У Росії почалася зачистка власників спиртзаводів через українського горілчаного магната Черняка

У Росії почалася зачистка власників спиртзаводів через українського горілчаного магната Черняка
У Росії почалася зачистка власників спиртзаводів через українського горілчаного магната Черняка

Самого Євгена Черняка звинуватили у «фінансуванні тероризму» через його допомогу ЗСУ та оголосили у розшук.

У Росії оголосили в розшук українського бізнесмена Євгена Черняка - голову алкогольного холдингу Global Spirits, який володіє горілчаним брендом "Хортиця", передає УНН.

Проти Черняка порушили кримінальну справу щодо фінансування "тероризму" (частина 1.1 статті 205.1 КК РФ). За версією слідства, з лютого до квітня 2022 року Черняк та інші особи перерахували 500 млн рублів військовослужбовцям Збройних сил України та "іншим українським збройним формуванням". У червні 2023 року Черняк поставив ЗСУ товари, призначені для ведення бойових дій вартістю понад 90 млн рублів, йдеться в прес-релізі відомства.

У СК заявили, що під час розслідування вони виявили причетність до цієї справи двох його довірених осіб. Вони затримані, одному з них висунуто звинувачення у дачі хабара (частина 4 статті 291 КК), іншому – у посередництві при дачі хабара (пункти "а" та "б" частини 3 статті 291.1 КК).

Телеграм-канал "112" стверджує, що затримано власників лікеро-горілчаних заводів "Російська Північ" (він знаходиться у Вологді) та "Джерельце і К" з підмосковних Митищ - 38-річний Олександр Беспалов і 49-річний Андрій Лазутін. Їм обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту та заборони певних дій.

"Російська Північ" та "Джерельце і К" до початку війни пов’язували з Global Spirits. У травні 2022 року, як писав "Комерсант", у заводів "Російська Північ" у Вологодській області та "Джерельце і К" в Московській, які займалися в Росії випуском горілки "Хортиця", з’явився новий власник - Олександр Беспалов. У "Російській Півночі" говорили, що не входять до холдингу, а бренди розливають за ліцензією, зазначає РБК.

Пізніше РБК повідомив, що Замоскворецький районний суд Москви заарештував власника лікеро-горілчаного заводу "Джерельце і К" і компанії "Російська північ" Олександра Беспалова, а главі "Джерельце і К" Андрію Лазутіну обрав запобіжний захід у вигляді заборони певних дій. Безпалову інкремінували дачу хабара,  здійснену групою осіб (пункт "а" частини 4 статті 291 КК РФ), а Лазутіну - дачу хабара у великому розмірі (пункт "б" частини 4 статті 291). Запобіжний захід обом, як уточнює прес-служба суду, обрали ще 16 червня.

В рамках кримінальної справи Черняка російські силовики провели понад 10 обшуків на території Москви, Московської області та інших регіонів. За заявами відомства, "виявлено та вилучено печатки різних комерційних організацій, електронні носії та технічні засоби". "Тайга.Інфо" пише, що обшуки, зокрема, проводилися на підприємствах у Московській та Вологодській областях, підтверджуючи інформацію про "Російську Півночі" та "Джерельце і К".

Російська влада оголосила, що збирається заарештувати частки організацій, що входять до холдингу, бенефіціаром якого є Черняк.

Global Spirits – один із світових лідерів із виробництва алкоголю, повідомляється на сайті компанії. У зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну холдинг відкликав ліцензію на виробництво та дистрибуцію алкогольної продукції на російському та білоруському ринках. У лютому 2023 року депутат Держдуми від Краснодарського краю Дмитро Гусєв направив до Росфінмоніторингу листа з пропозицією провести перевірку та заборонити продаж українських брендів, у тому числі горілки "Хортиця". Він заявив, що доходи від продажу товарів під торговими марками, які належать громадянам України, йдуть на фінансування ЗСУ.

Євген Черняк у 2021 році посідав 19-те місце у списку 100 найбагатших українців за версією українського Forbes. Його статки оцінювалися в $470 млн. Черняк з 2018 року також веде ютуб-канал Big Money.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

На Харківщині судитимуть російського інформатора, який "зливав" дані про ЗСУ
Військові "Холодноярці" показали, як збивають російські безпілотники
Deep State: ЗСУ відновили позиції біля Липців та в Нелипівці
Загарбники на півдні відновили інтенсивність штурмів і обстрілів
На фронті за добу відбулось 181 бойове зіткнення, найгарячіше - на Покровському та Курахівському напрямках
Українські захисники знищили 1170 окупантів, – Генштаб
Сили оборони вночі знищили 27 ворожих «Шахедів»
Сирський: операція України в Курську зменшила загрозу російського наступу і відтягнула сили РФ
На Покровському напрямку за останні шість днів ворог не мав просувань, - Сирський
Нардеп Безугла оприлюднила деталі удару РФ по військовому інституту зв’язку в Полтаві, які були озвучені на закритому засіданні оборонного комітету Ради

Коментарі:

comments powered by Disqus