Нардепка пояснила різницю між мобілізацією засуджених в Україні і Росії

Нардепка пояснила різницю між мобілізацією засуджених в Україні і Росії
Нардепка пояснила різницю між мобілізацією засуджених в Україні і Росії

Народний депутат України Олена Шуляк прокоментувала питання, чим ухвалений  в першому читанні законопроект про можливість добровільної мобілізації українських в’язнів, кардинально відмінний від того, що голосувався в Росії на початках широкомасштабного вторгнення в Україну.

Цей законопроект передбачає добровільну можливість для засуджених, але не всі засуджені зможуть захищати Україну і бути мобілізованими - зауважила депутат в ефірі національного телемарафону. 

"Звичайно є певні виключення. Не зможуть це зробити люди, які вчинили тяжкі злочини, які покарані і відбувають покарання за вбивство, за насильство. За різні такі проступки, які привели до того, що відбувалася загибель людей. Не зможуть служити і бути мобілізованими колаборанти, не зможуть люди, які засуджені  за підірвання національної безпеки нашої країни. Для всіх цих людей можливість бути мобілізованими, служити і боронити нашу державу буде закрита", - акцентувала Шуляк.

Перш за все, якщо засуджений має бажання захищати Україну він обов’язково пише відповідну заяву, яка розглядається командиром військової частини після певних процедур.

"Коли відбувається медична комісія, до речі, медогляд відбувається двічі. Перший раз  безпосередньо у в’язниці, другий  - вже засуджена людина проходить і ВЛК, і відповідне психологічне тестування. Але, це відбувається коли є згода безпосередньо і засудженого, і згода безпосередньо командира військової частини. Тобто, це не примусова мобілізація, не той алгоритм, коли посилаються на ті речі, які відбуваються в Росії. Це абсолютно така цивілізована система, коли засуджені зможуть за контрактом служити і бути безпосередньо мобілізованими", - підкреслила Шуляк.

Читайте по темі: Reuters: Продовжуються перемовини щодо транзиту російського газу через Україну

Відбуватиметься декілька етапів перевірки таких людей з точки зору медичного і психологічного стану.

"Обов’язково за такими засудженими буде здійснюватись такий спеціальний адміністративний нагляд, вони всі будуть на особливому обліку. І, безпосередньо за кожним таким засудженим, будуть більш посилені заходи нагляду відбуватися. Якщо людина, наприклад, втече з поля бою, до неї будуть застосовані такі жорсткі кримінальні санкції", - акцентувала депутат.

Шуляк резюмувала, що зараз найголовніше завдання – це здобуття перемоги над ворогом.

"Сподіваюсь, що парламент і в другому читанні підтримає цей законопроект. Сьогодні ми обговорювали можливість проведення ще деяких виключень для деяких категорій засуджених. Але ми всі добре розуміємо, що зараз перше і найголовніше завдання для всіх - це оборона нашої країни, це здобуття перемоги. Тому, ми інколи шукаємо такі нестандартні шляхи для того, щоб використовувати можливості, щоб ця перемога відбулась якнайшвидше", - констатувала депутат.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus