Членство в НАТО є чи не єдиною справжньою гарантією безпеки для України, - Рінкевічс

Членство в НАТО є чи не єдиною справжньою гарантією безпеки для України, - Рінкевічс
Членство в НАТО є чи не єдиною справжньою гарантією безпеки для України, - Рінкевічс

Попри підписання численних двосторонніх безпекових угод з країнами-союзниками, а також підписання Українського безпекового компакту в рамках Вашингтонського саміту, Україна не отримала справжньої гарантії безпеки. Єдина наявна безпекова гарантія – це п’ята стаття і НАТО.

Про це заявив президент Литви Едгарс Рінкевичс.

"Компакт надає велику підтримку, озброєння та навчання українських військових. Але потрібно визнати, єдина наявна безпекова гарантія – це п’ята стаття і НАТО", – зауважив президент Литви.

Та наголосив,  що підтримка, яку надають усі країни дає максимальні можливості, коли йдеться про оборону та безпеку. Але це називають безпековою угодою.

"Вона не дає такого рівня гарантій, як членство в НАТО. І тому ми завжди наполягали на важливості членства в НАТО", – пояснив він.

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

Частиною підтримки має стати послаблення обмежень для України на ураження цілей в Росії західною зброєю. Втім, такі обмеження встановлюють окремі країни, й НАТО як організація не може визначати обмеження, натомість ці рішення мають бути прийняті окремими країнами-донорами.

Рінкевичс також зазначив, що у спілкуванні з американськими посадовцями і представниками обох партій щодо потенційних мирних переговорів для закінчення війни в Україні, наголос треба поставити на донесенні ідеї про те, що "історія показує, що Росії не можна довіряти".

"Обіцянки Москви можуть виявитися "брехливими" – як це було у випадку з Будапештським меморандумом та Мінськими угодами", - пояснив латвійський лідер.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus