"Грузинська мрія" офіційно ініціювала зміни до конституції проти "ЛГБТ-пропаганди"

"Грузинська мрія" офіційно ініціювала зміни до конституції проти "ЛГБТ-пропаганди"
"Грузинська мрія" офіційно ініціювала зміни до конституції проти "ЛГБТ-пропаганди"

Керівна партія Грузії "Грузинська мрія" офіційно внесла пропозиції змін до основного закону, спрямовані на "протидію ЛГБТ-пропаганді".

Про це повідомляє "Новости-Грузия".

"Мрія" ініціює зміни безпосередньо до конституції і пропонує ухвалити конституційний закон "Про сімейні цінності і захист неповнолітніх". Проєкт налічує вісім пунктів, термін "ЛГБТ" у ньому прямо не згадується. 

Проєкт передбачає, що регулюватися можуть лише "стосунки, аналогічні шлюбу, які передбачають союз одного генетичного чоловіка і однієї генетичної жінки"; усиновлення чи оформлення опіки над неповнолітніми дозволяється "лише подружжям або гетеросексуальними особами, які перебувають у шлюбі згідно з законодавстом Грузії".

Забороняються медичні маніпуляції для зміни статі; в офіційних документах зобов’язують вказувати лише чоловічу або жіночу стать "відповідно до генетичних даних", оголошуються недійсними будь-які рішення державних органів чи приватних осіб, які "прямо чи опосередковано обмежують використання понять, що визначаються статтю". 

Читайте по темі: Лукашенко підписав закон про амністію

Останні пункти забороняються "події, спрямовані на пропаганду одностатевих сімейних чи інтимних відносин, інцесту, висновлення чи опіки над неповнолітніми одностатевою парою чи негетеросексуальною особою, медичних втручань з метою зміни статі", а також поширення "творів, програм та інших матеріалів" на ці теми і включення таких матеріалів в освітній процес державних чи приватних навчальних закладів. При цьому незрозуміло, якими будуть конкретні критерії визначення, чи є матеріали пропагандою. 

"Грузинська мрія" не має у парламенті достатньої більшості, щоб внести зміни до конституції. Раніше у партії заявили, що проєкт, скоріше за все, винесуть на голосування після парламентських виборів, на яких "Мрія" розраховує отримати конституційну більшість. 

У "Грузинській мрії" наполягають, що запропоновані зміни не можна розцінювати як обмеження прав людини, прав на свободу зібрань та вираження поглядів. 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus