Штраф до 60 000 за неявку в ТЦК: кого можуть покарати в липні

Штраф до 60 000 за неявку в ТЦК: кого можуть покарати в липні
Штраф до 60 000 за неявку в ТЦК: кого можуть покарати в липні

Відомо, що 18 травня 2024 року в Україні набув чинності законопроєкт № 10449, згідно з яким усі чоловіки у віці від 18 до 60 років зобов’язані оновити свої дані в ТЦК.

Які штрафи за новим законом про мобілізацію будуть для тих, хто не послухався.

Як штрафуватимуть ухилянтів – підстави

Важливо розуміти, що штраф за неявку до військкомату за новим законом передбачений тільки для тих військовозобов’язаних чоловіків, які проігнорували правила і не пішли оновлювати свої облікові дані в ТЦК. Штраф за неявку до військкомату з 18 травня по 16 липня виписувати не будуть, але якщо не виконати правила військового обліку, то з 17-го числа держава почне вживати заходів.

Штраф за неявку в ТЦК та інші порушення можуть бути виписані на підставі двох статей:

Читайте по темі: Прикордонники затримали закарпатця, який за $30 000 перевозив через кордон двох нелегалів за обшивкою мікроавтобуса

  • 210 – “За порушення правил військового обліку”;
  • 210-1 – “За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Порушенням правил військового обліку вважаються ситуації, коли військовозобов’язаний:

  • не перебуває на обліку за місцем проживання, роботи чи навчання;
  • не прибув за викликом ТЦК для взяття на військовий облік;
  • не оформив військово-облікові документи;
  • переїхав у воєнний час без дозволу ТЦК тощо.

При цьому, існує 3 “ступені тяжкості” таких злодіянь – порушення, повторне порушення і порушення під час воєнного стану.

Які штрафи за новим законом про мобілізацію – варіанти

Для чоловіків віком від 18 до 60 років, які не оновили свої дані в ТЦК і СП, а також не перебувають на військовому обліку, передбачено штраф від 17 000 до 25 500 грн у воєнний час або за повторне порушення.

Штраф за неявку до ТЦК або відмову від повістки залежить від того, який статус має особа, що його отримує:

  • від 17 000 до 25 500 грн – для громадян;
  • від 34 000 до 59 000 грн – для посадових і юридичних осіб.

Важливо розуміти, що штраф за неявку до військкомату без повістки або з нею не виписуватимуть одразу. За словами юристів, спочатку ТЦК звертаються до поліції, щоб оголосити порушника в розшук, знайти його і пояснити необхідність виконати правила військового обліку. Якщо ухилянт і далі ігноруватиме правила, на нього складуть протокол про адміністративне правопорушення.

Під нього потрапляють:

  • відсутність медогляду для визначення придатності до військової служби;
  • відмова уточнити дані до 16 липня;
  • неявка до ТЦК за повісткою;
  • відмова надавати будівлю, споруду, транспортний засіб та інше майно для мобілізаційних цілей і завдань.

Однак з огляду на той факт, що співробітники ТЦК були звільнені від необхідності складати протокол, вони можуть відразу виписати штраф.

ВАЖЛИВОштраф за неявку до військкомату за повісткою або за іншою підставою не може бути виписано, якщо у співробітників ТЦК і СП є можливість отримати дані про військовозобов’язаного з державних реєстрів або застосунку Резерв+.

Хто виписує штраф за неявку до військкомату і чи можна його не платити

Штраф за неявку до військкомату з 18 травня по 16 липня можуть виписати співробітники ТЦК, а також поліція. Цікаво, що військовозобов’язаний ухилянт має його сплатити і все одно дотриматися правил військового обліку. Ситуація, коли чоловік узагалі не сплачує штраф, не передбачена – у разі відсутності оплати протягом 15 днів буде надіслано постанову про примусове виконання.

Варіант, коли можна постійно оплачувати штрафи і не йти в ТЦК за оновленням даних, теж не спрацює – рано чи пізно проти порушника буде заведено кримінальну справу. Покарання за ухилення від призову на військову службу становить від 3 до 5 років залежно від статті.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus