Російська армія продовжує закуповувати західні компоненти для військової техніки, - Le Monde

Російська армія продовжує закуповувати західні компоненти для військової техніки, - Le Monde
Російська армія продовжує закуповувати західні компоненти для військової техніки, - Le Monde

Російська група "Промтех", у якої є клієнти у військово-промисловому комплексі, продовжує закуповувати продукцію в Європі, попри міжнародні санкції.

Про це йдеться в проведеному розслідуванні, передає Le Monde.

Приміром, турецька компанія Enütek Makina з початку 2023 року експортувала в Росію обладнання на суму понад 7 мільйонів євро, в основному призначене для підприємств групи "Промтех". Деякі з цих поставок, можливо, порушили санкції Європи і США проти Росії та принесли користь збройним силам РФ.

Зазначається, що "Промтех" - велика російська промислова компанія, що спеціалізується на розробці та виробництві комплектуючих для авіаційної, космічної, наземної та морської промисловості. Частина її діяльності має цивільний характер, але у неї також є замовники в російському військово-промисловому комплексі. До 2022 року у "Промтеха" не було проблем із закупівлями у європейських виробників. Однак санкції, введені проти Росії після широкомасштабного вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, ускладнили діяльність групи.

Проте, згідно з даними митниці (що охоплюють період із лютого 2023 року до квітня 2024 року), європейська продукція потрапила в Росію через Enütek Makina. Близько 10% товарів, експортованих турецькою компанією, було вироблено у Франції і понад три чверті - в Європі загалом, пише видання.

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

"Компоненти, що проходять через Enütek Makina, могли бути використані в російській техніці, такій як танки, літаки, безпілотники або ракети... Наприклад, електричні роз’єми Суріо було виявлено в танку Т-72Б3, а роз’єми французької американської компанії Amphenol - у безпілотниках Shahed-136", - йдеться в розслідуванні.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus