Більшість західних компаній продовжують працювати у Росії – The Washington Post

Більшість західних компаній продовжують працювати у Росії – The Washington Post
Більшість західних компаній продовжують працювати у Росії – The Washington Post

Більшість західних компаній після початку масштабної війни РФ проти України продовжили працювати в Росії, незважаючи на свої обіцянки припинити співпрацю. Тільки невеликий відсоток компаній з ЄС та країн "Великої сімки" справді залишили російський ринок.

Про це пише американська газета The Washington Post . "Для тих, хто зволікав, догляд став лише дорожчим і складнішим", – йдеться у статті.

Так, за даними дослідників Університету Санкт-Галлена у Швейцарії, менше 9% компаній з Європейського Союзу та G7 залишили РФ.

"Західні компанії, які залишилися, часто сильно залежать від російського бізнесу, і втрати від догляду, можливо, переважують можливу шкоду їхнім брендам від перебування в країні, яка веде жорстоку війну проти України. Деякі підприємства навіть захопили велику частку ринку, коли їх конкуренти пішли. ", - пише газета.

Зокрема, низка компаній оголосила, що призупинять або скоротять торгівлю в РФ, але продовжують там працювати. Інші обіцяли продати свої російські активи, але все ще шукають покупців чи намагаються зменшити вартість догляду.

Усе це підриває зусилля Вашингтона щодо придушення економіки Росії. Податки, які сплачують західні компанії Москві, допомагають підтримувати роботу російської військової машини та дозволяють росіянам підтримувати довоєнний комфорт та якість життя, навіть коли російські ракети знищують життя українців, наголошує The Washington Post.

"Російські споживачі хочуть мати можливість купувати бренди, до яких вони звикли, західні бренди, і більшість із них не виявляють жодного споживчого патріотизму. Люди знають, що ніщо не замінить BMW, Mercedes або Apple", - сказав Іван Федяков із консалтингової компанії INFOLine.

Одним із прикладів є Coca-Cola, чий знаменитий рекламний ролик колись висловлював бажання "навчити світ співати у повній гармонії", йдеться у статті. Компанія заявила, що припиняє свою діяльність, але її швейцарський боттлер (підприємство, що займається розливом напоїв) Coca-Cola HBC, що знаходиться в її частковій власності, продовжує виробляти кола та інші напої під іншим ім’ям у РФ.

Конкурент Coca-Cola, PepsiCo, припинив випуск Pepsi-Cola, Mirinda та 7-Up, але оголосив, що вироблятиме в Росії лише товари першої необхідності з "гуманітарних" причин, у тому числі картопляні чіпси та молочні продукти.

А Unilever, використовуючи самі аргументи, продає у Росії морозиво Magnum. У заяві компанії, зробленій у лютому, йдеться, що у разі відходу її активи буде конфісковано державою.

IKEA, шведський меблевий гігант, йде з Росії, але його торгові центри Mega продовжують працювати.

За даними Київської школи економіки (КШЕ), публічні компанії, які відстежує інститут, сплатили до Росії у 2020 році податки у розмірі 24 млрд доларів і отримали дохід у розмірі понад 300 млрд доларів того ж року.

Але у багатьох "немає можливості нормально вийти", визнав Андрій Онопрієнко із департаменту економіко-політичних досліджень КШЕ.

"Є багато компаній, які нічого не зробили або продовжують чекати. І після одного року війни багато компаній втратить можливість продати свій бізнес і продовжуватимуть втрачати, тому що нарешті ці активи можуть бути націоналізовані або куплені за дуже низькою ціною", – сказав він.

Київська школа економіки (КШЕ) у рамках свого проекту "Вихід з Росії" повідомила, що лише 211 компаній вийшли з РФ - менше 7%, а 468 оголосили про плани піти.

"Є багато компаній, які, на думку людей, йдуть з Росії, тому що вони оголосили про свій відхід з Росії. Натомість багато компаній призупинили лише частину свого бізнесу, тоді як інші не виконали своїх обіцянок піти", – сказав Марк. Діксон, керівник лондонської консалтингової компанії зі злиття та поглинання The1.

Як зазначає The Washington Post, у серпні Coca-Cola HBC припинила виробництво Coca-Cola у Росії та "перевела" одну російську дочірню компанію Coca-Cola HBC Eurasia в іншу, Multon Partners.

Але російська Coca-Cola HBC, як і раніше, управляє 10 заводами, що випускають "Добрий кола" та інші прибуткові бренди, зокрема Rich і "Моя сім’я".

"Наша головна мета там зосереджена на захисті наших активів і зосереджена на наших людях", – сказав виконавчий директор Coca-Cola HBC Зоран Богданович у звіті про прибутки та збитки цього року.

"Вони приховують реальну ситуацію. І ми бачимо, що досить значну частину виручки було отримано в Росії", - прокоментував Онопрієнко.

Так, двома найпопулярнішими брендами коли на прилавках в РФ у січні та лютому були "Добрий кола" та "Кока-кола" (імпортована з ближнього зарубіжжя), за даними "Продажи.рф".

Multon Partners та компанія Coca-Cola не відповіли на запитання журналістів. У короткій заяві Coca-Cola HBC говориться, що Multon Partners, як і раніше, використовується для захисту своїх активів та людей, а також "виконання юридичних зобов’язань", і згадується "неймовірно складна ситуація".

Ускладнюючи відхід компаній, президент РФ Володимир Путін також хвалиться тим, що ринок РФ без них нібито є благом для російського бізнесу, пише газета.

"Ми бачимо, що пов’язані з Кремлем олігархи люблять використовувати можливість купити найцікавіші активи за дешевою ціною", – сказав Онопрієнко.

А Діксон визнав, що залишити Росію було "надзвичайно складно", особливо компаніям, які мають заводи.

"Ви не можете просто розіслати прес-реліз. Ви повинні дійсно продати. Ви не можете просто піти або прибрати цеглу. Ви повинні знайти готового покупця", - сказав він. Але деякі компанії, за його словами, "навмисно тягнуть час".

Ikea тільки нещодавно одержала дозвіл уряду РФ на продаж своїх чотирьох меблевих фабрик російським компаніям.

"Ikea затягувала продаж своїх заводів доти, доки російські правила не ускладнили продаж", - сказав Діксон.

Відхід з РФ може бути складним, наголошують експерти. Через чотири дні після вторгнення компанія Shell оголосила, що залишає Росію, а пізніше списала свою майже 27,5-відсоткову частку у заводі з виробництва зрідженого природного газу ЗПГ "Сахалін-2" на Далекому Сході за 1,6 млрд. доларів.

Цього місяця несподівано з’явилося непідтверджене повідомлення про те, що Путін дозволив компанії репатріювати 1,2 млрд. доларів від продажу своєї частки в російському "Новатеку". У Shell не дали коментарів.

"І навіть якщо вони (західні компанії. – Ред.) продадуть, вони не зможуть вивести гроші з країни. Російський уряд фактично взяв їх у заручники", – сказав Федяков.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus