Нерухомість у Києві і мільйонна зарплата: які статки декларує членкиня ВРП Попікова

Нерухомість у Києві і мільйонна зарплата: які статки декларує членкиня ВРП Попікова
Нерухомість у Києві і мільйонна зарплата: які статки декларує членкиня ВРП Попікова

Квартири у Києві, отримані в подарунок або за нереалістичними цінами, розкішна сімейна "дача" за містом, мільйонні доходи і сумнівні рішення у справах, що стосуються колег-суддів. Майновий стан і діяльність членкині Вищої ради правосуддя Ольги Попікової привернули увагу розслідувачів СтопКору. Тож журналісти ретельніше дослідили бекграунд цієї служительки Феміди та поспілкувались безпосередньо з нею, аби прояснити всі питання.

Отже, як сама суддя Попікова пояснює розбіжності цін на житло у своїх деклараціях? Звідки у неї кошти на заможне життя, і до чого тут поїздки в РФ та ймовірна суддівська "кругова порука"?

У 2023 році було опубліковано оновлений список членів Вищої ради правосуддя. У лавах ВРП – Ольга Попікова, суддя з понад 20-річним стажем роботи у сфері права. Суддівську карʼєру пані Ольга почала у Господарському суді Київської області. Упродовж липня 2008 року по жовтень 2011 року та з вересня 2018 року по червень 2019 року працювала суддею Київського апеляційного господарського суду. Наступні вісім років була суддею у Вищому господарському суді України.

З 2019 року до цього часу Ольга Попікова є суддею Північного апеляційного господарського суду. Наразі обіймає посаду члена Вищої ради правосуддя, входить до складу Третьої Дисциплінарної палати ВРП.

Що відомо про служительку Феміди?

У медіа можна знайти суперечливу інформацію про Попікову, яка стосується імовірних "оборудок" з майном. Згідно з нею, ще 2001 року пані суддя стала власницею квартири в центрі Києва лише за 107 тисяч гривень. А вже 2010 року вона продала це житло у 14 (1) разів дорожче – за понад півтора мільйона гривень, що еквівалентно 200 тисячам доларів за тодішнім курсом.

Читайте по темі: Депутата з Харкова Віктора Суботіна викрили на недостовірному декларуванні 210 тисяч доларів

За даними видання "Слово і діло", 2010 року квартири площею 50 кв. м у Києві в середньому коштували 90 000 доларів США або ж 721 000 грн. Тобто вдвічі дешевше, аніж продала Попікова.

А 2003 року батько судді взагалі придбав нерухомість площею 83 квадратних метри в серці столиці за 15300 грн. Проте така вартість не відповідала середній ринковій вартості квартир у Києві станом на 2003 рік. У 2019 році Ольга Володимирівна набула право власності цієї квартири за договором дарування.

Примітно, що у своїх електронних деклараціях Ольга Попікова не вказала вартості отриманої квартири, що ймовірно порушує вимоги антикорупційного законодавства.

Як стверджують медіа, за договором дарування квартира оцінена Попіковою та її батьком у 1700 грн. Проте ринкова вартість квартир з аналогічним розташуванням в липні 2019-го в середньому становила 180 тисяч доларів.

"Таке заниження вартості може свідчити про спробу ухилення від сплати податків", – припускає журналістка.

Крім того, з 2006 до 2010 року батьки Попікової стали власниками нерухомого майна загальною вартістю трохи більше мільйона гривень. Щодо джерел походження коштів на придбання вищезазначеного нерухомого майна суддя вказала кошти від продажу батьками нерухомості, але їх загальна сума сягає лише половини витрачених на купівлю коштів. За даними Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, дохід її батька з 1998 до 2010 року становив 157 тисяч гривень, а матері — 240 тисяч гривень.

А під час повномасштабної війни батько судді Володимир Попіков купив квартиру в Києві за 55,5 млн грн. За дивним збігом, в декларації-2020 пані Ольга комусь передала схожу суму за договором дарування.

Команда СтопКору зустрілась із суддею Попіковою, аби задати їй питання щодо вказаної нерухомості.

Перше питання стосувалося останнього придбання – квартири в центрі столиці вартістю 5,5 млн грн.

"Я вам скажу, чого я не купила сама. Це питання було суто сімейне. Бо батько купив мені квартиру в цьому будинку, ще в 2001 році. І потім, коли я продала цю квартиру, це вже були офіційно мої гроші, я їх декларувала, оскільки квартира була на мене куплена. Але за фактом це були гроші батька. Тобто вони для себе вирішили, що вони самостійно будуть розпоряджатися цієї квартирою", – пояснила пані Ольга.

Читайте по темі: Мати посадовця ТЦК купила квартиру за 2 мільйони гривень

Наступне питання – щодо заниженої оціночної вартості квартири, придбаної батьком Ольги 2003 року і в подальшому переданої доньці.

"Батько робив мені договір дарування цієї квартири. Коли він її купував у 2003 році, достатньо було вказати балансову вартість. За договором дарування від родичів мито не сплачується. І немає вимоги робити оцінку. Тобто ставиться будь-яка ціна – п’ять гривень і все", – стверджує Попікова.

Журналісти запитали і щодо ціни в 15 тисяч гривень за цю квартиру, але пані Ольга запевняє: про таке не чула. А ось продаж квартири, придбаної 2001 року за завищеною ціною, і наявність коштів на нерухомість суддя пояснила наступним чином.

"По-перше, туди були вкладені кошти, був зроблений ремонт. Батько в Рівненській області займався бізнесом. Офіційно він був єдиним власником підприємства, яке він закрив у 2003 році. Мої батьки живуть в Києві, а все, що було в них придбано, – в Рівному. Тобто батько мав право розпоряджатися цими коштами", – каже Ольга.

Знімальна група СтопКору також відвідала заміську "дачу" Попікових.

Цей будинок, оформлений на матір судді, було придбано в 2006 році за 164 тисячі гривень, що еквівалентно 32 тисячам доларів. Двоповерхова "вілла" розташована у передмісті столиці, в закритому садовому товаристві. Однак, за словами експертів з нерухомості, на той час вона стільки вартувати не могла.

"Я одразу вам скажу, що за 30 тисяч неможливо було у той час придбати такий будинок. Тобто він тоді коштував десь удесятеро більше", – коментує рієлторка Наталія Савченко.

Зауважимо, Ольга Попікова була відряджена до ВРП 11 січня 2023 року строком на чотири роки, попередньо отримавши заробітну плату в майже 150 тисяч з Північного апеляційного господарського суду, який продовжує залишатись її основним місцем роботи. Наразі її річна зарплата у Вищій раді правосуддя становить 2 мільйони 483 тисячі гривень.

А чим пані Ольга встигла відзначитись на цій посаді?

За аналітикою "Фундації Де-юре", з листопада 2023 по травень 2024 року ця членкиня забезпечила розгляд 347 і відкриття найбільшої кількості справ серед членів ВРП, обраних за квотою з’їзду суддів.

"В справах, де Попікова О.В. була доповідачем, було ухвалено найбільшу кількість рішень про відмову у притягненні суддів до відповідальності і загалом найбільшу кількість рішень по суті справи. Притягнуто до відповідальності 3 судді (одне попередження і дві суворі догани з позбавленням доплат до посадового окладу)", – йдеться у матеріалі.

Зокрема, саме під егідою пані Ольги, було відправлено у "почесну" відставку суддю Євромайдану – Наталію Чередніченко.

Також , як зазначають у фундації, Чередніченко розглядала справу, де стороною був її рідний брат, і задовольнила його позов. Окрім цього, Попікова проголосувала проти звільнення судді Усатова, який ще 2018 року у стані алкогольного спʼяніння скоїв ДТП. Що про це каже сама Ольга?

"Я пам’ятаю цю справу, ми колегіально її розглядали. Бо це колегіальний орган. Я вам скажу, що я дуже сильно коливалась. Стосовно Усатого, я не дуже з цього приводу, але баланс був, бо дійсно щодо проступку там нема питань, щодо наслідків звільнення. Я пам’ятаю, що ми дуже дуже довго з колегами це питання обговорювали і багато чинників якось враховували", – пояснює членкиня ВРП.

І ще один примітний нюанс.

За інформацію сайту "rezzonans.in.ua" декілька членів ВРП до початку повномасштабної війни відвідували країну-агресорку.

Як стало відомо із витоків персональних даних у Росії, щонайменше троє членів Вищої ради правосуддя до повномасштабного вторгнення в Україну відвідували територію РФ, де були зареєстровані за місцем тимчасового проживання. Серед них фігурує і суддя Ольга Попікова, яка реєструвалася один раз у м. Петрозаводську.

Отже, ми продовжимо ретельно моніторити статки, спосіб життя і діяльність членів ВРП. Далі буде.

Нагадаємо, ввечері 10 липня прикордонники затримали ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола. Підозрюваний у корупції суддя, який вийшов з-під варти під заставу трохи більше ніж 18 млн гривен, ймовірно намагався опинитися в Румунії та уникнути відповідальності за отриманий хабар в майже три мільйони доларів.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Податківиця з Івано-Франківська не задекларувала трикімнатну квартиру та BMW за 2,7 млн грн
Розкішне життя і «подарунки»: Що інкримінують голові Одеської облради Діденку та його дружині-нардепу?
Афера «Ханбер»: литовський забудовник Дубріцкас утік з Одеси, залишивши недобудови та ошуканих інвесторів
Заступник голови Держпродспоживслужби купив квартиру під Одесою за 673 тис гривень
Посадовиця МОЗ Носовська купила електромобіль Tesla 2024 року випуску за 787 тисяч гривень
В керівництві Львівської політехніки вісім гривневих мільйонерів
ВАКС обрав голові АМКУ Кириленку запобіжний захід у вигляді застави у 30 млн гривень
Суд утретє не зміг обрати захід очільнику АМКУ Кириленку, - ЗМІ
Миколаївський прокурор Артем Петренко приватизував комунальну квартиру, але сам там не живе
Суддя з Житомирщини Тарас Сташків оформив квартиру у Києві на матір-вчителя

Коментарі:

comments powered by Disqus