ЗМІ: Роки прорахунків США та НАТО призвели до гострої нестачі снарядів в Україні

ЗМІ: Роки прорахунків США та НАТО призвели до гострої нестачі снарядів в Україні
ЗМІ: Роки прорахунків США та НАТО призвели до гострої нестачі снарядів в Україні

З часу окупації Криму державою-агресором Росією у 2014 році політики в Америці та Європі не реагували на неодноразові попередження про жалюгідний стан західної промисловості боєприпасів. В результаті союзники виявилися нездатними адекватно постачати Україні ключову зброю, що привело до переваг на користь Росії.

Про це йдеться в розслідуванні агентства Reuters.

Нестача 155-міліметрового артилерійського снаряда, найважливішого боєприпасу, повернула війну на користь Росії, зазначило Reuters. 155-мм снаряд та його російський аналог вважаються вирішальними, оскільки поєднує вибухову силу та збільшену дальність.

"Причини кризи кореняться в рішеннях і прорахунках, прийнятих військовими США та їхніми союзниками по НАТО, які відбулися задовго до вторгнення Росії у 2022 році. Десятиліття стратегічних, фінансових і виробничих помилок зіграло набагато більшу роль у дефіциті снарядів, ніж нещодавні затримки допомоги Конгресом США", - показало розслідування Reuters.

Агентство Reuters опитало десятки нинішніх і колишніх військових чиновників США, України та Організації Північноатлантичного договору, а також переглянуло тисячі сторінок конфіденційних брифінгів армії США, публічних документів та інших внутрішніх документів. У звіті встановлено, що:

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

  • Виробництво 155-мм снарядів впало настільки різко, що з літа 2014 року по осінь 2015 року США не поповнювали своїх запасів.

  • Виробничі дефекти та порушення техніки безпеки спричиняли неодноразові зупинки виробничих ліній. 

  • Рішення США змінити тип вибухівки, що використовується в цих снарядах, стало занадто дорогим провалом: армія витратила 147 мільйонів доларів на те, що не використовує.

  • Заміни застарілого заводу у Вірджинії, який виробляв паливо для запуску снарядів, відстав на десять років від запланованого завершення і подорожчав майже вдвічі. Ця затримка створила більшу залежність США від сировини з-за кордону, ніж це публічно відомо. В одному внутрішньому документі армії США від 2021 року детально описані "іноземні залежності" від щонайменше дюжини хімікатів, вироблених у Китаї та Індії, країнах, які мають тісні торговельні зв’язки з Росією.

Особлива іронія полягає в тому, що довоєнний план США щодо постачання вибухонебезпечного тротилу з-за кордону включав контракти з заводом на сході України, який Росія захопила на початку війни.

Девід Річардс, колишній начальник штабу оборони Великої Британії та командувач НАТО в Афганістані, заявив, що після закінчення холодної війни політики західних країн часто ігнорували поради "більш здібних командирів НАТО". Ці командири, за його словами, попереджали про небезпеку незбільшення запасів артилерійських боєприпасів.

Натомість за словами Річардса, політики вдалися до того, що він назвав "виробничою авантюрою", припускаючи, що військові зможуть відновити виробництво вчасно, коли будуть потрібні боєприпаси.

"Це проблема, яка довго готувалася", — сказав Брюс Джетт, який обіймав посаду помічника міністра армії США з питань закупівель, логістики та технологій з 2018 року по січень 2021 року.

Розслідування виявило, що у період між захопленням Криму Росією у 2014 році та вторгненням у 2022 році представники вищого командування НАТО та офіційних осіб, які керували або контролювали американські заводи з виробництва боєприпасів, попереджали про погану підготовку Альянсу. Вони приватно та публічно інформували уряди країн, що в разі війни збільшення виробництва боєприпасів очікувати не слід. Через нездатність відреагувати на ці попередження багато артилерійських виробничих ліній на заводах у Сполучених Штатах та Європі сповільнилися або взагалі закрилися, пише Reuters.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus