У Херсоні офіцера ВСП покарали за побори з солдат

У Херсоні офіцера ВСП покарали за побори з солдат
У Херсоні офіцера ВСП покарали за побори з солдат

Начальник групи Херсонського зонального відділу Військової служби правопорядку ЗСУ, майор Віталій Максімчук уклав угоду винуватості у справі про зловживання впливом.

Про це стало відомо з вироку Херсонського суду за  ч.2 ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК.

Зафіксовано випадки із 13 по 25 грудня 2023 року, коли майор отримував гроші від військовослужбовців, яких застукали на розпиванні алкоголю під час служби. За неправомірну вигоду Максімчук обіцяв допомогу в вигляді впливу на прийняття рішення суддями Херсонського міського суду. А саме, що справи за адмінпротоколами будуть закриті або солдатів покарають мінімальними штрафами в 17 тисяч гривень. За законом, солдатам загрожували штрафи в розмірі одна-дві тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 10-15 діб арешту на гауптвахті.

Для досягнення потрібного результату інцидент документували так, щоб надалі суддею було виявлено порушення, а саме не застосовували під час огляду на стан спʼяніння військовослужбовця спеціальних технічних засобів відеозапису або не залучали двох свідків, і зазначали навмисно ці відомості в протоколі, що призводило до закриття провадження. Або ж долучали до протоколу про вчинення військового адміністративного правопорушення заяву про щире розкаяння винного, щоб переконати суддю застосувати мінімальний штраф.

За версією обвинувачення, начальник групи діяв за попередньою змовою із підпорядкованим йому офіцером, з яким ділився коштами. Щоб уникнути викриття, вони залучали посередників, а також використовували для зарахування коштів банківські картки інших військовослужбовців.

Читайте по темі: Ексчиновника засудили на 5 років за хабарництво

Заявником у справі був один із військовослужбовців, який працював в одному відділі з двома підозрюваними.

13 грудня 2023-го майор одержав 6 тисяч за одного солдата і 3 тисячі за іншого. 17 грудня — 20 тисяч гривень за чотирьох військових. 18 грудня за пиятику до військової служби правопорядку був доставлений старший офіцер мобілізаційного відділення. У подальшому за вказівкою майора він залишив 7 тис. гривень працівнику магазину з продажу кави і чаю, необізнаному про злочин.

25 грудня майор і його спільник через банківську картку отримали ще 18 тисяч гривень від трьох солдатів і розділили цю суму порівну між собою. 9 січня постановою судді Херсонського міського суду Херсонської області провадження у справі про адміністративне правопорушення було закрито. 25 січня іншого військовослужбовця покарали мінімальним штрафом 17 тисяч гривень.

14 лютого начальника групи і підпорядкованого йому офіцера затримали. Ще під час обрання запобіжного заходу обидва визнали вину. 24 липня 2024 року начальник групи уклав із прокурором угоду про визнання винуватості.

За угодою, він беззастережно визнав свою вину, щиро покаявся та активно сприяв слідству і викриттю злочинних дій інших військовослужбовців ЗСУ.

Сторони домовилися про покарання у вигляді штрафу в сумі 93,5 тис. гривень. Додатково засудженому на 3 роки забороняється обіймати посади в правоохоронних органах та органах з правоохоронними функціями.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus