Знеструмлення та припинення водопостачання в Енергодарі впливають на роботу енергетиків на ЗАЕС, – МАГАТЕ

Знеструмлення та припинення водопостачання в Енергодарі впливають на роботу енергетиків на ЗАЕС, – МАГАТЕ
Знеструмлення та припинення водопостачання в Енергодарі впливають на роботу енергетиків на ЗАЕС, – МАГАТЕ

Персонал Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) зазнав нових труднощів через війну цього тижня – чергове відключення електроенергії в місті-супутнику Енергодарі та нестача водопровідної води також вплинули на їхнє робоче місце.

Про це 19 липня заявив Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі, повідомляє пресслужба.

"Під час останнього інциденту команда МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, була поінформована станцією про те, що в результаті військового удару в середу була пошкоджена регіональна підстанція, що призвело до відключення електроенергії в Енергодарі, а також вплинуло на водопостачання. Вдруге на цьому тижні експерти МАГАТЕ повідомили, що в деяких будинках на майданчику відсутня водопровідна вода", – йдеться в повідомленні.

Вказується, що жителі Енергодара, в тому числі більшість працівників ЗАЕС, вже кілька разів стикалися з подібними проблемами протягом останніх тижнів, в деяких випадках після повідомлень про атаки безпілотників на електричні підстанції в місті, розташованому приблизно за 5 кілометрів від ЗАЕС.

Вчора, зокрема, Енергодар залишався знеструмленим в той час, як водопостачання було частково відновлено.

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

"Такі інциденти, безумовно, погіршують і без того дуже стресову ситуацію для людей, які працюють на Запорізькій атомній електростанції. Ми будемо продовжувати стежити за ситуацією. Загальне самопочуття персоналу викликає занепокоєння, оскільки воно також може мати вплив на ядерну та фізичну ядерну безпеку", – сказав Генеральний директор Гроссі.

В МАГАТЕ зазначили, що попри нестабільність електро- та водопостачання в Енергодарі, наявність електроенергії та охолоджувальної води на ЗАЕС не постраждала, оскільки вона продовжує отримувати електроенергію від двох ліній електропередач, що залишилися на проммайданчику. Одинадцять свердловин підземних вод продовжують забезпечувати водою, необхідною для підтримання охолодження шести реакторів в умовах холодної зупинки. 

Також протягом останнього тижня експерти продовжували чути вибухи і постріли на різних відстанях від станції. Через повітряну тривогу команда МАГАТЕ не змогла здійснити заплановані обходи 11 липня, хоча за цей час не було чутно жодних звуків військової активності. Двічі за минулий тиждень команда МАГАТЕ спостерігала дим вдалині, який, за словами представників ЗАЕС, був викликаний лісовими пожежами.

Наприкінці минулого тижня експерти відвідали турбінний корпус енергоблока №1, де змогли пройти на всі поверхи, але знову не отримали доступу до західної частини будівлі. Вони також спостерігали за роботою тренажерів у навчально-тренувальному центрі ЗАЕС

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus