Le Figaro: 5 фактів, які варто знати про засновника Telegram Павла Дурова

Le Figaro: 5 фактів, які варто знати про засновника Telegram Павла Дурова
Le Figaro: 5 фактів, які варто знати про засновника Telegram Павла Дурова

Затриманий у суботу, 24 серпня, в аеропорту Ле-Бурже засновник Telegram Павло Дуров є мільярдером та волелюбним російським дисидентом.

Зазначається, що французькі слідчі видали ордер на обшук у зв’язку з різними порушеннями, пов’язаними із зашифрованими повідомленнями. Його заарештували разом із охоронцем та помічником, коли він прибув з Азербайджану. У Telegram відмовилися коментувати арешт свого загадкового боса. Однак Міністерство закордонних справ Росії повідомило, що вживає заходів для "прояснення" ситуації, інформує Le Figaro.

Французька газета зібрала п’ять фактів, які слід знати про Дурова:

Засновник Telegram

Дуров, народжений у Росії, є засновником і власником платформи обміну повідомленнями Telegram. Це безкоштовна платформа, яка конкурує з іншими соціальними мережами, такими як WhatsApp, Instagram, TikTok і WeChat. Платформа ставить за мету перевищити показник в 1 мільярд активних користувачів щомісяця протягом року.

Telegram має вплив у Росії, Україні та республіках колишнього Радянського Союзу. Соціальна мережа стала ключовим джерелом інформації про війну Росії в Україні та активно використовується офіційними особами з обох боків. Деякі аналітики називають цей додаток "віртуальним полем битви".

Ставить свою свободу понад усе

"Я вважаю за краще бути вільним, ніж виконувати накази від кого завгодно", – підкреслював Дуров американському журналістові Такеру Карлсону в квітні. Так, він залишив Росію у 2014 році після того, як відмовився виконати вимоги свого уряду закрити опозиційні спільноти у "ВКонтакте". Врешті-решт, він продав соціальну мережу перед тим, як покинути країну. Відтоді російські та французькі ЗМІ стверджували, що Павло Дуров став громадянином Франції у 2021 році.

Запустив сервіс обміну зашифрованими повідомленнями через тиск російської влади

У межах одного з рідкісних інтерв’ю Дуров розповів, що ідея створення сервісу зашифрованих повідомлень виникла у нього під сильним тиском з боку російської влади. Перш ніж оселитися в Дубаї у 2017 році, він жив у Берліні, Лондоні, Сінгапурі та Сан-Франциско.

Не надає значення фізичним благам

Згідно з даними Forbes, його статки оцінюються в 15,5 мільярда доларів. Але мільярдер запевняє, що, крім грошей чи біткоїнів, він не володіє значними активами, такими як нерухомість, літаки чи яхти. Причина – його прагнення "бути вільним".

Виступає проти гігантів американських технологій

Підприємець вважає Apple і Google не лише двома конкурентами, а, головним чином, двома найбільшими загрозами свободі слова. "Ці дві платформи можуть цензурувати все, що ви можете прочитати, і всю інформацію, до якої ви можете отримати доступ на своєму смартфоні", – зазначив він у квітні на шпальтах американської преси.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus