Зеленський окреслив модель переговорів з Росією, на яку може піти Україна

Зеленський окреслив модель переговорів з Росією, на яку може піти Україна
Зеленський окреслив модель переговорів з Росією, на яку може піти Україна

Президент України Володимир Зеленський заявив, що єдиною можливою моделлю переговорів з державою-агресором Росією є залучити до цього процесу країни посередники. Прикладом такої моделі є переговори у форматі Чорноморської зернової ініціативи під час домовленостей щодо зернового коридору.

На запитання журналістки The Philadelphia Inquirer Труді Рубін про те, чи можуть бути такі обставини, за яких Україна погодилась би на перемовини з російським диктатором Володимиром Путіним, Зеленський сказав: "Можна знайти модель, в рамках якої можна знаходити рішення".

"Модель така була застосована вперше на прикладі зернового коридору, коли Україна домовлялась не з блокуючою рукою Росії, а ми домовлялись із Організацією Обʼєднаних Націй, а також з Туреччиною. Вони зі свого боку взяли на себе відповідальність домовлятись з нами у тристоронній угоді, а потім підписувати з російською стороною. І так воно спрацювало: дві дзеркальні угоди, між якими є ООН та Туреччина", – заявив глава держави.

За його словами, у рамках такої моделі посередниками при переговоразх з РФ можуть виступати країни з різних континентів, зокрема Азії та Африки

Президент додав, що представники цих держав можуть готувати документи щодо "тієї чи іншої кризи" – територіальної цілісності, енергетики чи судноплавства. Якщо умови влаштовуватимуть Україну, їх можуть надати Росії, підкреслив Зеленський.

Раніше президент розповів про продовження роботи над мирним планом для України. За словами глави держави, після саміту миру Київ працює над трьома головними питаннями: енергетика, продовольча безпеки та обміни полоненими.

Читайте по темі: У Третій штурмовій заявили про серйозну загрозу застосування ядерної зброї

На пресконференції з президентом Євроради Шарлем Мішелем у Брюсселі Зеленський заявив, що для закінчення війни Україна та її партнери мають створити спільний план дій щодо пунктів Формули миру. Підготувати такий план необхідно якнайшвидше – у найближчі кілька місяців, заявив глава держави.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus