У РФ почали додавати заборонену добавку у продукти для збільшення об’єму

У РФ почали додавати заборонену добавку у продукти для збільшення об’єму
У РФ почали додавати заборонену добавку у продукти для збільшення об’єму

Російські підприємства почали масово додавати до продуктів заборонену добавку трансглютаміназу, відому як "м’ясний клей". Так, 2023 року було виявлено 25 випадків її використання – удвічі більше, ніж 2022 року. За перші шість місяців цього року трансглютаміназу виявили вже в 28 пробах.

Про це повідомляє The Moscow Times.

Добавка модифікує структуру білків і застосовується збільшення об’єму продукту. Також вона дозволяє у 10 разів скоротити виробничий цикл та заощадити на природних заквасках.

Найчастіше добавку використовували для виробництва ковбаси, сосисок та сиру. Також її знаходили у продуктах переробки м’яса птиці та дитячому харчуванні.

Мікробна трансглютаміназа не може законно застосовуватися в харчовій промисловості, оскільки цей фермент заборонений в Росії з 2020 року. Також її не можна використати на території Євразійського економічного союзу. При цьому оборот добавки не обмежений – вона знаходиться у вільному продажу.

Читайте по темі: В Росії анонсували "уповільнення" YouTube на 70%

Як зазначається, вживання продуктів з "м’ясним клеєм" становить загрозу здоров’ю людини. Зокрема, трансглютаміназа підвищує ризик бактеріального зараження та хвороб харчового походження. Особливо небезпечна вона для людей із ослабленою імунною системою, харчовою алергією, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, чутливістю до глютену або целіакією. Крім того, високий рівень споживання обробленого м’яса підвищує ризик розвитку раку товстої кишки та серцево-судинних захворювань.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus