Колишній власник "Дельта банку" Лагун продовжує володіти низкою активів в Україні

Колишній власник "Дельта банку" Лагун продовжує володіти низкою активів в Україні
Колишній власник "Дельта банку" Лагун продовжує володіти низкою активів в Україні

Колишній власник "Дельта банку" Микола Лагун продовжує володіти низкою активів в Україні та офшорних компаній, зокрема PE Investments Limited. Активами Лагун управляє через колишню юристку банку Ганну Гуцалюк та ексдиректора юрдепартаменту Дениса Тарасюка.

Про це повідомляє 24tv.ua.

Частину бізнесів Лагун контролює через наближену до себе колишню юристку "Дельта Банку" Ганну Гуцалюк, яка, за даними ЗМІ, проживає в Лондоні і має в Україні власну адвокатську контору. Ключовою компанією, яку контролює Гуцалюк, є кіпрська PE Investments Limited. Згідно з рішеннями українських судів, це фірма-правонаступниця Rempton Holdings Limited (Беліз). Саме через Rempton Лагун намагався провести угоду про продаж 50% Іллічівської зернової компанії, що могло стати частиною корумпованої угоди між ним та оточенням тодішнього президента Петра Порошенка.

PE Investments Limited зараз є власником ТОВ "Агро Грін Менеджмент" (45151539), яку Гуцалюк заснувала минулого року разом із Денисом Тарасюком. У такому ж тандемі вони з Гуцалюк заснували ТОВ "Бірайт Адвокасі" – адвокатську компанію, чиї юристи представляють Лагуна та його фірми у судових спорах в Україні.

На Гуцалюк записано і низку інших аграрних компаній – ТОВ "Олл Грін" (44910517) та ТОВ "Агрієн" (45077686) – обидві через кіпрську Ecovel Limited. Також ця кіпрська компанія заснувала в Україні ТОВ "Рідс" (42879774),
– йдеться в матеріалі.

Крім того, до недавнього часу PE Investments Limited, згідно з розслідуванням K2 Intelligence, мала також стосунок до активів в Австрії. Вона співволоділа компанією OMS Immobilien GmbH – це бізнес, що займається здачею в оренду нерухомості, і його активи становлять понад 3 мільйонів євро. Зараз OMS Immobilien належить іншій австрійській фірмі XASTERIA Holding, пов’язаній з Андрієм Парафійником. Ця особа раніше була помічником екснардепа від Партії регіонів Юрія Мірошниченка.

Згідно з даними кіпрського реєстру, інші свої кіпрські компанії Лагун переписав на номіналів – Єлизавету Дрьоміну, Іраклі Джикія та BSM Nominees. При цьому, наприклад, Дрьоміна стала не лише номінальним директором з десятка кіпрських фірм, але й цілої низки українських компаній Лагуна та його сестри Антоніни.

Читайте по темі: Будує московське метро та судноремонтний завод для РФ: СБУ повідомила про підозру українського бізнесмена

Наприклад, йдеться про ТОВ "Південнобережний холдінг" та "Південнобережний холдінг-1". Перший володіє ТОВ "ЖК Сонячний", а другий – ПП "У Нікітських воріт" (ресторанний комплекс), обидві позиції – це компанії в окупованому Криму, в Ялті. У компаній є "дзеркала" у російському реєстрі.

Крім того, за даними ЗМІ, Лагун через підставних осіб володіє в Криму сільськогосподарським виробничим кооперативом "Черноречье" та близько 1000 гектарів землі, які здає в оренду сільгосппідприємству ТОВ "Севастопольский".

Лагун, за даними видання, продовжує контролювати й низку українських бізнесів. Через ТОВ "Вудрест", компанію Скай Кепітал Менеджмент і свого партнера Вадима Сергієнка Лагун може впливати на ситуацію з теплопостачанням у невеличкому містечку Ніжині.

Також він може мати вплив на компанії "Черніград" та "Бородянінвестментс", які займаються здачею в оренду власної нерухомості. Їх загальний статутний капітал перевищує 80 мільйонів гривень. Крім того, у Лагуна особисто зберігається контроль над часткою у будівельній фірмі ТОВ "Білград" та ТОВ "Білгородводоканал", що забезпечує надання комунальних послуг в селищі Білогородка під Києвом.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Хто управляє цінними активами банкіра-втікача Миколи Лагуна, і сприяє йому в приховуванні коштів в офшорах?
Серед володарів "номерів прикриття" у Києві журналісти виявили луганського бізнесмена Дениса Шумакова
Фірма Зіновія Козицького шукатиме родовища нафти і газу в Дрогобицькому районі
У Києві бізнесмена підозрюють у захопленні землі біля озера та забудові
Яхта британського мільйонера, що затонула в Італії, залишиться на дні
Нелегальні російські ліки для українців: Журналісти викрили мережу, що продає контрабандні препарати
Олександр Кацуба і Павло Фукс: Невдале бізнес-партнерство з корупційним відтінком
Київська обласна дитяча лікарня віддасть понад 96 мільйонів гривень фірмі тріо ексдепутатів Борисполя
Скандальний власник нелегальних онлайн-казино Максим Кріппа передасть Forbes Кремлю через російського олігарха Малофєєва
Максим Шкіль та група компаній "Автострада": Як отримувати великі державні контракти, попри корупційні скандали

Коментарі:

comments powered by Disqus