У Запоріжжі шляховики приховали ціни на будівництво шкільних укриттів на 433 мільйони фірмами з Мелітополя і Дніпра

У Запоріжжі шляховики приховали ціни на будівництво шкільних укриттів на 433 мільйони фірмами з Мелітополя і Дніпра
У Запоріжжі шляховики приховали ціни на будівництво шкільних укриттів на 433 мільйони фірмами з Мелітополя і Дніпра

ДП «Місцеві дороги Запорізької області» у червні за результатами тендерів замовило будівництво протирадіаційних укриттів для навчальних закладів до кінця 2025 року за 433,12 млн грн. Підряди отримали ТОВ «Компанія Позитив» на 222,11 млн грн, ТОВ «Мелсіті» на 110,55 млн грн та ТОВ «Адонія Компані» на 100,46 млн грн.

Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Підсумкові відомості ресурсів не оприлюднені, що не дозволяє порівняти ціни будівельних матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення. Роботи оплачуватимуть протягом семи календарних днів після їх виконання.

«Компанія Позитив» та «Мелсіті» отримали свої підряди без конкуренції, оскільки інші учасники не з’явилися на торги. Ці фірми для підтвердження досвіду вказали, що будували різні об’єкти у Мелітополі. Мер цього міста Іван Федоров у лютому 2024 року був призначений головою Запорізької обласної адміністрації, якій і належить замовник цих тендерів ДП «Місцеві дороги Запорізької області».

На одному тендері була конкуренція. Тут сперечались немісцеві учасники з Дніпропетровщини – «Адонія Компані» і ТОВ «ЕДС-Інжиніринг» Олександра Запишного з Нікополя. Це бізнес-партнер Олега Шурми, брата заступника голови Офісу Президента Ростислава Шурми.

Читайте по темі: Кабмін зупинив фінансування будівництва укриттів для енергетичних об’єктів, - Шкіль

На конкурентних торгах була отримана знижка у розмірі 4% від очікуваної ціни. В решті випадків, де мелітопольські учасники були єдиними учасниками торгів, знижка становила менше 0,001%.

«Компанія Позитив» збудує укриття для школи-інтернат «Січовий колегіум» по проспекту Маяковського, 14 та школи №88 на вулиці Музична, 2. Для цих будівництв замовник обрав проєкт повторного використання «Нове будівництво споруди подвійного призначення (з захисними властивостями протирадіаційного укриття) місткістю 500 осіб навчального закладу загальної середньої освіти», який пройшов експертизу на відповідність вимогам чинних нормативних документів, в тому числі ДБН В.2.2-5:2023 «Захисні споруди цивільного захисту».

 qeituiqqeieqroz 

Спочатку «Компанія Позитив» була зареєстрована в селищі Сонячне Запорізької області, у 2021 році переїхала до Мелітополя, а в липні 2022 року повернулася до селища Сонячне. Вона належить Максиму Гайдаю. Це колишній директор одного з фірмових салонів «Віконда» в Запоріжжі. Раніше власником компанії був Микола Бєлий – депутат Запорізької міськради від «Європейська солідарність», власник фірми-виробника вікон «Віконда-Запоріжжя» та співвласник «Клініки Святого Миколая». Не рахуючи нинішніх підрядів, найбільше замовлень фірма отримувала від структур Мелітопольської міськради, де міським головою був Сергій Мінько, а потім Іван Федоров (нині голова Запорізької ОВА).

Для підтвердження свого досвіду для участі в торгах в Запоріжжі «Компанія Позитив» надала два договори на ремонт у 2019 році музичної школи №1 та школи №8 в Мелітополі.

«Компанія Позитив» орендує техніку у запорізьких компаній ТОВ «Авто-М» та ТОВ «Монтажно-будівельна компанія». ТОВ «Авто-М» належить Світлані Філіпенко та Віктору Фоменку, а ТОВ «Монтажно-будівельна компанія» – Сергію Філіпенку. Ці фірми зареєстровані за однією адресою. Фірма «Авто-М» займається переважно ремонтом водопроводів та каналізаційних колекторів, та отримала через «Прозорро» підряди на 819,52 млн грн, найбільше в Дніпроводоканалу.

«Мелсіті» побудує укриття для гімназії №107 по проспекту Героїв Національної гвардії України, 59. Проект будівництва замовляли у КП «Градпроект» Мелітопольської міськради.

ТОВ «Мелсіті» – це мелітопольська фірма, яка у 2023 році переєструвалася в Запоріжжя. Її керівником і власником є Володимир Новосельцев.

«Мелсіті» орендує техніку в ПП «Морена СК» та ТОВ «Доррем Технології». Останнє очолює Олександр Тронь, а його власниками є Олександр Жебров та Руслан Чесноков із Запоріжжя. Головним бухгалтером є Юлія Цинка, яка є дружиною Віктора Цинки. До 2 травня він керував нинішнім замовником ДП «Місцеві дороги Запорізької області». З його декларації видно, що Юлія поєднувала роботу у «Доррем Технології» з роботою у філії «Запорізька дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Запорізький облавтодор» (за договором ЦПХ). У травні «Доррем Технології» виграли тендер на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Запорізької області на суму 85 млн грн. Конкурентами були ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Ростдорстрой» та ПП «Ріалбуд». Найбільше підрядів фірма отримала від нинішнього замовника.

Запорізькою «Морена СК» керує та володіє Сергій Мороз із Донецька разом із Ганною Гордієнко з Мелітополя.

Читайте по темі: В Маріуполі зафіксували рух окупантів у бік Розівки-Пологів: будуватимуть фортифікації

На підтвердження виконання аналогічного договору «Мелсіті» надала договір із відділом капітального будівництва Мелітопольської міськради на будівництво оздоровчого центру з льодовою ареною у Мелітополі. Цей об’єкт було збудовано за рекордні вісім місяців і відкрито у грудні 2021 року. На святі були присутні тодішні губернатор Запорізької області Олександр Старух і мер міста Іван Федоров.

Не рахуючи нинішнього договору, найбільше «Мелсіті» натендерила у департаменті капбудівництва Мелітопольської міськради.

За даними «Mind.ua» після відкриття льодової арени там продовжувалися будівельні роботи, які підтверджуються актами виконаних робіт після 24 лютого 2022 року. В актах виконаних робіт ТОВ «Мелсіті» за червень, серпень і листопад 2022 року йдеться про тисячі видів будівельних робіт на вже збудованому та зданому в експлуатацію об’єкті. Міська влада повинна була розірвати договір через обставини непереборної сили, адже контролювати виконання робіт стало неможливим. Однак, у серпні 2023 року, на засіданні робочої групи з питань забезпечення казначейського обслуговування бюджетних установ, де був присутній Іван Федоров, було надано дозвіл на погашення кредиторської заборгованості перед ТОВ «Мелсіті» за виконані роботи із будівництва льодової арени на суму 59 млн грн.

На запитання від «Mind.ua» щодо причин нерозірвання договору Департаментом містобудування Мелітопольської міськради з підрядниками після початку повномасштабної війни, Федоров відповів, що «не розуміє, чому договір із підрядником мав бути розірваний. На його думку, факт окупації міста російськими військами не є причиною для несплати будівельних робіт, які згідно з актами виконаних робіт виконувалися після 24 лютого 2022 року».

Дніпровська «Адонія Компані» зробить укриття для гімназії «Престиж» у смт Балабине на вулиці Престижна, 2-а. Компанія належить Євгенію Олександровичу Григорішину з Дніпра. Особа з такими ПІБ відома як інженер з технічного нагляду, який здійснював технічний нагляд за ремонтом дороги в Дніпропетровській області скандальною фірмою «Будінвест Інжиніринг» 

Раніше власником «Адонія Компані» був Юрій Ситник. Він також був директором і ліквідатором ТОВ «Оптбудторг Груп» (у стані припинення), кінцевим бенефіціаром якого є Аркадій Леонідович Масарський. Останній був брокером з нерухомості у Каліфорнії, де в середині 2000-их років будували і продавали нерухомість дніпропетровські бізнесмени брати Леонід і Володимир Дубинські. Вони перебувають у розшуку на сайті ФБР за підозрою в іпотечному шахрайстві в Каліфорнії.

На підтвердження виконання аналогічного договору «Адонія Компані» надала акт готовності об’єкта до експлуатації щодо капремонту частини будівлі лікувального корпусу КНП «КЛШМД» Дніпровської міськради. З нього видно, що генеральним проектувальником був нинішній конкурент в торгах – ТОВ «ЕДС-Інжиніринг». Він також здійснював авторський нагляд за цим об’єктом.

«Адонія Компані» орендує техніку в ТОВ «ДЗМК» та ТОВ «Бромтерм». Остання належить Володимиру Матюсі та Володимиру Дубінському, а керує нею Поліна Матюха. Володимир та його брат Леонід Дубінські (не плутати з нардепом Олександром Дубінським) –бізнесмени Дніпра, які контролюють десятки фірм. Вони регулярно перемагають на міських тендерах і отримують мільярди з міського бюджету.

ТОВ «ДЗМК» керує Герман Сергійчик, а володіють нею Поліна Матюха та Олександр Згама. Фірма є однією з ключових субпідрядників скандальної «Будінвест Інжиніринг».

З 2018 року «Адонія Компані» натендерила 924,78 млн грн, найбільше в департаменті капбудівництва Дніпровської ОДА.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Село на Чернігівщині замовило мавіки на 4 мільйони по завищених цінах: використали «сертифікатну» заточку
Проєкт Національного військового меморіального кладовища у Гатному схвалено
У липні Латвія добудує паркан на кордоні з Білоруссю
“Київтеплоенерго” закупило 15 австрійських міні-ТЕЦ на рекордні 1,12 мільярда гривень
Будівництво Національного військового меморіального кладовища
Австрія почне будувати газогін за 70 мільйонів євро, щоб зменшити залежність від російського газу
У Києві Територію Центру нефрології заасфальтують з подвійною переплатою
Суд закрив “прострочену” справу щодо мільйонних збитків при реконструкції київського зоопарку
Вишневе заплатить 290 мільйонів гривень фірмі соратника Кличка
Тендери на будівництво метро в Києві віддали скандальному власнику "Автостради" Максиму Шкілю

Коментарі:

comments powered by Disqus