Засудженого за вбивство майданівця зі Львова Юрія Вербицького виправдав апеляційний суд

Засудженого за вбивство майданівця зі Львова Юрія Вербицького виправдав апеляційний суд
Засудженого за вбивство майданівця зі Львова Юрія Вербицького виправдав апеляційний суд

Київський апеляційний суд звільнив від покарання Олександра Волкова, якого суд першої інстанції засудив за організацію викрадення і вбивства львів’янина Юрія Вербицького та викрадення Ігоря Луценка 21 січня 2014 року під час подій Революції Гідності. Таке рішення суд виніс через закінчення строків давності.

Про це повідомили в Адвокатській дорадчій групі.

«Олександра Волкова звільнили в залі суду. Від покарання, призначеного судом першої інстанції, Волкова звільнили через закінчення строків давності. Також суд залишив без задоволення апеляційні скарги сторін. Таке рішення сьогодні, 7 серпня, ухвалив Київський апеляційний суд після перегляду обвинувального вироку», – зазначено у повідомленні.

Олександр Волков перебував під вартою від моменту затримання у липні 2017 року (понад 7 років). Його підозрювали в організації викрадення і вбивства Юрія Вербицького та викрадення Ігоря Луценка 21 січня 2014 року. 30 квітня 2021 року Бориспільський суд визнав Волкова винним і присудив покарання у вигляді 9 років позбавлення волі.

«Тоді суд визнав Волкова винним в організації викрадення та катування Юрія Вербицького та Ігоря Луценка за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки. Але не в організації умисного вбивства Юрія Вербицького. Це звинувачення суд перекваліфікував на ч. 3 ст. 135 КК України — залишення у небезпеці, що спричинило його смерть. Також суд виправдав Волкова щодо обвинувачення у створенні злочинної організації. А за перешкоджання мирним зібранням звільнив від відповідальності у зв’язку зі спливом строку давності», – пише Адвокатська дорадча група.

Читайте по темі: Підозрюваному у замаху на Трампа висунули обвинувачення

Цей вирок оскаржили всі сторони процесу – і захист, і обвинувачення. У середу, 7 серпня, колегія суддів Київського апеляційного суду (Тютюн, Мосьондз, Новов) звільнила з-під варти Волкова та залишила апеляційні скарги захисників, прокурора, представника потерпілого без задоволення. Також судді змінили обвинувальний вирок першої інстанції та звільнили від відбування покарань за всіма статтями у зв’язку із закінченням строку давності для притягнення до відповідальності, а також відмовили в задоволенні цивільного позову представника потерпілого Вербицького.

Справа викрадення і вбивства Юрія Вербицького та викрадення Ігоря Луценка

20 січня 2014 року Юрій Вербицький отримав травму ока уламком світлошумової гранати на вулиці Грушевського у Києві під час подій Революції Гідності. Ігор Луценко привіз його до Олександрівської лікарні. Близько 4-ї ранку їх обох силою вивели з приміщення лікарні група тітушок і вивезли за місто. Обох катували протягом багатьох годин, а потім кинули в різних місцях у лісі. Ігор Луценко врятувався, а тіло Юрія Вербицького знайшли вранці 22 січня 2014 року за 500 метрів від дороги Гнідин-Петрівське.

Згідно з даними досудового слідства, Юрія Вербицького та Ігоря Луценка катували близько 9 годин. За результатами СМЕ, Вербицькому зламали 13 ребер (деякі – у кількох місцях), грудину, нанесли не менш ніж 30 травмуючих ударів у різні місця.

Досудове слідство встановило, що Юрія після багатогодинних тортур вивезли з гаража на вул. Зрощувальній в Києві і висадили в околицях села Гнідин Бориспільського району Київської області. Йому завдали декількох ударів по голові та тулубу, після чого залишили самого. Суд кваліфікував це не як «вбивство», на чому наполягало обвинувачення, а як «залишення в небезпеці». Слідство встановило групу осіб, причетних до викрадення, безпосередньо катування та вбивства або організації цього злочину. Але не всі справи дійшли до вироку. Судовий розгляд щодо багатьох підозрюваних досі триває.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus