На окупованих територоіях ФСБ кидає за грати тих, хто чинить спротив окупаційній владі

На окупованих територоіях ФСБ кидає за грати тих, хто чинить спротив окупаційній владі
На окупованих територоіях ФСБ кидає за грати тих, хто чинить спротив окупаційній владі

На тимчасово окупованій території України російські спецслужби активізували зусилля щодо пошуку тих, хто допомагає Силам оборони України. Найбільше інформації про облави та затримання надходить із Херсонської та Запорізької областей, де "шпигуном" та "диверсантом" може стати будь-хто.

Запорізька область

Сьогодні окупована частина регіону перебуває в зоні особливої уваги російських спецслужб. Саме тут найчастіше затримують "шпигунів" та "диверсантів", яким закидають "роботу" на Службу безпеки України та Головне управління розвідки МОУ.

Один із останніх випадків – затримання співробітниками ФСБ чоловіка та жінки (мешканців Запорізької області), про яке стало відомо 15 липня.

У якому саме населеному пункті це сталося, окупанти не кажуть. Проте вони записали ролик, де показали, як ФСБвці вриваються у квартиру та кидають чоловіка обличчям на підлогу. Потім обох затриманих змусили як за написаним зачитати текст із "зізнанням". Це проста практика окупантів. Як розповідали ті, хто побував у російському полоні, під примусом (а найчастіше загарбники застосовують тортури) людина скаже будь-що.

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

ФСБ Запорізька область eiqetiqhhihhroz

"Такий "відлов" ні в чому не винних людей, які з різних причин залишилися на окупованій території, давно не новина. Проте бувають періоди, якщо так можна висловитися, особливої активізації дій російських силовиків", – каже співрозмовник в українській розвідці.

За його словами, на це є кілька причин.

"Звичайно ж, окупанти намагаються зламати найменший опір українців. Але також вони раз у раз звітують нагору про спійманих "українських шпигунів", щоб поставити галочку: ось, мовляв, яка ефективна наша робота. І кожен провал російських спецслужб (тієї самої ФСБ – у тому числі і на території РФ) підстьобує їх "здійснювати подвиги" на тимчасово окупованій території України. Там вони можуть робити що хочуть, користуючись поки що своєю безкарністю", – пояснив офіцер.

Українці в окупації звернули увагу ще на один момент. Вони кажуть, що найбільш лютують окупанти в Мелітополі та Бердянську.

"У цих містах – засилля представників російських спецслужб, розвідки, військових. Тут завжди зупиняються різні перевіряльники. Тому в нас найчастіше і проходять облави. Так-так, справжнісінькі – це коли з двох сторін перекривається вулиця і окупанти зупиняють усіх перехожих. Перевіряють документи, опитують, читають листування у смартфоні, дивляться історію браузера, а також чи є встановлений додаток якогось українського банку. Тоді перевіряють ще й транзакції. І якщо хтось здався підозрілим, то забирають із собою", – розповів нам місцевий мешканець.

Херсонська область

Російські окупанти проводять посилені перевірки і на підконтрольній їм частині Херсонської області. Наприклад, була інформація про масові обшуки у Скадовському районі.

"Мешканці всіх населених пунктів, які розташовані поблизу Скадовська, зазнають ретельних перевірок. Особливо напружена ситуація в селі Круглоозерка. Там перевіряють телефони, документи, а також банківські перекази. Шукають якісь докази співпраці із СОУ", – повідомили активісти руху опору "Жовта Стрічка". Вони також закликали українців бути уважними та обережними.

Мешканці окупованої частини Херсонщини пов’язують це зі страхом окупантів, по яких точно та успішно працюють ЗСУ.

"Шукають навідників, тих, хто передає інформацію українським військовим. А з 1 серпня ще й вирішили заборонити місцевим жителям наближатися на 15 кілометрів до Дніпра. Для цього взагалі потрібно буде отримувати спецдозвіл", – поділилися українці в окупації.

Читайте по темі: Для удару по Павлограду Росія випустила п’ять балістичних ракет

Крим

Незважаючи на те, що півострів окупований ось уже 10 років і не належить до "нових регіонів", які Росія, наплювавши на міжнародне законодавство та здоровий глузд, насильно "приєднала", побоювань у окупантів менше не стало.

Раз у раз у мережі з’являються відео, на яких розлючені кримчани висловлюють росіянам, що про них думають.

"Окупантів просто трясе від цих роликів. Вони розуміють, що, м’яко кажучи, не всі кримчани їх підтримують, не всі є ідейними прихильниками Росії. Багато розмов ходить про те, що найближчим часом у нас на півострові буде справжнісінький пекло – і йдеться точно не про погоду. Тому зараз новий виток "полювання на відьом", пошуку "шпигунів", – розповів нам кримський татарин.

Минулого тижня російська спецслужба прозвітувала про затримання в Криму 42-річного місцевого жителя, який нібито передавав українській воєнній розвідці дані про розташування підрозділів російської армії на території півострова та безпосередньо Севастополя. Тепер чоловіка звинувачують у "шпигунстві".

А кілька днів тому ФСБ затримала жителя Сімеїза, звинувативши його в тому, що він "збирався виїхати до України, щоб воювати проти Росії".

ФСБ кидає за ґрати і чоловіків, і жінок: на окупованій частині України нова хвиля

"Так це насправді чи ні, сказати складно. Може, ФСБвці знову брешуть. Однак сам факт того, що вони озвучили таке, багато про що говорить", – вважає наш співрозмовник на окупованому півострові.

Найбільш лякає і виводить із себе російських загарбників те, що рух опору на окупованій частині України не зламано, а це російським воєнним злочинцям загрожує серйозними наслідками. І вони добре це розуміють.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus