Чоловік отримав умовне покарання за участь у злочинній групі, яка вбила підприємицю в Латвії заради нерухомості на 4 мільйони євро

Чоловік отримав умовне покарання за участь у злочинній групі, яка вбила підприємицю в Латвії заради нерухомості на 4 мільйони євро
Чоловік отримав умовне покарання за участь у злочинній групі, яка вбила підприємицю в Латвії заради нерухомості на 4 мільйони євро

Святошинський районний суд Києва визнав громадянина України винним у незаконному викраденні людини з корисливих мотивів організованою групою.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 5 липня.

Не пізніше серпня 2019 року в громадянина Російської Федерації та його сина виник злочинний умисел на заволодіння майном латвійської компанії «Resort Investments», власницею якої була громадянка Республіки Білорусь, що постійно проживала на території Латвійської Республіки. Йшлося житловий комплекс вартістю 3,7 млн євро на березі моря в курортному місті Саулкрасти — 30 квартир, 56 паркувальних місць і два нежитлові приміщення, які власниця здавала в оренду. 

Підприємицю викрали, щоб змусити підписати договір благодійної пожертви, а саме, що вона дарує 100% часток у статутному капіталі «Resort Investments» підконтрольній  злочинцям ао компанії, зареєстрованій на території Латвійської Республіки, — фонду «Latvijas atjaunosanas biedrlba», метою діяльності якого декларувалася допомога та реабілітація воїнів-учасників антитерористичної операції/операції обʼєднаних сил на території України.

Для реалізації плану росіяни створили злочинну групу, до якої залучили громадянина України — працівника роти «Торнадо» Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Луганській області, який брав участь в АТО. Останній погодився за грошову винагороду приїхати до Латвії із двома товаришами по службі для виконання певної «роботи», повʼязаної нібито з боротьбою з представниками Федеральної служби безпеки Російської Федерації.

Читайте по темі: Розвідка Південної Кореї: У КНДР страчують чиновників через збитки від повені

Із потерпілою листувалися від імені особи з вигаданими анкетними даними і обманом переконали зустрітися під приводом купівлі квартири. У подальшому жінку заштовхали в машину і позбавили волі.

Ввечері 3 жовтня 2019 року потерпілу увʼязнили в гостьовому будинку, привʼязавши руками до металевих поручнів басейну. Усю ніч її тортурами і погрозами її змушували переписати нерухомість, але даремно. Наступного ранку жінку вивезли з будинку і вбили.

Для розкриття злочину була створена міжнародна слідчо-оперативна група за участі українських та латвійських поліцейських.

У лютому 2024 року Офіс генпрокурора України інформував, що у результаті співпраці із Національною поліцією Латвійської Республіки учасників злочинної групи було викрито.

Двох громадян РФ, які організували злочин, судитимуть у Латвії, де вони проживали в статусі біженців.

В Україні затримали четирьох співучасників. Наразі відомо, що проти одного з них, який служив у роті «Торнадо» ГУ МВС України, справу закрили у звʼязку зі смертю. Стосовно іншого застосували безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Ще один підозрюваний — «чорний нотаріус», який підробив документи на право власності майна вбитої, щоб переоформити його на фігурантів.

5 липня Святошинський районний суд виніс вирок щодо четвертого співучасника, також військовослужбовця. У судовому засіданні чоловік визнав провину в дав показання, які підтверджують версію обвинувачення. Зокрема, розповів, що знайомий, з яким він раніше служив, запропонував поїхати в Латвію. Мета було встановлення контактів для майбутньої організації реабілітації українських військових. Лише на місці їм озвучили справжню мету поїздки. Запропонували слідкувати за жінкою, яку потім потрібно викрасти для підписання певних документів. Спочатку вони з товаришем, нібито, відмовлялися це робити, але потім, оскільки не мали можливості повернутись додому, погодились. Спочатку вони з напарником стояли осторонь та спостерігали, чи немає сторонніх людей. Потерпіла зустрілась з іншим учасником групи, який підвів її до автомобіля, де вже вони всі разом силою посадили її в автомобіль. На задньому сидінні автомобіля з потерпілою сиділи двоє, а обвинувачений сидів на передньому сидінні біля водія. Потерпілу у завели в кімнату з басейном, де привʼязали. Співучасники групи залишилися поспілкуватись із нею з приводу підписання документів. Обвинувачений у цей час був на першому поверсі, у іншій кімнаті або виходив на двір. Пісоя тривалої розмови стало відомо, що жінка відмовляється підписувати документи і все пішло не за планом. Розмови з потерпілою продовжувалися майже до самого ранку, тобто злочинці періодично до неї заходили. Що вони робили з потерпілою обвинувачений, нібито, не бачив і не знає, але коли проходив повз ту кімнату, то в щілину дверей бачив, що потерпіла була роздягнута. Зранку, коли почало світати, троє спільників обвинуваченого посадили жінку в автомобіль і кудись відвезли.

Коли потерпілу виводили з кімнати, вона була одягнута. Ті, хто її виводили, сказали, що відвозять потерпілу назад. На тілі у жінки обвинувачений бачив синці, а також сліди на руках від затяжок, якими вона була привʼязана. Самостійно вона не йшла, їй допомагали. Інші жії насильницького характеру, окрім побиття, обвинувачений не бачив.

Спільники повернулись приблизно за дві години та не розповідали, а він не питав, куди вони відвезли потерпілу та що зробили. У кімнаті, де перебувала жінка, витирали відбитки пальців. Вони сказали, що щось пішло не за планом і треба терміново звідси їхати. Того ж дня організатор замовив їм квитки на літак та вони полетіли в Україну.

По прибуттю в Україну, товариш розказав обвинуваченому, що «ми», тобто ті, хто вивозив потерпілу, задушили її і закопали. Де саме закопали не розказував і на цей час обвинуваченому це також невідомо. При жінці були телефон і паспорт. Ці речі залишились в організатора-росіянина, який говорив, що будуть намагатись все ж таки переоформити документи на майно.

Читайте по темі: Загарбники розстріляли трьох українських військовополонених на Торецькому напрямку , - Офіс генпрокурора

Через деякий час після цих подій обвинуваченому зателефонували та повідомили, що з ним мають поспілкуватись працівники Інтерполу, яким він розповів усі відомі йому обставини.

Тепер чоловік говорить, що якби знав одразу для чого його покликали до Латвії, то відмовився б їхати.

Грошову винагороду за викрадення потерпілої пропонували, але конкретної суми не називали. Потім товариш йому сказав, що їм дадуть 25% від вартості майнового комплексу. Загалом виконавці отримали лише оплачені квитки і 200 євро на витрати, а також у гаманці потерпілої було приблизно 1000-2000 євро, які злочинці розділили між собою.

У вчиненому обвинувачений щиро розкаюється, просив його суворо не карати. Наразі він служить у Збройних силах України на посаді командира взводу вогневої підтримки роти вогневої підтримки і бере участь у бойових діях на лінії зіткнення, де готовий спокути свою вину.

Чоловіка засудили до 5 років позбавлення волі умовно, звільнивши з іспитовим строком 3 роки.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus