Спір між виробниками води «Трускавецька» відправили на нове коло

Спір між виробниками води «Трускавецька» відправили на нове коло
Спір між виробниками води «Трускавецька» відправили на нове коло

Два надрокористувачі хочуть заборонити третьому називати напої з використанням ТМ «Трускавецька».

Що сталося?

У вівторок, 16.07.2024 Верховний Суд завершив розгляд справи за позовом ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» (компанії-власниці ТМ «Трускавецька», виробники води під цією ТМ) до ТОВ «Водолій С.П.» (випускає напої під назвою «Трускавецька класична»). Повідомляє NADRA.INFO із зали суду.

Передісторія

У вересні минулого року Господарський суд міста Києва (рішення) повністю задовольнив позов Аква-Еко і Фірми Т.С.Б..

Читайте по темі: Обвинувачений у хабарництві Сальніков судиться за поновлення на посаді голови ДСА

Торговельну марку «Трускавецька» було визнано «добре відомою в Україні… для товарів 32 класу Міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої]; мінеральні води [напої]; столові води; газовані води» стосовно ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.».

Компанії ТОВ «Водолій С.П.» забонили використовувати ТМ «Трускавецька» будь-якими способами. Також Водолій С.П. зобовʼязали припинити виробництво, зберігання з метою пропонування для продажу та продаж води із нанесенням позначення, схожого із добре відомою ТМ «Трускавецька».

Водолій С.П. це рішення оскаржив, і в січні 2024 р. Північний апеляційний господарський суд постановив нове: у задоволенні позову було відмовлено повністю. Мовляв, Аква-Еко і Фірма Т.С.Б. не можуть заборонити Водолію С.П. використовувати «Трускавецька» в назві води, оскільки його виробничі потужності розташовані у Трускавці Львівської області (більше читайте тут). 

Аква-Еко та Фірма Т.С.Б. подали касаційні скарги, а також звернулися до суду із заявою про відмову від позову в частині визнати ТМ «Трускавецька» добре відомою.

Що сказав Верховний Суд

Сьогодні суд виголосив вступну та резолютивну частини постанови, цитуємо фрагмент:

«Заяву ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» про часткову відмову від позову в частині вимоги визнати торговельну марку «Трускавецька» добре відомою в Україні станом на 01.01.2008 р., на імʼя ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» ТОВ «Фірма Т.С.Б.» для товарів 32 класу міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої], мінеральні води [напої], столові води, газовані води» у справі 910/4085/23 – задовольнити.

Прийняти відмову ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» від позову в частині вимоги визнати торговельну марку «Трускавецька» добре відомою в Україні станом на 01.01.2008 р., на імʼя ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.». для товарів 32 класу міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої], мінеральні води [напої], столові води, газовані води» та закрити провадження у справі 910/4085/23 в цій частині.

Рішення Господарського суду міста Києва від 28.09.2023 та Постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2024 у справі 910/4085/23 в частині вимог визнати торговельну марку «Трускавецька» добре відомою в Україні станом на 01.01.2008, на імʼя ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» і ТОВ «Фірма Т.С.Б.». для товарів 32 класу міжнародної класифікації товарів і послуг для реєстрації знаків «води [напої], мінеральні води [напої], столові води, газовані води» – визнати нечинними.

Повернути ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» … з державного бюджету України судовий збір в розмірі 2 684 грн 00 коп., сплачені за подання касаційної скарги.

Читайте по темі: Верховний суд не дозволив віддати білорусам півмільйона євро і паралізувати роботу АРМА

Повернути ТОВ «Фірма Т.С.Б.» … з державного бюджету України судовий збір в розмірі 2 684 грн 00 коп., сплачені за подання касаційної скарги. 

Касаційні скарги ПІІ ТзОВ «Аква-Еко» та ТОВ «Фірма Т.С.Б.» – задовольнити частково. В частині вирішення інших позовних вимог, рішення Господарського суду міста Києва від 28.09.2023 та Постанову Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2024 у справі 910/4085/23 – скасувати, а справу в цій частині направити на новий розгляд до Господарського суду міста Києва.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає».

Повний текст постанови сторони отримають в електронних кабінетах, також його незабаром опублікують в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Контекст

В 2021 р. група Dragon Capital Томаша Фіали придбала у міжнародної групи компаній IDS Borjomi International три компанії зі спецдозволами на видобування води (ПІІ ТзОВ «Аква-Еко», ТОВ «Акваріус» і ПТВФ «Анна-Г»). Це була перша інвестиція Dragon Capital у видобувний сектор. В 2022 р. Аква-Еко, купила ще один спецдозвіл на воду.

Восени 2023 р. стало відомо, що Томаш Фіала і колишній співвласник Винниківської тютюнової фабрики Олександр Свіщов близькі до встановлення контролю над активами компанії ТОВ «Фірма Т.С.Б.», яка також видобуває мінеральні води у Львівській обл., і реалізує під брендом «Трускавецька». Екс-голова Львівської обласної державної адміністрації, екс-президент холдингу IDS Group Микола Кміть припускав, що угода з придбання активів Фірми Т.С.Б. може бути частиною стратегії з консолідації бренду «Трускавецька».

Станом на 16.07.2024 кінцевим бенефіціарним власником Фірми Т.С.Б. зазначений Сергій Васильєв із часткою 88,51%, рештою 11,49% товариства володіє Тетяна Котик.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus