За рік «Київський метрополітен» на 10% підняв валютну ціну німецьких систем безперебійного живлення

За рік «Київський метрополітен» на 10% підняв валютну ціну німецьких систем безперебійного живлення
За рік «Київський метрополітен» на 10% підняв валютну ціну німецьких систем безперебійного живлення

КП «Київський метрополітен» 27 травня за результатами тендеру замовило компанії «S&K Ltd. s.r.o.» (Чехія) обладнання для безперебійного живлення для станцій «Лук’янівська», «Оболонь» та «Лісова» на 1,07 млн євро.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять і змонтують три системи безперебійного живлення пристроїв СЦБ на базі джерела безперебійного живлення D220D220/35,4/2rfg-PDG+2xD220G24/350BWru-PDG по 356 000 євро. Виробником є фірма «Benning Elektrotechnik und Elektronik GmbH & Co. KG» (Німеччина). Вони призначені для забезпечення безперебійного живлення та роботи пристроїв сигналізації, централізації та блокування як з електроживленням, так і без нього.

У липні 2023 року «Київметрополітен» уже замовляв цьому постачальнику такі системи для станцій «Кловська», «Арсенальна» і «Золоті ворота» по 321 700 євро, що на 10% дешевше.

Анонімна фірма скаржилась на занадто короткий строк поставки у сім місяців, причому протягом місяця після заявки замовника. Мовляв, для її асоційованих виробників, таких як ABB, це фізично неможливо. Замовник відповів, що терміновість зумовлена необхідністю екстреного реагування на надзвичайні ситуації на станціях метрополітену в умовах воєнного стану, зокрема евакуації пасажирів в умовах відсутності зовнішнього електропостачання.

Читайте по темі: Подвійне утеплення та низькі зарплати будівельників: На Дарниці відремонтують дитсадок за 217 мільйонів гривень

Єдиним конкурентом було запорізьке ТОВ «Еліз», яке пропонувало системи власного виробництва. Суперником володіють Едуард Сапожніков, Михайло Дьяченко, Віталій Пустовий, а також запорізьке ТОВ «Січ-98» Тетяни Сапожнікової і Михайла Дьяченка.

Директором створеної в 2015 році чеської «S&K Ltd. s.r.o.» є Сергій Сухий із Праги, а володіє нею київське АТ «ЗНВКІФ «Юджин Кепітал» Євгена Ущеки з Києва. Цей фонд співволодіє фірмою «Смарт Ексім», яка, за даними «Залізниці без корупції», поставляла «Укрзалізниці» російське електрообладнання по завищених цінах. Крім того, «Юджин Кепітал» згадується в кримінальному провадженні поліції щодо можливого відмивання коштів, фальсифікації фіндокументів, зловживання владою або службовим становищем.

Окрім власне Сергія Сухого, офіційними представниками «S&K Ltd. s.r.o.» у чеському комерційному реєстрі також значаться Микита Сухий із Праги і згаданий Євген Ущека.

Ущека міг бути організатором діяльності підприємств з ознаками фіктивності. Йдеться про кримінальне провадження щодо грошей ДП «НАЕК «Енергоатом», які як сплата за договорами із ПП «Енхол» могли надходити до конвертаційних центрів.

Нагадаємо, у травні 2023 року «Київметрополітен» замовляв у «S&K Ltd. s.r.o.» німецькі тягові ланцюги. Тоді вони виявились в 2,5 раза дорожчими від російських до вторгнення.

На той момент директором метрополітену був Віктор Багінський. У березні 2024 року його звільнили за посади після розслідування «Бігус.інфо» щодо закупівель по завищеним цінам. Нині метрополітен очолює Віктор Вигівський, який до того був головним інженером підприємства.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Село на Чернігівщині замовило мавіки на 4 мільйони по завищених цінах: використали «сертифікатну» заточку
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 мільярда гривень
Сполучені Штати уклали мільярдний контракт з закупівлі ракет для Patriot, - ЗМІ
Внаслідок посухи у найбільшого постачальника ціни на каву злетіли на 40%
У Києві Територію Центру нефрології заасфальтують з подвійною переплатою
У Києві під потяг потрапив пасажир, закриті деякі станції
У Запоріжжі шляховики приховали ціни на будівництво шкільних укриттів на 433 мільйони фірмами з Мелітополя і Дніпра
Чоловіка, який впав під потяг в метро в Києві, дістали: рух відновлено
В столиці під потяг метро потрапила людина: кілька станцій червоної лінії закриті на вхід
Тендери на будівництво метро в Києві віддали скандальному власнику "Автостради" Максиму Шкілю

Коментарі:

comments powered by Disqus