Хто кришує Тараса Підгородецького, який розблоковує криптогаманці підсанкційним росіянам?

Хто кришує Тараса Підгородецького, який розблоковує криптогаманці підсанкційним росіянам?
Хто кришує Тараса Підгородецького, який розблоковує криптогаманці підсанкційним росіянам?

Коли в грудні 2021 року Кіберполіція браво відрапортувала, що розкрила діяльність мережі обмінників кібервалюти, які займалися, в тому числі, і виведенням грошей з недореспублік Донбасу, а власнику цієї мережі Тарасу Підгородецькому буде пред’явлено звинувачення за кількома статтями Кримінального кодексу, розумні люди цинічно посміялися.

Бо одразу сказали – звинувачення, навіть якщо воно й буде пред’явлено, приведе лише до одного – з Тараса Підгородецького просто стягуватимуть відсоток на користь Офісу президента, представники якого після зміни влади дрібним гребенем проходили вітчизняним бізнесом, виявляючи всі структури, які можна «обілетити».

Так сталося і з криптобізнесом Підгородецького – після тріскучого рапорту про «розкриття мережі обмінників, які виводили гроші з «Л/ДНР» і співпрацювали зі спецслужбами Росії», не сталося зовсім нічого. Далі обіцянки «звинуватити Тараса Підгородецького за статтями про відмивання грошей (ст. 209 КК) та незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та електронними грошима (ст. 200 КК), а також за ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великих розмірах)», справа не пішла.

Коротко нагадаємо – у грудні 2021 року Кіберполіція здійснила серію обшуків та вилучення документації та комп’ютерної техніки в обмінних пунктах Києва, які займалися виведенням грошей з різних криптогаманців. Причиною, серед іншого, стало ухилення від сплати податків та виведення грошей із непідконтрольних територій Донбасу та Криму.

Розслідування почалося після того, як у власників банківських карток одного з українських банків почалися проблеми у зв’язку зі звинуваченнями в тому, що їх грошима фінансують непідконтрольні Україні території «ЛНР» та «ДНР», а також російську федерацію.

З’ясувалося, що через ці карти виводилися гроші із заборонених в Україні електронних гаманців Росії – Яндекс.Гроші, Qiwi, Webmoney тощо. Гроші або переводилися в криптовалюту, або просто переводилися в готівку. Подальше розслідування показало, що карти належали так званим дропам - людям, які здали їх в оренду. Частина карт була взагалі оформлена на бомжів, ув’язнених та мертвих людей. Що вже, до речі, говорить про наявність зв’язків у Тараса Підгородецького (саме його структури опинилися наприкінці ланцюжка) на рівні як банківських службовців, так і, як мінімум, серед працівників пенітенціарної системи.

Крім цього, зловмисники використовували сервіси типу geo-pay.net для обходу лімітів за сумами та транзакціями. Від імені дропів вони скуповували токени Tether, курс якого прив’язаний до долара США і не відчуває таких сильних коливань, як курси інших криптовалют.

Діяльність ця велася, серед іншого, через відому криптовалютну біржу Binance, на платформі якої проводилися всі операції. Біржа Binance славиться тим, що досі працює з росіянами, а проти неї ведуть розслідування фінансові органи США. Наприкінці березня стало відомо, що біржу Binance із Америки, схоже, таки видавлять.

Причому, судячи з сум, які переганялися через ці карти, зв’язки у організаторів схеми були на досить високому рівні – щоденний оборот «обнальників» становив у середньому 3 мільйони доларів. Зрозуміло, такі транзакції без прикриття не відбуваються. І зрозуміло, чому Офіс президента спалахнув бажанням «обілетити» такого жирного «клієнта».

Читайте також: Куди дивиться СБУ? Або як «ділки» підривають економіку України за допомогою криптовалюти

Тому заява про фінансування терористів з народних джамахерій була не більш ніж додатковим способом тиску, на випадок, коли раптом Тарас Подгородецький впреться й заживить належну винагороду. Про те, як у нас вміють готувати «ліві звинувачення» можуть розповісти багато вельми шанованих (без лапок) людей, що вже говорити про звичайного криптошахрая.

Але насправді жодної цільової діяльності щодо фінансування тероризму чорні обмінники не ведуть. Просто технологію, яку вони використовують, легко пристосувати під будь-які потреби, у тому числі транскордонні переклади. Тому серед клієнтів Підгородецького і були (і є) ті ж терористи з «Л/ДНР». Це його не виправдовує, але все ж таки треба бути об’єктивним: хлопчик просто рубав бабло, а хто там і звідки це бабло жене через його структури, Підгородецького не цікавило.

Але для того, щоб хлопчик був зговірливішим, у всіх прес-релізах та новинах, які розігнали підконтрольні ОПУ канали, особливий наголос робився саме на тому, що Підгородецький Тарас та його власна біржа валют займалися фінансуванням російських терористів.

А далі сталося те, що й мало статися. Після гучних заяв про започаткування кримінальних справ за «фінансування тероризму» настала тиша. А нескладний пошук в Інтернеті видає нам таку картину:

З цього матеріалу випливає простий висновок: з Тарасом Подгородецьким, якого всього півтора роки тому звинувачували у фінансуванні російських фашистів, і погрожували всіма небесними карами, нічого не сталося. Більше того – його бізнес зміцнів і виріс. Крім мережі обмінників криптовалюти, яка в нього була на момент «арешту», Підгородецький зайнявся «розблокуванням криптогаманців» і навіть створив для цього ціле агентство:

Що насправді відбувається з «розблокуванням» – невідомо. Про те, наскільки успішний цей проект, можна дізнатися лише зі слів самого Подгородецького:

Але цікаво у цьому інтерв’ю не це. А те, що Тарас Подгородецький прямо заявляє: більшість його клієнтів – громадяни Росії:

Якщо вірити його заяві про те, що розблоковано вже 4,5 мільйона доларів, а у процесі – ще 122, то від імені вдячних росіян можемо висловити лише захоплення.

А від імені невдячних українців – подив: людина відкрито зізнається, що повернула до Росії після 24 лютого минулого року понад сто мільйонів доларів. І щось не чути бравурних прес-релізів від Кіберполіції, а СБУ не влаштовує маски-шоу в обмінниках Тараса Подгородецького.

Звідси простий та дуже сумний для України висновок: процес «обілечування» Підгородецького у грудні 2021 року пройшов успішно. Хто саме це зробив – ми не знаємо. Але результат – очевидний. Головне – рубати бабло. А звідки воно приходить і чиє воно – яка різниця.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus