В Таджикистані спростували заяву Патрушева про вербування Україною найманців у Душанбе

В Таджикистані спростували заяву Патрушева про вербування Україною найманців у Душанбе
В Таджикистані спростували заяву Патрушева про вербування Україною найманців у Душанбе

Твердження секретаря Ради безпеки Росії Ніколая Патрушева про те, що посольство України в Душанбе вербує на війну громадян Таджикистану, не відповідає дійсності, заявили у Міністерстві закордонних справ середньоазіатської республіки.

Про це повідомляє портал Reuters.

"Звернули увагу на (…) заяву секретаря Ради безпеки Російської Федерації Ніколая Патрушева про нібито вербування посольством України в Душанбе найманців для участі у бойових діях проти Росії. Зазначаємо, що це твердження російської посадової особи не має під собою жодних підстав", – сказав ТАСС прес-секретар МЗС Шохін Самаді.

Він підкреслив, що "компетентні органи Таджикистану вживають необхідних заходів", щоб акредитовані в республіці іноземні дипломати не займалися діяльністю, "несумісною з їхнім статусом". Самаді закликав високопоставлених російських посадових осіб надалі "утримуватися від неперевірених заяв та коментарів, які здатні ввести громадськість в оману".

Патрушев звинуватив Україну у вербуванні найманців у Таджикистані з метою поповнення Міжнародного легіону 3 квітня – на зустрічі секретарів рад безпеки держав-членів Шанхайської організації співробітництва в Астані. Тоді ж він заявив, що "українські спецслужби" стоять за терактом у підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Холл", у скоєнні якого звинувачують громадян Таджикистану. При цьому жодних доказів своїх слів Патрушев не навів.

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

У Таджикистані вербування, навчання та фінансування найманців, а також їх використання у збройному конфлікті караються позбавленням волі. Ще у вересні 2022 року посольство республіки в Росії закликало співвітчизників утриматися від участі у бойових діях на території іноземних держав, нагадавши їм про кримінальну відповідальність. Аналогічні попередження зробили посольства Киргизстану та Узбекистану.

В Україні дозволено приймати до Міжнародного легіону лише тих іноземців, які перебувають на її території на законних підставах і не мають судимостей. За даними Міністерства внутрішніх справ країни, за останні шість років український паспорт отримали близько 500 вихідців із Таджикистану. При цьому згідно зі статистикою МВС РФ, за п’ять років російське громадянство надали понад 200 тисяч таджиків.

У серпні 2023 року міністр внутрішніх справ Таджикистану Рамазон Рахімзоду говорив, що на війну з Україною було відправлено близько 100 громадян, які відбували покарання у російських в’язницях.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus