Скандальний блогер-мажор Слобоженко приховав мільярд гривень від податкової: в справі з’явився новий підозрюваний

Скандальний блогер-мажор Слобоженко приховав мільярд гривень від податкової: в справі з’явився новий підозрюваний
Скандальний блогер-мажор Слобоженко приховав мільярд гривень від податкової: в справі з’явився новий підозрюваний

Довіреній особі відомого 25-річного київського бізнесмена Олександра Слобоженка, якого підозрюють в ухиленні від сплати понад 213 млн грн податків, повідомили про підозру. Якщо підозрюваного визнають винним, йому загрожуватиме штраф з конфіскацією майна.

За даними детективів Бюро економічної безпеки (БЕБ), довірені Слобоженка реєстрували криптогаманці, використовуючи свої особисті дані та документи. Саме на ці адреси надходила криптовалюта за надані компанією послуги з арбітражу трафіку, після чого віртуальні активи переводили на гаманці бізнесмена і обмінювали на долари.

Таким чином Олександр Слобоженко отримав доходи, що на той час були еквівалентні понад 1 млрд грн, але приховав це у своїх деклараціях за 2020-2023 роки. Тепер його довіреній особі повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України. Детективи БЕБ вже скерували клопотання про обрання для нього міри запобіжного заходу у вигляді застави на суму 213 млн грн.

Як працювала схема на мільярд гривень

У 2020 році блогер заснував компанію з арбітражу інтернет-трафіку, створив сайт та зареєстрував торгову марку (ймовірно, Traffic Devils). Фірма займалася рекламою в соцмережах товарів і послуг третіх осіб переважно за індустріями:

Читайте по темі: ДБР оголосило ексголові КМДА підозру в ухиленні від сплати податків

  • gambling – ринок онлайн казино, азартних ігор;
  • dating – ринок онлайн-сервісів для віртуальних знайомств;
  • betting – ринок онлайн-ставок, букмекерських організацій;
  • nutra – онлайн ринок товарів для краси та здоров’я.

Блогер-бізнесмен керував цією компанією, а його довірена особа займалася "бухгалтерією" – оплатою роботи співробітників, врахуванням отриманих коштів тощо. Однак, щоб приховати доходи та ухилитися від сплати податків компанію не реєстрували як юридичну особу та не ставили на облік як платник податків, трудові договори з працівниками не укладалися.

З іншого боку, засновник фірми запровадив "інноваційний" механізм отримання особистих доходів. У тому числі, за допомогою переказу коштів у криптовалюту з використанням платіжних систем та електронних гаманців з подальшим їх обміном у готівку, які отримували у пунктах обміну валют. Усі гаманці були зареєстровані на бізнесмена та його довірених осіб.

"Довірені особи підозрюваного реєстрували криптовалютні гаманці, використовуючи свої особисті дані та документи, на які надходила криптовалюта за надані компанією послуги з арбітражу трафіку. Віртуальні активи переводили на електронні гаманці керівника компанії, а також обмінювали на долари США", – зазначили у БЕБ.

В результаті блогер за допомогою своїх спільників отримав доходи більш ніж в 1 млрд грн за курсом валют тодішнього. Ці доходи не були відображені у деклараціях про майновий стан та доходи за 2020-2023 роки, податки з них не сплачувались. Втрати держбюджету України від такої діяльності оцінено у 213 млн грн.

Сторінка для друку

Читайте по темі:

Шахрайство на мільярд чи держзрада: правоохоронці проводять обшуки у криптоділка Прилепи та його спільників
Namecheap: співпраця з Росією, обман клієнтів та українське керівництво
Син Байдена визнав провину у справі про ухилення від сплати податків
Йшов до успіху, але не дійшов: Хто такий Олександр Слобоженко та в чому його звинувачують
Криптовалюта Toncoin, яка пов’язано з Telegram, різко впала в ціні майже до нуля
Блогера-ухилянта Слобоженка заочно заарештували у справі про несплату понад 200 мільйонів гривень податків
Коломойський вже рік у СІЗО: у чому підозрюють олігарха
Чотирьох псевдополіцейських заарештували у Києві за погрози та вимагання $250 тисяч у криптобізнесмена
Затримання Дурова стало «чорним лебедем» для криптовалют у США – Bloomberg
Мажора-ухилянта Слобоженка, якому оголосили про підозру, бачили біля готелю у Варшаві

Коментарі:

comments powered by Disqus