На 13 років ув’язнили селянина, який перевозив на тракторі мертвих окупантів і ремонтував військову техніку ворога

На 13 років ув’язнили селянина, який перевозив на тракторі мертвих окупантів і ремонтував військову техніку ворога
На 13 років ув’язнили селянина, який перевозив на тракторі мертвих окупантів і ремонтував військову техніку ворога

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області визнав чоловіка винним у колабораціонізмі.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 24 червня.

Як підтверджується показаннями свідків, із кінця березня 2022 року по січень 2023 року житель окупованого села Нововодяне Луганської області на тракторі перевезив російських військовослужбовців і бойвиків підконтрольних РФ формувань так званих «ДНР/ДНР». Перевозив у тому числі і майно, награбоване окупантами в односельців, а також  ящики з боєприпасами для бойових дій проти Збройних Сил України. Також він регулярно ремонтував військову техніку РФ типу «БТР» із позначками «Z»  та «V», вантажні і легкові автомобілі.

Чоловік і його сімʼя із трьома неповнолітніми дітьми виїхали з окупації тільки в травні 2023 року. Через пару тижнів після цього він був затриманий. У його телефоні знайшли фото його і дружини на фоні російської військової вантажівки з військовослужбовцем РФ із позивним «Бабай», також його син сфтографований на фоні військової вантажівки РФ, у бронежилеті і касці з автоматом у руках. Жителі Нововодяного впізнали обвинуваченого і його сімʼю на цих фото, підвердили, що колаборант дружив із росіянином із позивним «Бабай», який викрав вантажівку у місцевого фермера і грабував цивільне наслення.

У судовому засіданні сам обвинувачений заперечував інкриміновані йому діяння. Пояснив, що окупанти проживали в посадках та в будинках на одній вулиці з ним. Через відсутність коштів його сімʼя виїхала з тимчасово окупованої території лише 5 травня 2023 року. Чоловік підтвердив, що з грудня 2022-го по квітень 2023 року їздив на тракторі, але не визнавав, що перевозив військовослужбовців РФ, заперечував, що допомагав їм у перевезенні речей і в ремонті військової техніки. Говорив, що в  його будинку не проживали військовослужбовці РФ, його сімʼя і він особисто не мали будь-яких дружніх відносин з ними. Йому, начебто пропонували співпрацю, але він відмовився і більше його про це не запитували. Але в кінці вересня 2022 року, через страх за сімʼю, він вивозив поранених російських солдатів. У супроводі з ним їхали вісім озброєних окупантів, які погрожували, що якщо він не буде возити поранених, то вони вбʼють його сімʼю. Також підтвердив, що його дружина отримувала російську пенсію.

Читайте по темі: Правоохоронці викрили ділків, які заробляли на послугах сервісних центрів МВС

Суд допитав девʼятьох свідків, з яких на захист обвинуваченого виступила тільки його дружина.

Восьмеро свідків кожен окремо під присягою засвідчили, що їх односелець під час окупації добровільно допомагав російським військовим, евакуюючи загиблих солдатів, ремонтуючи військову техніку, перевозив на тракторі ящики зі зброєю.

Крім того, троє свідків повідомили суду про дружбу обвинуваченого з російським військовим на псевдо «Бабай» і впізнали їх на спільних фотографіях біля військової техніки.

Більшість опитаних розповідали, що на подвірʼї сусіда стояла військова техніка, зелені ящики з боєприпасами і бували російські солдати. Господар у цей час ходив по двору зі зварювальним апаратом та ключами для ремонту автомобілів. Троє односельців бачили, як обвинувачений у себе в дворі пив із росіянами чай та каву. Один свідок повідомив, що чоловік накривав солдатам стіл і готував шашлики. Коли у мешканців села не було світла, то у будинку колаборанта воно завжди було, бо росіяни принесли йому генератор. У свою чергу, колаборант возив росіянам в окопи ковдри. Як видно із показань, свідків, під час окупації обвинувачений не приховував стосунків із солдатами РФ і на будь-які погрози чи примус не скаржився, навпаки говорив, що російські військові його друзі. Одного разу в присутності сусіда колаборант зневажливо сказав, що росіяни при обстрілах «ніяк не попадуть по тим гадам», маючи на увазі українських військових. Інший односелець чув, як цей чоловік із з повагою висловлювався про російську армію та пишався, що вороги вже взяли Кремінну. Дружина обвинуваченого хизувалася, що чоловікові дали подяку за те, що він вивозив на тракторі мертвих російських військових у Сватове. 

Приблизно у вересні-жовтні 2022 року обвинувачений, нібито, зізнався одному з сусідів, що поселив у себе вдома двох-трьох російських солдатів, а інших розселив у вільні будинки по селу.

Чоловік проходив дослідження на поліграфі, за висновком якого він не був до кінця відвертим і приховував дружні контакти із військовослужбовцями РФ. Не виключається також, що в обвинуваченого виникли родинні звʼязки з російськими солдатами під час окупації. Про це можуть свідчити його реакції на запитання про стосунки рідної дочки з військовими РФ. Крім того, відомо, що обвинувачений сам є уродженцем Російської федерації, хоча має українське громадянство. Його син, імовірно, вказував окупантам на будинки, з яких виїхали люди і які можна було розграбувати.  Опитування на поліграфі свідчило, що піддослідний і його син могли отримувати від окупантів гроші.

Також проводилась психологічна експертиза відео допиту обвинуваченого. Експрерт дійшов висновку про психологічну недостовірність показань, зокрема у відповіді на запитання про примус з боку представників окупаційної армії.

Чоловіка засудили до 13 років позбавлення волі із конфіскацією майна. Додатково йому забороняється на 15 років обіймати посади у військовій сфері та правоохоронних органах, органах державної влади і місцевого самоврядування.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus