Індекс Біг Маку: Долар в Україні має бути вдвічі дешевшим

Індекс Біг Маку: Долар в Україні має бути вдвічі дешевшим
Індекс Біг Маку: Долар в Україні має бути вдвічі дешевшим

Українська гривня посідає восьму позицію з кінця у рейтингу найбільш недооцінених валют світу згідно з оновленим Індексом "Біг Маку".

Про це свідчать дані рейтингу The Economist за липень 2024 року.

За даними видання, вартість "Біг Маку" в Україні становить 118 гривень, тоді як у США він коштує $5,69. Таким чином, українська валюта недооцінена на 49,5% порівняно з фактичним обмінним курсом 41,05 грн/$1. За курсом купівельної спроможності гривня повинна бути на рівні 20,74 грн/$1.

Станом на липень найбільш недооціненими валютами світу є грошові одиниці Тайваню, Індонезії, Єгипту, Індії, ПАР, Філіппін та Малайзії. Із січня 2024 року цей список залишився незмінним.

Водночас переоціненими валютами є швейцарський франк (на 41,8%), уругвайський песо (на 24,3%), норвезька крона (на 18,9%), аргентинський песо (на 15,0%), євро (на 6,5%) та британський фунт (на 3,6%).

Читайте по темі: Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2025 рік

Індекс "Біг Мака" був винайдений The Economist у 1986 році. Він заснований на теорії паритету купівельної спроможності (ППЗ) та використовується як жартівливий показник вартості валюти. В основі дослідження лежить вартість бургера "Біг Мак" у мережі фастфудів McDonalds. Крім індексу "Біг Маку", у світі також існують "індекс латте" та "індекс українського борщу". 

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus