У ЗСУ вистачає сил для форсування Дніпра: "Можуть відкрити ще один фронт", - Том Купер

У ЗСУ вистачає сил для форсування Дніпра: "Можуть відкрити ще один фронт", - Том Купер
У ЗСУ вистачає сил для форсування Дніпра: "Можуть відкрити ще один фронт", - Том Купер

Росіяни намагаються утримати форсування Дніпра за допомогою керованих авіабомб, розповів військовий експерт. Бомби можуть зашкодити бійцям ЗСУ, але не зупиняють просування на лівобережжі Херсонщини.

Бійці ЗСУ утримують на Лівобережжі Херсонщини плацдарм площею близько 180 кв. км. На онлайн-карті бойових дій місцевість позначена сірим кольором, що означає постійні бої за спірну зону. Тим часом військовий експерт із Австрії Том Купер зазначив, що Сили оборони України мають достатньо ресурсів, щоб утримати цей плацдарм і навіть наступати на позиції ЗС РФ. Про це він написав у своєму аналітичному блозі.

Купер нагадав події літа 2023 року, коли ЗС РФ підірвала Каховську ГЕС, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ. Зазначив, що станом на початок літа Генштаб ЗСУ зібрав достатню кількість сил для вдалих наступальних дій. Протягом півроку, які минули з того часу, ці сили не надто зменшились. Тому, вважає Купер, на Лівобережжі цілком може з’явитися ще один фронт. Однак поки що наявні сили використовують для захисту першого плацдарму.

"Саме ця інстанція [Генштаб ЗСУ — ред. ] оцінила, що має достатньо сил для такої операції — і це ще у червні цього року. Незважаючи на всі втрати, які вона зазнала з тих пір, сил для такої операції має вистачити і зараз ", - зазначив Купер.

Також аналітик зачепив можливості РФ зупинити форсування Дніпра, яке здійснюється Силами оборони. Ворог завдає ударів за допомогою керованих авіабомб, якими сподівається знищити понтони ЗСУ. Однак, схоже на те, що КАБ не надто ефективна зброя, яка може цьому перешкодити. Втім, вони все ж таки завдають шкоди, навіть якщо вибухають на відстані 50-100 метрів від цілі.

"Російські планерні бомби влучають щоразу. І навіть коли вони промахуються, скажімо, на 50-100 метрів, вони все одно завдають шкоди", - пояснив експерт.

За словами Купера, Сили оборони розмістили близько тисячі бійців на плацдармі на північний захід від Олешок та на островах під Херсоном. Бійцям допомагає артилерія та дрони: щойно помічають спроби росіян зібрати 200 солдатів та чотири танки для якогось штурму, по них відразу прилітає.

Аналітик підтвердив, що бійцям ЗСУ вдалося вибити ворога з Підстепового: зазначив, що події сталися "під покровом туману". Також вдалося зробити ривок до Кринків — сюди зробили марш-кидок через Дніпро, швидко вибили росіян, і тепер деморалізований ворог не може їх звідти відкинути. Саме у Кринок артилерія та дрони зупиняють спроби російських контратак.

На картах із позначками Купера видно куди саме дісталися українські бійці на лівобережжі Херсонщини: напрямок просування та нові плацдарми.

Херсонщина: напрями просування ЗСУ qhiqqhiqekiuxroz

Херсонщина: ділянка під Олешками

Херсонщина: плацдарми ЗСУ на лівому березі Дніпра

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus