Перейшла російською на прохання покупця: магазин «Єва» прокоментував мовний скандал за участю касира

Перейшла російською на прохання покупця: магазин «Єва» прокоментував мовний скандал за участю касира
Перейшла російською на прохання покупця: магазин «Єва» прокоментував мовний скандал за участю касира

Мовний скандал, який спалахнув в одному з одеських магазинів торгової мережі «Єва», прокоментували в компанії.

Як йдеться в офіційній заяві, касир магазину перейшла російською мовою на прохання клієнта, який нібито не розумів пояснення співробітника.

«Інцидент стався 25 грудня 2022 року в одному з магазинів «Єва» і в ньому було задіяно робітницю магазину. Згідно зі свідченнями свідків та її поясненнями, вона розмовляла російською з клієнтом, який висловив таке побажання: продублювати розмову російською мовою, оскільки не розумів пояснення українською. Таким чином, робітниця діяла згідно з чинним законодавством, згідно з яким «на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін» (п.3. ст.30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної»)» , - Зазначається в заяві компанії.

У торговельній мережі також підтвердили, що стосовно касирки магазину «Єва» було складено адміністративний протокол представником Уповноваженого із захисту державної мови та було ухвалено рішення про накладення штрафу у розмірі 3400 гривень.

«Вважаючи, що ухвала є незаконною, а справа розглянута необ’єктивно, без встановлення дійсних обставин, працівниця оскаржила її до суду. Наразі відкрито провадження за її позовом, триває судовий процес», — зазначили в компанії та додали, що відеозапис інциденту, який «Думській» надала заявниця, «є виборчим і не відображає всієї ситуації».

Як раніше повідомляла «Думська», інцидент стався в одному із магазинів торгової мережі «Єва». Одна з покупниць обурилася тим, що її обслуговували російською мовою, і закликала касира не порушувати мовне законодавство, проте її вимогу проігнорували.

Одесита звернулася до мовного омбудсмена, написала заяву, доклавши до неї відеозапис конфліктної ситуації. На розгляд справи касирка не з’явилася, надіславши письмове пояснення своєї позиції. Уповноважений Тарас Кремень, ознайомившись із протоколом та наданими доказами, зафіксував порушення та виписав штраф.

«Закон вимагає обслуговування державною мовою, і він був порушений. Спілкування будь-якою іншою мовою також прийнятне, але тільки у випадку, якщо клієнт цього попросив і цей варіант влаштовує обидві сторони», — прокоментувала те, що сталося, представник уповноваженого на півдні країни Ярослава Вітко-Присяжнюк.

Зазначимо, що у поясненні робітниця магазину також наполягає на тому, що заговорила російською мовою з іншим клієнтом, який не міг зрозуміти, що таке «живильний крем».

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus