Окупанти почали масово відправляти на фронт 70-річні гаубиці: це зробить Росію залежною від поставок із КНДР і Ірану

Окупанти почали масово відправляти на фронт 70-річні гаубиці: це зробить Росію залежною від поставок із КНДР і Ірану
Окупанти почали масово відправляти на фронт 70-річні гаубиці: це зробить Росію залежною від поставок із КНДР і Ірану

Російське військове командування вивезло зі складів сотні гаубиць М-46 зразка 50-х років XX століття. Такою зброєю окупанти сподіваються заповнити брак артилерійських знарядь на фронті у війні проти України, але снаряди їм доведеться просити в дружніх країн.

Про це пише Forbes, ґрунтуючись на даних аналізу OSINT-проєкту Highmarsed. Водночас росіяни самі дають тому підтвердження, публікуючи відео перевезення 70-літніх гаубиць.

За словами аналітиків, масове використання цих знарядь поставить Росію ще більшу залежність від поставок снарядів із Північної Кореї та Ірану, оскільки 130-мм боєприпаси для M-46 виробляють тільки підприємства цих країн.

Росія почала масово відправляти на фронт 70-річні гаубиці: це зробить її залежною від поставок із КНДР і Ірану. Відео eiqrtiqkhidetroz

Розконсервувати гаубиці зразка 50-х років Кремль змусили важкі втрати артилерії, пише видання. За оцінкою проєкту Oryx, який підраховує втрати техніки за фотографіями та відео, з початку повномасштабної війни ЗСУ вдалося знищити не менше 1400 артилерійських знарядь і пускових установок із 5000, які Росія мала на початку вторгнення. Також окупанти зіткнулися зі зношенням стволів гармат, що залишилися в строю, і браком запасів боєприпасів для них.

"Для поповнення втрат до лютого 2024 року російські військові вивезли зі складів близько 65 гаубиць М-46, які радянська армія замінила 152-мм гарматами ще у 1970-х роках. Загалом до початку війни проти України на військових складах у Росії зберігалося 665 гаубиць М-46", – йдеться в аналізі Highmarsed.

За підрахунками, до літа 2024 року Росія збільшила швидкість розконсервації цих знарядь. Про це свідчать опубліковані на початку липня у соцмережах відео з М-46 на залізничних платформах. Аналітики кажуть, що зі складу росіяни забрали близько половини 130-мм гаубиць. Тобто на фронт окупантам відправили приблизно 330 одиниць цієї зброї.

Читайте по темі: Окупанти атакували з безпілотників передмістя Херсона, постраждали четверо людей

Ще на початку червня російське міноборони публікувало відео використання М-46 на війні в Україні. За даними Forbes, сама РФ не виготовляє до них снаряди, тому за боєприпасами звернулася до КНДР та Ірану.

Росія почала масово відправляти на фронт 70-річні гаубиці: це зробить її залежною від поставок із КНДР і Ірану. Відео

"Залежність від постачання боєприпасів з-за кордону – не єдина проблема, пов’язана з розконсервацією 70-річних знарядь. Через масові втрати техніки, зокрема вантажівок і артилерійських тягачів, російські війська почали оснащувати передові з’єднання цивільними всюдиходами і мотоциклами для бездоріжжя, але вони не зможуть буксирувати 8,5-тонні гаубиці", – повідомляють аналітики.

Вони переконані, що російська армія зіткнеться з труднощами під час транспортування гаубиць вздовж 1126-кілометрової лінії фронту в Україні.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus