Санкції не перешкода: як Вадим Єрмолаєв продовжує бізнес в Україні

Санкції не перешкода: як Вадим Єрмолаєв продовжує бізнес в Україні
Санкції не перешкода: як Вадим Єрмолаєв продовжує бізнес в Україні

Літо 2024 року стало напрочуд щасливим для українського бізнесмена Вадима Єрмолаєва, який із грудня минулого року перебуває під санкціями Ради національної безпеки і оборони. В санкційний список він потрапив через діяльність в окупованому Криму та сплату податків до бюджету країни-окупантки.

Згідно з рішенням РНБО, активи Єрмолаєва повинні бути заблоковані, а будь-які торговельні операції його фірм повністю припинені. Втім, щонайменше п’ять компаній, пов’язаних з Єрмолаєвим, цього літа активізували свою діяльність, і допомогли їм у цьому державні структури.

Комуністичний присмак київського будівництва

Весною-літом 2024 року, коли Вадим Єрмолаєв вже як півроку перебував під санкціями РНБО України, депутати Київської міської ради ухвалили рішення щодо договорів оренди земельних ділянок для двох компаній, де бізнесмен є прямим бенефіціаром. Причому рішення мають відтінок скандальності.

4 липня 2024 року на сайті Київської міськради було опубліковане рішення про поновлення ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр» договору оренди земельної ділянки за адресою вул. Володимиро-Либідська, 25. В пояснювальній записці зазначено, що оренда поновлюється строком на 5 років.
різне rtiqriezidtqant qhiddkiqheitqroz
Відповідно до містобудівних умов та обмежень від 26 березня 2021 року, на земельній ділянці здійснюється реконструкція нежитлового двоповерхового будинку під багатофункціональний комплекс громадського призначення. Нежитловий будинок на вул. Володимиро-Либідській, 25 загальною площею 384,20 кв. м перебуває у власності ТОВ на підставі договору купівлі-продажу від травня 2006 року.

Читайте по темі: Правоохоронці затримали 16-річного студента за підпал авто, придбаного журналістами для військових

Згідно з рендером, на ділянці планується будівництво офісної будівлі класу А на 14 поверхів та паркінгом на 85 місць.
різне
У тій же пояснювальній записці до ухваленого рішення зазначається, що кінцевими бенефіціарними власниками ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр» є підсанкційний Вадим Єрмолаєв та нині жителька Великої Британії Оксана Калетник.
різне
Оксана Калетник – колишня народна депутатка від забороненої Комуністичної партії України. Її двоюрідний брат Ігор Калетник – одіозний ексголова Митниці при президентові-втікачеві Януковичу. Григорій Калетник – депутат декількох скликань від Партії регіонів, є двоюрідним братом Оксани Калетник.

Вона є засновницею групи «FIM-group», яка займається в тому числі будівництвом. Близько 10 років тому група «Алеф», яка об’єднує компанії Єрмолаєва, викупила половину фірми Калетник, і вони стали бізнес-партнерами.

Отже, Київрада, розуміючи, що ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр» частково належить підсанкційній особі, й оком не моргнула, як продовжила договір оренди землі в центрі Києва.

Цікаво, якщо на одному рендері за адресою Володимиро-Либідська, 25 можна побачити офісний центр, то згідно з інформацією на сайтах з продажу нерухомості, на цій локації може з’явитися 30-поверховний житловий комплекс з багатофункціональною покрівлею та відкритим басейном. 
різне
В Єрмолаєва та Калетник є ще одна фірма зі схожою назвою - ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр-3». Вона відома тим, що тривалий час орендує земельну ділянку в Києві за адресою вул. Лінійна, 17 під будівництво офісної будівлі. У 2020 році під час отримання містобудівних умов на об’єкт компанією Єрмолаєва стався великий скандал. Правоохоронцями був затриманий «посередник», який за хабар обіцяв дістати будівельні документи для ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр 3» за посередництва першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника.

Поворозник тоді був відсторонений від посади, але згодом поновився. «Посередник», який передавав хабар, визнав провину й отримав штраф через суд. Коли скандал трохи вщух, фірма Єрмолаєва таки отримала містобудівні умови і право на будівництво офісного центру за вказаною адресою.
різне
7 липня 2024 року Київська міська рада мала розглядати рішення про поновлення оренди для ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Центр 3». Втім, накразі рішення відкладене, але, напевно, як і у випадку з попередньою фірмою Єрмолаєва, вого таки отримає продовження оренди.

Пояснювальна записка до цього рішення містить ще більше цікавого, ніж у попередньому випадку. Відповідно до акту обстеження від 15 березня 2024 року, вбачається самовільне зайняття ТОВ ««Еф Ай Ем Офіс Центр 3» земельних ділянок загальною орієнтовною площею 760 кв метрів. Також в акті зазначено, що відповідно до даних Державного земельного кадастру та Міського земельного кадастру, частина паркану розміщена за межами відведеної ТОВ «Ей Ай Ем Офіс Центр-3» землі.

Згідно з договором, такі порушення можуть стати причиною відмови у поновленні оренди, однак, судячи з лояльності Київради, навряд чи стануть.

Впритул до цієї ділянки розміщений бізнес-центр «FIM Center», землю під яким орендує ТОВ «Еф Ай Ем Офіс Ріелті». Вадим Єрмолаєв був у співзасновниках цієї компанії раніше. Зараз бенефіціаром вказана Оксана Калетник.

Ділянка за адресою вулиця Лінійна, 17, розміщена в районі Протасового Яру. Містобудівні умови щодо проєктування на ній мають певні обмеження, оскільки земля знаходиться в межах історичного центру міста. Тобто документація повинна узгоджуватися в органах охорони культурної спадщини.

В активах у Єрмолаєва є ще один цікавий об’єкт у Києві – модерністський ринок-шайба на вулиці Кудряшова, 1, поблизу Залізничного вокзалу. У 2021 році ділянку під ринком за рішенням Київради орендувало ТОВ «Залізничний ринок», кінцевим бенефіціаром якого є Вадим Єрмолаєв. Строк оренди становить 10 років.
різне
Тоді ж активісти побоювались, що новий власник знесе будівлю, побудовану у 1973 році за проєктом модерністки Алли Аніщенко. Втім, представники фірми Єрмолаєва обіцяли цього не робити, і, власне, дотепер будівля стояла у запустінні.

Читайте по темі: Турецька «пральня» для російського газу: Брудна гра Путіна проти ЄС

На початку 2024 року, коли Єрмолаєв вже перебував під санкціями РНБО, ринок виставили на продаж. Причому в оголошенні, окрім реальних фотографій об’єкта, є зображення того, що, очевидно, хотіла побудувати фірма Єрмолаєва замість обіцянки зберегти будівлю ринку. Візуалізація, як влучно підмітили у спільнотах Солом’янського району, більше нагадує торговий центр чи взагалі житловий комплекс.
різне
До повномасштабного вторгнення РФ в Україну локацію ринку-шайби можна було вважати досить вдалою для будівництва офісів. Поруч – вокзал і метро. Але, напевно, війна зруйнувала плани Єрмолаєва на вдалу інвестицію, і тепер ця ділянка може вважатися потенційно небезпечною, оскільки перебуває впритул до об’єктів критичної інфраструктури. Саме це може бути причиною продажу об’єкту. Якщо, звичайно, це буде не просто формальним переписуванням будівлі з однієї фірми на іншу через санкції.

Держгеонадр на службі у санкційного бізнесмена?

Цього літа Єрмолаєв отримав великий подарунок від Ради національної безпеки та оборони. 24 червня 2024 року в рішення про санкції щодо нього були внесені зміни. Вже за два дні Державна служба геології та надр відновила дію спецдозволів на користування надрами, які були зупинені через санкції до кінцевих бенефіціарних власників. Серед фірм, яким поновили дозволи, – ПАТ «Коростишівський кар’єр» та ТОВ «Потоки». Обидві компанії входять в групу «Алеф» Вадима Єрмолаєва.
різне
різне
З чим пов’язане таке послаблення для особи, яка вела бізнес в окупованому Криму і таким чином підтримувала агресора, РНБО не пояснює.

29 липня 2024 року Державна служба геології та надр зробила перед Єрмолаєвим ще один реверанс. Виходячи з рішення Чернігівського окружного суду, служба відклала анулювання спецдозволу на розробку надр для ТОВ «Трендс Систем». Єрмолаєв вибув зі складу засновників фірми у тому ж таки липні 2024 на користь Ганни Єрмолаєвої. Серед співзасновників цієї компанії є також колишній президент України Віктор Ющенко.
різне
Суть судової суперечки полягає у праві на розробку Федорівської нафтогазоконденсатної площі. ТОВ «Трендс Систем» стверджує, що передало спецдозвіл на користь ТОВ «СТК Реал Естейт» у грудні 2023 року, ще до того, як до Вадима Єрмолаєва запровадили санкції, тож анулювання на їхній підставі не має відбуватись.
різне
Нюанс у тому, що ТОВ «СТК Реал Естейт» є частиною групи «Алеф» Вадима Єрмолаєва, а одним із співзасновників є його давній бізнес-партнер Станіслав Віленський. Тож навіть якщо право на спецдозвіл і було передано іншій фірмі, з бізнес-групи він аж ніяк не вийшов.

З чим пов’язана лояльність владних структур до громадянина Кіпру Вадима Єрмолаєва  - сказати важко. Але тенденція до того, що санкції щодо нього поступово скорочуються, а бізнес як працював, так і працює – простежується дуже чітко. Якщо людина, яка відкрито торгувала з окупантами в період після окупації Криму, чим фінансувала в тому числі армію Росії, так легко може відкараскатися від санкцій, то це повинно стати яскравим маячком для влади, що щось пішло не за планом. Тим паче на третьому році повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus