У Дагестані муфтіят запровадив тимчасову заборону на носіння нікабу

У Дагестані муфтіят запровадив тимчасову заборону на носіння нікабу
У Дагестані муфтіят запровадив тимчасову заборону на носіння нікабу

Муфтіят регіону Росії Дагестану на підставі рішення відділу фетв тимчасово заборонив носити нікаби – мусульманське жіноче вбрання, що повністю закриває все тіло й обличчя. Про рішення йдеться у телеграм-каналі муфтіяту.

Підставою для тимчасової заборони носіння нікабів «до усунення виявлених загроз і нового богословського рішення» стало звернення регіонального міністерства з питань національної політики і справ релігії.

Муфтій Дагестану Ахмад Абдулаєв напередодні пояснював, що заборона на нікаб могла б бути тимчасовим заходом – до настання «повної тиші й спокою в регіоні» – і порівняв його з обмеженнями, які запроваджували під час епідемії коронавірусу.

Абдулаєв анонсував випуск фетви (богословського висновку про виконання норм ісламу) на зустрічі з головою Дагестану Сергієм Меліковим із представниками громадянського суспільства. Це сталося після нападу на церкви і синагоги у Махачкалі й Дербенті увечері 23 червня. Нападники були чоловіками, ніхто з них нікаб не носив.

Проти носіння нікабу виступав голова Дагестану Сергій Меліков. Він стверджував, що такий одяг «дає можливість за цими хустками ховатися чоловікам, а жінкам за цими великими балахонами проносити заборонені предмети». Аналогічну позицію висловлював голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін. У відповідь голова Чечні Рамзан Кадиров закликав «бути гранично обережним», роблячи такі заяви. Головний імам Московської соборної мечеті Ільдар Аляутдінов заявив, що заборона нікабу може призвести до напруженості у російському суспільстві.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus