У МОЗ спростували чутки про оголошення в Україні карантину через спалах гепатиту А: "Фейк і частина ворожої ІПСО"

У МОЗ спростували чутки про оголошення в Україні карантину через спалах гепатиту А: "Фейк і частина ворожої ІПСО"
У МОЗ спростували чутки про оголошення в Україні карантину через спалах гепатиту А: "Фейк і частина ворожої ІПСО"

У Міністерстві охорони здоров’я спростували чутки про оголошення в Україні карантину через спалах гепатиту А. Там визнали, що спалах цієї хвороби зареєстрований тільки у Вінницькій області, поодинокі випадки є і в інших регіонах.

Але, як наголошується, вони не мають епідеміологічного зв’язку зі спалахом на Вінниччині. Про це повідомила пресслужба МОЗ.

"Інтернет-мережею шириться фейк щодо спалахів гепатиту А в областях та впровадження через це карантину. Також інформація щодо спалаху гепатиту А на Івано-Франківщині є завідомо неправдивою", – ідеться в повідомленні.

У МОЗ наголосили, що дана інформація не відповідає дійсності та є частиною ворожої ІПСО. Там закликали довіряти виключно офіційним джерелам інформації та не поширювати неправдиву інформацію.

Ситуація на Івано-Франківщині

Наголошується, що наразі на території Івано-Франківської області немає спалаху гепатиту А. Усі випадки, зареєстровані на території області, є поодинокими та не мають спільного епідеміологічного звʼязку.

Протягом жовтня в області виявили 12 випадків інфікування. Люди інфікувались у різний час та через різні причини. Відповідно, така кількість випадків за три тижні не може бути кваліфікована як спалах.

Ситуація на Вінниччині

У Вінницькій області дійсно зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. З 16 жовтня за медичною допомогою звернулись 262 людини. Наразі у лікарнях залишається 111 пацієнтів, 87 осіб вже виписали.

Наразі джерело спалаху гепатиту А на Вінниччині не встановлено. Медиків, які працюють в лікарнях з хворими на гепатит А, працівників екстреної медичної допомоги та фахівців громадського здоровʼя, задіяних у ліквідації спалаху, – вакцинували. Щеплення проводять також для кола контактних осіб.

Загальна ситуація по Україні

Загалом в Україні за 9 місяців зареєстровано 314 випадків захворювання. У 2022 році за весь рік було зареєстровано 281 випадок.

Варто зазначити, що гепатит А – це гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Вона належить до одного з п’яти відомих вірусів гепатиту: A, B, C, D та E.

Хвороба передається фекально-оральним шляхом, зокрема:

  • внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей;
  • через недотримання особистої гігієни;
  • у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї;
  • також причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків.

Інкубаційний період захворювання досить довгий – 2-6 тижнів – і цим пояснюється складність пошуку джерела.

Серед найпоширеніших симптомів гепатиту А:

  • слабкість і втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця.

Після перенесеного захворювання на ВГА формується довічний імунітет.

При цьому вберегтися від захворювання допоможуть прості щоденні правила, такі як миття рук перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; вживання лише кип’яченої води; а також миття овочів і фруктів.

Окрім того, для профілактики інфікування цією хворобою існує безпечна й ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не внесеною до Національного календаря щеплень. Придбати її можна в аптеках. Важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у закладах громадського харчування, на підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus