NYT: Як сім’ї зниклих безвісти солдатів ЗСУ шукають родичів. "Це дуже складно"

NYT: Як сім’ї зниклих безвісти солдатів ЗСУ шукають родичів. "Це дуже складно"
NYT: Як сім’ї зниклих безвісти солдатів ЗСУ шукають родичів. "Це дуже складно"

За словами журналістів, встановити, чи зникли безвісти вбиті, чи вони взяті в полон, дуже складно. Статус багатьох досі залишається незрозумілим.

На війні в Україні безвісти зникли 26 тисяч українців. Серед них 15 тисяч військових та 11 тисяч мирних жителів.

Про це пише видання New York Times.

За словами журналістів, деякі сім’ї, з якими вони спілкувалися, більше року шукали новини про родичів, які зникли безвісти.

Повідомляється, що 16 жовтня в Києві пройшла демонстрація, на якій багато українців вимагали від уряду відповіді про статус їхніх родичів, що зникли безвісти. Людмила Марченко розповіла, що її 37-річний син Андрій вступив на військову службу минулого року та провів місяць, тренуючись у Великій Британії. Вже за 10 днів після повернення в Україну його відправили на фронт. Чоловік зник безвісти під час першого бою.

"Він мій єдиний син. Це дуже важко", – сказала жінка.

Як розповів Петро Яценко, представник урядового координаційного штабу з поводження з військовополоненими, йде робота над наданням сім’ям інформації, проте встановити, чи зникли безвісти вбиті, чи взяті в полон, дуже складно. Статус багатьох досі залишається незрозумілим.

За словами Яценка, Росія не хоче співпрацювати з українською стороною щодо цього питання.

"Головна проблема в тому, що Росія не надає повної інформації, зокрема, про цивільних осіб, яких вони утримують незаконно", – розповів він.

Видання пише, що багато родин чіпляються за надію, що їхні зниклі сини та чоловіки все ще живі і перебувають у полоні в Росії. Вони пишуть листи, відвідують офіси та здають зразки ДНК. На жаль, іноді їх вводять в оману російські шахраї.

За даними правозахисних організацій, близько 10 000 українців утримуються Росією, як військовополонені, проте їхні імена невідомі. РФ відмовляється надати повні дані щодо затриманих. Україна також цього не робить, оскільки це може зашкодити процесу обміну полоненими.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus