Українців змушують переплачувати

Українців змушують переплачувати
Українців змушують переплачувати

Українські супермаркети нерідко проводять дрібні "махінації" з вартістю товарів – щоб отримати від покупців більше грошей. Для цього, зокрема, там спеціально встановлюють такі ціни, щоб не віддавати тим всю решту.

Працює "схема" за принципом округлення. Суму менш ніж 5 копійок має право залишити собі магазин, а ось більше 5 копійок мають "вибачити" покупцю.

Отже, ціни можна встановлювати так, щоб віддавати покупцям не всю решту – і, відповідно, збільшувати прибуток торгового закладу. При цьому сам покупець може нічого і не помітити, адже:

  • у кожному з багатьох випадків йдеться про різницю у вартості в кілька копійок;
  • але при цьому магазини спеціально встановлюють такі ціни, щоб усі округлення були не на користь покупця – наприклад, за ціною 9,96 грн, 9,97 грн, 9,98 грн або 9,99 грн ви все одно повинні заплатити магазину 10 грн

Водночас сам покупець може нічого не помітити. Адже "підступність" схеми в тому, що у кожному з таких випадків йдеться про різницю у вартості товару в кілька копійок. Однак для торгового закладу за великого потоку клієнтів отримана в такий спосіб сума може виявитись досить значною.

Втім не стати жертвою прийому супермаркетів можна. Для цього достатньо лише розплачуватися карткою. Адже тоді правила заокруглення не діють.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus