Глави МЗС Веймарського трикутника обговорили допомогу Україні

Глави МЗС Веймарського трикутника обговорили допомогу Україні
Глави МЗС Веймарського трикутника обговорили допомогу Україні

Міністри Веймарського трикутника обговорили допомогу Україні та посилення політики безпеки та оборони Європи.

Про це повідомила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок на спільному брифінгу з польським і французьким колегами Радославом Сікорським і Стефаном Сежурне після їх зустрічі в Марбурзі в форматі «Веймарського трикутника», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Троє міністрів, поінформувала Бербок, обговорили ситуацію в Україні та продовжать обговорення пізніше цього вечора. Міністерка зазначила, що сама тільки сьогодні вранці повернулась з України, де на власні очі знову побачила, з якою неймовірною мужністю українці продовжують боротися з ворогом.

«Мета Путіна – взяти Україну «за пару днів» і зламати їх волю, відняти свободу «не досягнута і не буде досягнута», - підкреслила Бербок. Вона повторила, що життєво важливим є наразі посилити українську ППО, адже Путін намагається зруйнувати інфраструктуру країни, в тому числі цивільну.

Міністри також обговорили європейські справи.

«Ми не можемо залишити зовнішню політику на автопілот», - заявила Бербок і закликала напрацювати «конкретний план на благо сильної Європи».

Читайте по темі: Канада передає Україні понад 80 тисяч ракетних двигунів CRV-7

Глава німецького зовнішньополітичного відомства виділила кілька найважливіших аспектів на цьому напрямку та першими згадала європейську оборонну та безпекову політику. Членство в НАТО вона назвала гарантією життя, але зауважила, що недостатньо просто витрачати 2% ВВП на оборону, ще треба використовувати їх «стратегічно», разом планувати та спільно діяти, закривати «дірки» в обороні, які столи очевидні на тлі війни в Україні (коли країни ЄС мають ніби однакові системи озброєнь, але на полі бою з’ясовується, що вони відрізняються маленькими деталями, які, втім, роблять їх несумісними).

Бербок також підкреслила необхідність зміцнення європейської оборонної промисловості за рахунок довгострокових замовлень.

Серед найголовніших завдань вона назвала пришвидшення в прийнятті рішень та посилення дипломатії.

«Ніколи сильна європейська дипломатія не була так важлива як зараз», - сказала очільниця МЗС ФРН.

Вона також наголосила на важливості боротьби з пропагандою і дезінформацією, насамперед, російською, особливо напередодні європейських виборів.

Це вже друга зустріч цього року формату, який був заснований саме в Веймарі 33 роки тому. 28 серпня 1991 року тодішні міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Польщі вперше зустрілися у Веймарі та започаткували формат, який відтоді зміцнив фундаментальні інтереси Європи у тристоронній солідарності.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus