Одна з найбільших сировинних галузей Росії опинилася на межі фінансового краху

Одна з найбільших сировинних галузей Росії опинилася на межі фінансового краху
Одна з найбільших сировинних галузей Росії опинилася на межі фінансового краху

Російська вугільна галузь — одна з найбільших сировинних галузей економіки, яка включає понад 30 мономіст та 650 тисяч зайнятих (з урахуванням суміжних підприємств), — на всіх парах мчить до важкої кризи.

Як повідомив Росстат, у січні–квітні сальдований прибуток у секторі «видобування вугілля» впав на 93%, або майже в 15 разів. Менше половини компаній галузі завершили у плюсі перші чотири місяці 2024 року, хоча рік тому таких було дві третини, а їхній сумарний фінансовий результат скоротився другий — до 72 млрд рублів. Кожна друга компанія, згідно з офіційною статистикою, стала збитковою (52,4%), при цьому їх сукупні втрати за чотири місяці досягли 58 млрд. рублів. У результаті сальдований прибуток вугільників за січень-квітень склав лише 14,3 млрд рублів - майже на 200 млрд менше, ніж за той же період роком раніше.

Відрізані санкціями від західних ринків, вугільні компанії стрімко втрачають покупців у країнах, які Кремль називає «дружніми». За підсумками першого кварталу експорт російського вугілля просів на 13%, а в березні спад сягав 17%, підрахували експерти Центру цінових індексів (ЦЦІ) Газпромбанку. Щомісяця вугільники втратили близько 3 млн. тонн експорту, а ціни на російське вугілля обвалилися до 3-річного мінімуму: $95 за тонну в портах Далекого Сходу (-6% з початку року), $72 за тонну в Тамані (-13% з початку року) і лише $61 у портах Балтійського моря (-14%).

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus