Зв’язок з Іванющенком та терористами: Що намагається зачистити в інтернеті Олександр Кифак

Зв’язок з Іванющенком та терористами: Що намагається зачистити в інтернеті Олександр Кифак
Зв’язок з Іванющенком та терористами: Що намагається зачистити в інтернеті Олександр Кифак

Почесний консул Німеччини в Україні, адвокат і бізнесмен Олександр Кифак активно чистить інтернет, домагаючись видалення матеріалів про зв’язки з Юрієм Іванющенком і причетності до фінансування російських терористів.

Історії, чищенням яких різко перейнявся Олександр Кифак, власне, давні – перші публікації про не зовсім чесні, скажімо так, вчинки консула та юриста з’явилися понад десять років тому. І стараннями Кифака деякі з них справді зникли з видачі пошукача. Але, по-перше, вичистити з інтернету все неможливо, а по-друге, самі скарги, якими Олександр Кифак засипав ГУГЛ, містять увесь перелік того, що намагається зачистити Кифак. Є ще одне питання – навіщо? Навіщо Олександр Кифак витрачає величезні ресурси на таке масштабне зачищення інтернету? Чистити негатив про себе в мережі – заняття справді дуже клопітке та затратне. Але Кифак на це йде. Навіщо?

Але спершу про те, що саме чистить Олександр Кифак. Навіть простий перегляд заголовків неугодних йому матеріалів говорить про те, що з Олександром Кифаком треба розбиратися не журналістам, а представникам СБУ.
різне xdiqddixxihrant qeithiuhiqxkroz
Найцікавішими у цьому списку є зв’язки з Юрієм Іванющенком, який більше відомий як Юра Єнакіївський, та причетність до фінансування так званої «Луганської народної республіки». Причому вони цікаві не в плані причетності Кифака до цих дій – інтерес вони викликають тому, що саме на цих матеріалах зосереджено найбільшу кількість зусиль Олександра Кифака.

І треба визнати – він майже досяг успіху. Майже тому, що матеріали все одно є в доступі, хоча й знайти їх не так легко, як раніше. Отже, йдеться про історію ще 2014 року, коли юрфірма Олександра Кифака «АНК» уклала договір із ТОВ «Промтоварний ринок» (неофіційна назва – «Сьомий кілометр») на юридичне обслуговування. Це зараз ТОВ «Промтоварний ринок» знаходиться у стадії ліквідації (та й то – це не ліквідація, а реорганізація, і ще подивимося, що з цього всього вийде), а тоді найзнаменитіший український базар приносив величезні прибутки, причому готівкою, обсяги якої просто не піддавалися обліку.

Серед бенефіціарів, звичайно, Юрій Іванющенко не значився. Та й взагалі докопатися до них було надзвичайно важко – власниками ТОВ «Промтоварний ринок» значилося кілька офшорів, за якими ховалися невідомі особи.
різне
Але факт контролю, який отримав над ринком Юра Єнакіївський через свою близькість до Віктора Януковича, ніхто не заперечував. Як і той факт, що після втечі Януковича Юрій Іванющенко, всупереч деяким труднощам, які виникли у зв’язку з цим сумним фактом, контролю над ринком не втратив.

Читайте по темі: Склад боєприпасів у Воронезькій області підірвали БПЛА СБУ, – ЗМІ

У грудні 2014 року директор ТОВ «Промтоварний ринок» Василь Мозгальський підписав договір про купівлю цінних паперів у ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія» на суму 23 505 000 гривень.
різне
Те, що Луганськ, у якому знаходиться ТОВ «Луганська вуглезбагачувальна компанія», уже контролюється росіянами, і гроші, сплачені за «цінні папери», підуть до них, Василь Мозгальський знав. Але просто виконав розпорядження Юрія Іванющенка, фактичного власника ринку.
різне
Юридичне прикриття операції забезпечило Адвокатське об’єднання "Юридична фірма АНК". Мабуть – успішно, якщо Василь Мозгальський досі на волі. Хоча кримінальну справу після скандалу, що спалахнув, було порушено. Звісно, прямо Олександра Кифака у виведенні грошей терористам звинуватити не можна – документи підписував не він. Але й не можна стверджувати, що він захищав Мозгальського як адвокат і цим виконував свій обов’язок. Олександр Кифак у даному випадку здійснював юридичний супровід усієї діяльності ТОВ «Промтоварний ринок», тобто, зокрема, і готував цей договір про перерахування 23 мільйонів гривень російським терористам. Ідеться про, щонайменше, співучасть.
різне
Але справа була успішно розвалена. Може, одна з причин такого масового очищення інтернету саме в тому, що хтось цю справу намагається відродити? Нам це не відомо, але ще один епізод, який активно намагається вичистити Олександр Кифак з інтернету, стосується купівлі семи земельних ділянок у найпривабливіших місцях Одеси за 30 мільйонів гривень. У 2016 році міська рада Одеси ухвалила рішення продати Олександру Кифаку дві ділянки загальною площею один гектар на Моторній вулиці (склади); ділянка 1,45 га на Проселочній; ділянка 0,1724 га на Канатній, 1в; ділянку 0,3 га на проспекті Маршала Жукова, 30а (ТЦ "Скриня"); півтора гектара на Люстдорфській дорозі, 140а (бізнес-центр «Вузовський») та 0,17 га на 25-й Чапаєвській дивізії, 14а (автоцентр «Рено»).
різне
Спалахнув скандал – земля була оцінена в рази нижчою за реальну вартість, окрім того, багато хто сумнівався, що справжнім власником є саме Олександр Кифак. І тут теж спливло прізвище Юрія Іванющенка.
різне
Чому саме Олександр Кифак перейнявся зачисткою інтернету від матеріалів, в яких його ім’я пов’язується з підсанкціонованим членом Партії Регіонів Юрієм Іванющенком, – достеменно не відомо. Але здогадатися про причини неважко.

Ідеться про дві речі. По-перше – співпраця з іноземними компаніями. Так, зараз на стадії остаточного завершення знаходиться угода про покупку нідерландською компанією Viterra українською ТОВ «Пеньківський ЗПК», бенефіціаром якої до продажу був Олександр Кифак. Угода коштує десятки мільйонів гривень і, якщо голландці звернуть увагу на зв’язок Кифака з Юрою Єнакіївським та фінансуванням «ЛНР», із цими грошима можна попрощатися. І не тому, що голландці такі чесні та делікатні – воно просто не захочуть зв’язуватися з проблемним активом, який, до того ж, як і ринок Сьомий кілометр, може належати не Кифаку, а Юрію Іванющенку.

Друга причина пов’язана із німцями. Адже їм теж не посміхається тримати в почесних консулах людину, пов’язану з видатним представником злочинного світу і причетного, хай і опосередковано, до фінансування терористів. А питання німцям із приводу призначення Олександра Кифака почесним консулом ставлять уже давно. Для Кифака ця неоплачувана посада означає втрату дипломатичного імунітету, яким він активно користується.
різне
Серед почесних консулів, які працюють в Одесі, окрім Олександра Кифака, є й інші досить цікаві особи. І скандал із Кифаком цілком може торкнутися й цих людей – подібні питання виникають і щодо багатьох із них.

Тому можна припустити, що Олександру Кифаку просто нема куди подітися – з одного боку тисне Юрій Іванющенко, номіналом якого в як мінімум кількох підприємствах виступає Кифак; з іншого боку – німці ставлять неприємні питання; з третьої – може зірватися багатомільйонна угода; з четвертого – тиснуть колеги-консули зі схожими біографіями; з п’ятого – шум у пресі змушує українську правоохоронну систему хоч імітувати діяльність. У МЗС теж надходять неприємні питання. А саме українське МЗС і подає іноземним державам на затвердження кандидатури людей, яких потім призначають почесними консулами. Адже він як подав, так само може й відкликати…

Утім, якими б не були причини його масштабного чищення інтернету, яке зробив Олександр Кифак, поки що результат зворотний: матеріали про зв’язки з Юрієм Іванющенком і причетність до фінансування російських убивць не тільки не зникають, а з’являються з лякаючою швидкістю і в не менш лякаючих кількостях.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus