Українські студенти зможуть отримати гранти на навчання через Дію

Українські студенти зможуть отримати гранти на навчання через Дію
Українські студенти зможуть отримати гранти на навчання через Дію

Цього року вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті. Кошти надходитимуть через Дію

Про це 18 липня повідомив віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій України, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Студенти зможуть отримувати щороку від 15 тис. грн на навчання.

"Разом із МОН упроваджуємо принцип "Гроші ходять за студентом" — уряд ухвалив постанову про реалізацію експериментального проєкту. Це революційний крок для української системи вищої освіти. Цього року вступники вперше зможуть отримати державний грант для оплати контракту в університеті — від 15 тис. гривень і більше щорічно протягом навчання", - написав Федоров.

"Кошти нараховуватимуть через Дію, щоб процес був простим та зрозумілим", - додав віцепрем’єр.

При цьому він зазначив, що студенти, які вступили на бюджетну форму навчання, як і раніше, отримуватимуть повне фінансування від держави.

Читайте по темі: Шахраї навчилися підробляти застосунок "Дії"

"Система державних грантів трансформує підхід до освіти серед як студентів, так і навчальних закладів. Раніше під час вибору спеціальності вступник орієнтувався на наявність бюджетних місць, адже не завжди сімʼя могла оплатити навчання на контракті. І навіть якщо дитина мріяла стати журналістом, йшла навчатися на маркетолога, адже там пройшла на бюджет. Грант — це свобода вибору спеціальності для дитини", - пояснив Федоров.

За його словами, для навчальних закладів нова система стане стимулом для поліпшення умов навчання, аби привабити більше студентів.

Федоров підкреслив, що такий підхід уже давно працює у передових країнах, зокрема США.

"Ми проаналізували досвід країн-лідерів та починаємо працювати за такою системою в Україні", - резюмував віцепрем’єр.

Сторінка для друку

Коментарі:

comments powered by Disqus