Ветеран Дикий розповів про величезну проблему Росії

Ветеран Дикий розповів про величезну проблему Росії
Ветеран Дикий розповів про величезну проблему Росії

Триває повномасштабна війна в Україні, і військовий експерт, ветеран АТО Євген Дикий зазначає, що у Росії величезні проблеми із "залізом".

Про це він сказав в ефірі "24 Каналу", відповідаючи на запитання щодо статті The Economist, де вказувалося, що в Росії виникнуть серйозні проблеми з технікою у 2025 році.

"У Росії насправді величезна проблема з залізом. Це те насправді, чого ніхто кілька років тому не очікував. Якраз виявилося, що із "м’ясом" у росіян проблеми набагато менші, аніж будь-хто прогнозував. А от із залізом незрівнянно більші, аніж будь-хто прогнозував", - зазначив Дикий.

Військовий експерт зауважив, що Росія успадкувала величезні радянські запаси, які були свого часу "наклепані" ще на Третю світову війну". І російська пропаганда всіляко підкреслювала, що ці запаси - бездонні, що їх неможливо вичерпати.

"Зараз іде третій рік війни, і ми бачимо, що в цих "бездонних" запасах днища вже просто немає", - сказав Дикий. Зокрема, він зауважив, що зараз основна машина росіян на фронті - це Т-54. "Дискотека 80-х" згоріла вся, 70-ті згоріли всі, 60-ті догорають, 50-ті - на марші", - сказав експерт.

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

За його словами, в пабліках російських військкорів серйозно обговорюється, як себе проявить в сучасній війні танк "ИС", названий на честь Сталіна. "Вони цілком серйозно вже розглядають, що їм доведеться відправити на фронт цей антикваріат (часів, - Ред.) Другої світової війни", - зазначив Дикий.

Він додав, що з артилерією у росіян ситуація ще гірша. "Вже воюють гармати 130-го калібру… Росіяни розконсервували гармати 130 мм, які випускалися тільки до 1948 року, а вже з 70-х були повністю зняті з озброєння… І виявилося, що в самій Росії вже просто не лишилося снарядів цього калібру - довелося їхати аж до Кореї, бо це остання країна у світі, яка воює цим антикваріатом", - сказав Дикий.

Так, зазначив він, "класичне військове залізо" виявилося "вузьким місцем" у росіян. Крім того, військовий експерт зауважив, що під час наступу у Харківській області "росіян ішло в декілька разів більше, аніж там само було у 2022 році, а от техніки у них було приблизно в 10 разів менше, ніж там само у 2022 році".

"Тобто це реально стає для них зараз ключовою проблемою. Вони цю проблему бачать, знають, вирішити не можуть. І саме це одна з ключових причин, чому на нас наразі пішов такий потужний накат "а давайтє просто прєкратім стрєлять". Їм якраз критично потрібна пауза, щоб накопичити цю бронетехніку, щоб поновити ці запаси артилерії, і тоді продовжити", - зауважив Дикий.

Так, додав він, пауза на півроку-рік для росіян критично необхідна, бо інакше "вже через кілька місяців на фронті повністю стане очевидно, що ми з ними починаємо мінятися місцями".

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus