В Україні більшість масла – фальсифікат: яке не можна купувати

В Україні більшість масла – фальсифікат: яке не можна купувати
В Україні більшість масла – фальсифікат: яке не можна купувати

В Україні на різних сегментах ринку кількість фальсифікату олії становить від 20 до 80%. Йдеться не лише про те, яке продають на вагу на ринках, а й навіть про продукцію з полиць супермаркетів та магазинів. Щоб не купити фальсифікат, потрібно дотримуватись цілого ряду правил.

Неякісна олія регулярно потрапляє навіть у шкільні їдальні, про що свідчать результати перевірок Держпродспоживслужби . Ще одна проблема – недостатній контроль з боку держави та регуляторів. Лабораторні дослідження коштують дорого, тому перевірки проводяться не так часто. Як результат – виробникам вигідніше отримати надприбутки на фальсифікаті і потім, можливо, заплатити штраф, ніж виготовляти справжнє масло, продавати його за високими цінами та втратити частину клієнтів.

Як правильно вибрати олію?

Експерти сходяться на думці, що в домашніх умовах перевірити олію практично неможливо. Більше того, при невеликій кількості рослинних жирів це складно зробити навіть у лабораторії. Проте кілька правил допоможуть виключити високий ризик придбання фальсифікату.

  • Якісна олія не може коштувати дешево

Якщо продукт коштує менше ніж 50 грн за 200 грам, то впевнено можна стверджувати, що це підробка. Або ж виробник працює на збиток, що практично неможливо. Якщо ви все-таки вирішили купити дешеву "олію", найкращий варіант - пошукати маленькі упаковки.

  • Іноді фальсифікат можна визначити за консистенцією

Молочний жир швидко твердне. Якщо масло м’яке, його не виходить розрізати ножем або продукт неправильної форми, то однозначно можна стверджувати - це або фальсифікат, або його неправильно зберігають. В обох випадках купувати таку продукцію не варто.

  • Олію не варто купувати в інтернеті або на вагу в малознайомих місцях

Найчастіше натрапити на фальсифіковане масло можна на стихійних ринках або в інтернеті, зазвичай воно продається під маловідомою торговою маркою. Слід пам’ятати, що олію, як і інші молочні продукти, не можна надсилати поштою. Але якщо продавець пропонує саме такий спосіб доставки, то ви цілком можете отримати вже зіпсований товар.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Поліцейські на Рівненщини вилучили майже півтори тони фальсифікату дизпалива
Заступник голови Держпродспоживслужби купив квартиру під Одесою за 673 тис гривень
В Італії зірвали продаж підробленої картини Леонардо да Вінчі за €1,3 мільйона
У столиці викрили продаж російського фальсифікату ліків для онкохворих
Національна гвардія закупила цукор на 46 мільйонів гривень – на 25% дорожче, ніж Міністерство оборони
Начальника складу військової частини в Ужгороді засудили за втрату харчів на 1,5 мільйони гривень
На Волині нацполіція перекрила канал ввезення в Україну фальсифікованих ліків російського та білоруського виробництва
Спека псує продукти в магазинах і ресторанах, а магазини економлять на генераторах, — Держспоживслужба
Батьки дружини заступника голови Держпродпотребслужби Крейтора придбали дві квартири у Києві
Правоохоронці викрили мережу підпільних цехів у Миколаївській та Київській областях: виготовляли “липові” приправи та каву

Коментарі:

comments powered by Disqus