Орбан вислав секретного листа керівництву ЄС після зустрічі з Путіним

Орбан вислав секретного листа керівництву ЄС після зустрічі з Путіним
Орбан вислав секретного листа керівництву ЄС після зустрічі з Путіним

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан надіслав голові Європейської ради Шарлю Мішелю секретний лист. У ньому, зокрема, він розповів про впевненість Путіна у поразці України.

Про це йдеться у розслідувальному проекті “Система“.

Лист датований 5 липня та відправлений з Азербайджану, куди Орбан вирушив після зустрічі з Путіним. Документ, як пише ЗМІ, не призначений для широкої публіки. Журналісти отримали від європейського чиновника. Його справжність листа підтвердили ще два чиновники ЄС.

Орбан пише, що під час поїздок в Україну та Росію не виступав від імені всього ЄС, а лише хотів дізнатися про позиції воюючих сторін. Орбан “скупо згадує позицію Зеленського, але докладно переказує погляди Путіна”.

За інформацією Орбана, викладеної у листі, російська влада впевнена, що “час не на боці України, а на боці російських сил”. У розмові, як уточнюється, з угорським прем’єром Путін не згадував про російські втрати на фронті, проте багато розповідав про свої підрахунки українських втрат.

Читайте по темі: В боях за Україну загинув церковнослужитель з Полтавщини

“Президент Росії був здивований тим, що президент України відкинув тимчасове припинення вогню. За словами президента Росії, вони готові розглянути будь-яку пропозицію про припинення вогню, яка не послужить прихованій передислокації та перегрупуванню українських сил”, – пише Орбан.

Орбан також зазначає у листі, що Москва та Київ готові до мирних переговорів лише за участю обох сторін. Після саміту світу у Швейцарії Україна заявила, що наступного саміту запросить Росію. Це єдиний момент у листі, коли Орбан детально переказує позицію України щодо переговорів.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus