. Про це йдеться у заяві Auchan Україна у Facebook.

"Auchan Україна вимагає пояснень від французького офісу! Ми шоковані інформацією, яка була опублікована у журналістському розслідуванні допомоги армії країни-агресора. Ми терміново звернулися до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо офіційної комунікації", - йдеться в позиції Auchan. Україна.

grom-ua

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Надія Навроцька розповіла, як її колишній чоловік обманює рідних доньок
Росія остаточно вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі
У Тбілісі пройшла акція проти російської окупації
Маленький автор хіта про "Паску і ковбаску" назбирав 800 тис. грн для ЗСУ
Учасниця "ВІА Гри", яка виступала проти війни, раптом дала задню і "послала" фанів: мій російський чоловік усіх забезпечує
Повернувся "на щиті": на фронті загинув захисник із Одещини Сергій Бенько
Кого можуть мобілізувати лише добровільно під час воєнного стану в Україні
У суді щодо повторного арешту колишнього заступника міністра оборони В’ячеслава Шаповалова оголосили перерву до 9 листопада
Група республіканців у Сенаті висунула боротьбу з мігрантами як умову для продовження виділення допомоги Україні - The Wall Street Journal
Щонайменше 70% жителів сектору Газа залишили свої будинки після початку війни

Коментарі:

comments powered by Disqus